Avui parlem dels Centres Oberts...

Centre obert. Eix

Els Centres Oberts esdevenen un recurs social i educatiu, adreçat a infants i adolescents, principalment als que tenen una situació de vulnerabilitat

Els Centres Oberts formen part del sistema de Serveis Socials d’Atenció Primària (SSAP) i per tant, formen part de l’administració local. Poden ser de gestió directa per part de la pròpia administració o amb la gestió d’iniciatives socials.

Segons la normativa establerta per la Generalitat de Catalunya un Centre Obert és un servei d'intervenció socioeducativa dirigit a infants i adolescents de 3 a 18 anys i a les seves famílies. El Centre Obert ha de donar suport, estimular i potenciar l'estructuració i desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i d'esbarjo dels infants i joves. Tanmateix també ha de compensar les deficiències socioeducatives amb un treball individualitzat, grupal, familiar, en xarxa i comunitari.

A voltes els centres oberts organitzen activitats adreçades a les famílies.

El Centre Obert ofereix aquesta atenció directa a infants i adolescents durant la setmana de dilluns a divendres en horari de tardes, atenció a les famílies alguns matins i tardes. Els propis centre oberts poden organitzar activitats complementàries com per exemple xerrades, sortides, casals d'estiu, nadal i setmana santa, depenent de les necessitats dels infants i joves als que atenen.

Els Centres Oberts esdevenen un recurs social i educatiu, adreçat a infants i adolescents, principalment als que tenen una situació de vulnerabilitat. Aquests recursos treballen la prevenció, fora de l’horari escolar, estimulant i potenciant el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i el lleure. El repte més important és atendre per compensar les deficiències socioeducatives dels infants i joves que atenen.

Els educadors i educadores socials sabem que aquests serveis s’orienten en la promoció de la participació dels infants i joves en activitats socials, artístiques, lúdiques i esportives. Amb ells i elles es realitza un acompanyament, un suport i una socialització d’infants i joves de famílies amb dificultats socials i econòmiques.

Els centres oberts estan acollits a la Llei12/2007 de serveis socials del sistema de protecció a la infància segons la Llei de drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, com una oferta més de la xarxa pública de serveis social d’atenció primària dels municipis.

Sabedors que molts dels itineraris educatius i formatius no donen sortida a totes les problemàtiques i concretament als que presenten més necessitats de tots els infants i joves, en àmbits com la integració i la socialització. Els centres educatius tenen limitacions per treballar l’acompanyament, l’atenció i cura de la majoria de les necessitats que presenten els infants i joves. Els Centres Oberts suposen una alternativa, apliquen diferents objectius de treball que incideixen en les causes, en situacions concretes i col·laboren en la integració i socialització per aquells infants i joves en situació de risc social.

Si parlem de la llei 4/1994, de 20 d'abril, de l’administració institucional, de descentralització, de desconcentració i de coordinació del Sistema Català de Serveis Socials (DOGC 1890, de 29.4.1994). Si llegim el punt 4 del preàmbul i motius, exposa la Llei, que estableix la Xarxa Bàsica de Serveis Socials de responsabilitat pública, que inclou diversos serveis i establiments que les administracions públiques de Catalunya han d’apropar a tota la població.

És aquest també un recurs que forma part dels serveis d'intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents que recull entre els seus objectius el treball per una educació activa. Una que considera que l'infant i jove esdevé subjecte del seu procés i respecta les fases de la seva pròpia evolució.

En els centre oberts es treballa per una educació integral, que apropa als infants i joves els elements necessaris per aconseguir un nivell de maduresa, en cada un dels seus àmbits tant físic, psíquic, afectiu, social i cultural amb la finalitat d’aconseguir esdevenir membres actius de la nostra societat.

Aquests serveis també estan orientats a una educació intercultural ajudant a la convivència i la relació entre les cultures diferents en la nostra societat.

