Els SIAD es consoliden com a serveis de detecció i primera atenció a les dones en situació de violència masclista

El 29% de dones ateses pels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones travessen situacions de violència masclista

Al voltant de 100 tècniques que atenen dones a tot el territori participen en la presentació de l'Informe d'Avaluació dels SIAD de Catalunya


La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell ha inaugurat aquest matí la sessió on s’ha donat a conèixer el primerInforme d'Avaluació dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Els SIAD són serveis que depenen dels ens locals i compten amb la col·laboració i subvenció econòmica de l’ICD segons el nombre de població de la seva àrea d’acció.

L’objectiu dels SIAD és apropar a les dones de tot el territori serveis d’assessorament psicològic i jurídic que donen resposta, de manera coordinada, a les necessitats d’informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones (laboral, social, personal, familiar i altres).

Aquests serveis també fan detecció, prevenció i sensibilització de la violència masclista. Els SIAD formen part de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situacions de violència masclista, conjunt de serveis específics per a l’atenció integral d’aquesta xacra establerts per al Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

A la Jornada Balanç 2009-2014 dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones, i davant prop de 100 tècniques que atenen dones a tot el territori, Gatell ha anunciat que amb aquesta primera avaluació “es tanca l’etapa de desplegament territorial de la xarxa de SIAD amb la consolidació de 108 serveis i 100 Contractes Programes a tot el territori gràcies a sis anys de treball i estreta col·laboració amb els ens locals per donar resposta, des de la proximitat, a les demandes que formulen les dones”.

La presidenta de l’ICD, ha subratllat que “la xarxa de SIAD s’ha convertit en el vèrtex que vincula diferents institucions públiques implicades en la promoció de l’equitat de gènere i l’abordatge de la violència masclista. És un actor clau i totalment imprescindible de l’actual mapa de recursos ja que articula la coordinació tècnica i política a nivell territorial”.


Dades de l’Avaluació de la xarxa de SIAD de Catalunya (2013)
- Un total de 25.721 dones van ser ateses pels SIAD que hi ha en el territori de Catalunya.

- Cada SIAD atén, de mitjana, al voltant de 245 dones anuals. Els SIAD realitzen de mitjana entre 3 i 4 atencions per dona, això suma un total de 87.818 atencions.

- Les demandes de les dones que acudeixen als SIAD es troben en les següents àrees de consulta: el 29% psicològica; el 22% per violència masclista; jurídica en un 22%; formació i activitats un 11%; serveis socials un 5%; laboral un 3%; salut un 2%, i altres temes un 6%.

- Un total de 7.569 dones van requerir atenció per trobar-se travessant una situació de violència masclista. Representa el 29% del total de dones ateses. Aquesta xifra suposa el 63% dels casos de violència masclista atesos a Catalunya per la Xarxa d’atenció i recuperació integral. S’estima que es tracta del 7% del total de dones que es troben en situació de violència masclista a Catalunya.

- 12.337 dones van requerir atenció psicològica (amb un total de 40.496 atencions, i una mitjana de 3 o 4 atencions per dona).

- 11.638 dones van requerir atenció jurídica (amb un total de 15.422 atencions jurídiques i entre 1 i 2 atencions de mitjana per dona).


Propostes resultants de l’avaluació

L’objectiu de l’Institut Català de les Dones per als propers cinc anys és incorporar com a full de ruta les propostes resultants d’aquesta avaluació externa i situar-les en el marc de treball i col·laboració amb els ens locals. La següent relació és un resum d’aquestes propostes en deu punts:

- Promoció i desenvolupament de campanyes i activitats de sensibilització unificades a nivell de tots els SIAD de Catalunya.
- Assessorament directe i personalitzat a les àrees locals de polítiques de gènere dels ens locals.
- Aprofundiment de les relacions institucionals i tècniques en polítiques de gènere i violència masclista amb les diputacions provincials.
- Creació d’un observatori a nivell de Catalunya per generar i divulgar coneixement en polítiques de gènere i violència masclista.
- Avaluació de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista.
- Articulació de l’atenció a filles i fills de dones en situació de violència masclista, així com models d’assessorament en l’atenció a homes (Ambdues realitats van més enllà de les competències dels SIAD).
- Adequació de l’estructura de l’ICD a la nova realitat i les necessitats de la xarxa de SIAD.
- Planificació anual dels objectius de la xarxa d’aquests serveis i de la coordinació.
- Establiment dels mecanismes de suport a l’atenció i les tasques pròpies dels SIAD: estandardització de processos i transferència de bones pràctiques.
- Definició dels models de servei que permetin l’optimització dels recursos.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/institut-catala-les-dones/notapremsavw/280330/ca/els-siad-es-consoliden-com-serveis-de-deteccio-primera-atencio-les-dones-en-situacio-violencia-masclista.do

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.