També es treballa per una coeducació garantint la igualtat d'oportunitats i drets entre tots els infants i joves, fer-los créixer en el respecte entre tots i totes els ciutadans que formen la nostra societat. També es pretén aportar una educació en valors, com poden ser entre d’altres la democràcia, la tolerància, el respecte i la valoració de la diversitat i les diferències d'opinions, opcions i orientacions personals.

Pels educadors i educadores socials el centre obert ha de ser un recurs diürn, fora d'horari escolar, per als infants i adolescents que, per motius sociofamiliars i laborals, estan moltes hores sense la supervisió i el suport d'un adult i/o que es troben en risc d'exclusió social.

Ha d’esdevenir un servei basat en un treball integral amb l’objectiu de donar suport, estimular i potenciar l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat del menor.

Entre els seus objectius aquests serveis també han d’afavorir la socialització i la integració social dels menors i les seves famílies, treballant per la prevenció de situacions de risc social i dels problemes derivats de les relacions entre les famílies i els centres educatius.

Cal doncs, treballar per compensar la majoria dels dèficits socioeducatius, adquirint aprenentatges i competències, cal acompanyar i orientar a les famílies en els processos educatius i en tot allò que guardi relació amb els infants i joves dels nostres pobles i ciutats.

Cal també que es realitzin activitats en els centres oberts vinculades a l’esplai i esbargiment amb l’objectiu de poder parlar de l'empatia, dels valors i de les habilitats socials d’una manera totalment lúdica. També cal que es desenvolupin activitats psicomotrius i esportives, tenint en consideració també un reforçament dels aprenentatges escolars i l'adquisició d’uns hàbits d'estudi que ajudin als nostres infants i joves reforçant les seves habilitats formatives.

Les activitats dels centres oberts que es realitzen en horari extraescolar amb el suport d'educadors i educadores, amb activitats lúdiques i educatives, han de realitzar un treball en xarxa amb els altres equips de professionals que desenvolupen la seva intervenció amb els infants i joves.

Cal doncs, recordar que els centres oberts formen part dels Serveis Socials Bàsics, i treballen en xarxa amb l'Ajuntament dels diversos municipis proposant uns criteris bàsics de qualitat dels serveis que tinguin en consideració totes les activitats que es realitzin en el propi municipi. Els infants i adolescents han de ser derivats pels professionals dels Serveis Socials. En relació a la franja d’edat, aquesta pot canviar en funció de les necessitats, principalment s’atenen infants i joves des dels tres fins als divuit anys.

El tipus d’activitats depèn principalment de l’edat dels infants. Cal que es proposin unes activitats orientades a l’adquisició d’hàbits bàsics. El suport a les tasques escolars, amb activitats lúdiques com els jocs, les dinàmiques grupals entre d’altres. Amb activitats com la informàtica, els audiovisuals i en tallers i activitats per desenvolupar habilitats, creativitat, competències.

També es molt important treballar la cura i l’alimentació dels infants i adolescents, amb suport a la funció de les seves famílies.

En conclusió, podem afirmar que els centres oberts són projectes d'intervenció socioeducativa no residencial per a infants i joves. Un servei diürn, preventiu de suport a infants i adolescents de 3 a 18 anys, oferint un suport assistencial o formatiu per a famílies en situacions de risc.

En el Centre obert, els infants i joves van adquirint competències d'aprenentatge, de gestió emocional i competències socials que incorporen en el seu procés de creixement com a persones. És molt important el vincle que s’estableix entre els educadors i educadores, els i les voluntàries, amb els infants i joves i les seves famílies.

Els perfils professionals son presents a la llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials, el Decret 142/2010, d’11 d’octubre, pel qual s’aprova la Cartera de serveis socials 2010-2011 i la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i oportunitats en la infància i l’adolescència, així com el Decret 27/2003, de 21 de gener, de l’atenció social primària i els perfils professionals aprovats en data 13 de desembre de 1996 pel Comitè d’Experts en Formació de Recursos Humans en l’àmbit dels Serveis Socials.

Les funcions són participar amb l’equip interdisciplinari en l’elaboració, en l’execució i en l’avaluació del projecte educatiu del centre (PEC) tenint en compte la seva adequació a les necessitats del infants i adolescents i les seves famílies. Elaborar, executar i avaluar els projectes formatius amb les famílies en coordinació amb la resta dels professionals del servei.

Elaborar, executar i avaluar el Pla de treball en coordinació amb la resta dels professionals del servei. Col·laborar en l’execució, en la revisió i en l’aplicació del reglament de règim intern, els protocols, la programació anual de les activitats i la memòria del servei. Detectar i informar de les mancances educatives i/o formatives dels infants i adolescents i les seves famílies Participar en l’elaboració del disseny de la documentació educativa pels infants, adolescents i les seves famílies.

Participar en les reunions d’equip i en la pressa de decisions. Donar suport tècnic, acompanyament i formació als alumnes de pràctiques i personal voluntari. Responsabilitzar-se d’una àrea de treball o d’una actuació determinada (escola, salut, lleure, etc.).

Oferir suport emocional i professional a l’equip. Compartir coneixement i treballar en la mateixa línia educativa. Informar a l’equip sobre les incidències i les situacions que puguin afectar el desenvolupament dels infants i els adolescents i les seves famílies.

Proposar accions de millora educativa pels infants, adolescents i les seves famílies. Detectar i informar de les mancances dels recursos materials i fer propostes de millora.

Participar en l'avaluació periòdica del grau d'assoliment dels objectius del servei, proposant i modificant les estratègies i metodologies per adequar-les, si s’escau, a la realitat específica dels usuaris en el seu territori.

Els educadors i educadores socials del servei de centre obert han de tenir la titulació universitària en educació social, amb formació complementària específica en el camp de la infància i adolescència.

El centre obert s'estructura a partir de grups base formats per 20 nois/es, amb un màxim de 10 en procés tutorial.

En el cas dels menors de 16 anys, durant el curs, el centre resta obert de dilluns a divendres quan finalitza I ‘horari escolar i els caps de setmana en funció de les activitats. Durant les vacances escolars I' horari pot ampliar-se a tot el dia.

L'equip de professionals que formen els centres oberts son el director/a pedagògic, responsable de la coordinació i organització propi a del projecte. Assumeix les tasques de representació del centre.

L'administrador, responsable de la gestió d el centre, portant la comptabilitat i fent una optima gestió dels recursos.

L’equip d’educadors, són els responsables de I'atenció directa deIs nois i noies, han de programar i avaluar des de les activitats grupals com I‘atenció individualitzada.

Els monitors donen suport a les activitats grupals, participant de la programació, realització i avaluació. Els talleristes són el personal tècnic que possibilita la realització dels diferents tallers.

A Cubelles el Centre Obert, “els Garrofers”, servei públic de gestió directa de l’Ajuntament de Cubelles, ubicat al l’antic sindicat, va donar servei a molts infants, joves i les seves famílies, fins que es va privatitzar la seva gestió deixant d’atendre individualment als infants i joves del municipi amb deficiències socioeducatives. El Centre Obert “els Garrofers” es va tancar definitivament, el curs següent a la seva privatització.

Els serveis relacionats amb les persones han estat sempre serveis poc valorats. Treballar en un sector que no produeix riquesa material és un dels factors que determina que totes aquelles feines relacionades en lo social tinguin poc valor. Un servei que no produeix un efecte immediat, visible i/o econòmic a la societat no es veu, no té importància la "qualitat del producte" i, per tant, el pot gestionar qualsevol empresa”. https://www.instagram.com/losucial/

Un dels principals objectius de l’educació ha de ser ampliar les finestres per les quals veiem el món”. Arnold Glasow, va ser editor, pensador i escriptor nord americà, (1905- 1998).

Joan Rodríguez i Serra és educador social

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.