El drama de mares i fills separats dos mesos després d'arribar en patera a les Canàries
La Fiscalia els separa fins a tenir la prova d'ADN que demostri que són fills seus, i alguns dones tot just han pogut retrobar-se amb els infants després de no saber-ne res des de l'agost
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar ilenciar Pujar el volum Disminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player
Fills separats de la mare en arribar al país on han emigrat. Això ja s'havia vist als Estats Units, on el rama dels menors desconsolats, engabiats, a la frontera amb Mèxic va colpir la societat mundial, com va recollir la portada de la revista Time. Ara, però, s'ha evidenciat que no cal anar tan lluny per trobar-se aquesta pràctica: a les Canàries també passa.
Per ordre de la Fiscalia de Las Palmas, els infants que arriben en patera són separats de les mares fins que una prova d'ADN en certifica el parentiu. El govern de les Canàries ha subratllat que no està d'acord amb aquesta pràctica, que ha aixecat la protesta de diversos organismes pro drets humans i del menor.
I el Defensor del Poble ha obert una investigació sobre la qüestió, que la Fiscalia de Las Palmas justifica per evitar el tràfic de menors.
Dotze mares separades dels fills des de l'agost
L'organització Caminando Fronteras ha explicat el cas de dotze mares que van arribar el 27 d'agost en patera a Fuerteventura. Tot just aquest dijous, gairebé dos mesos després, s'han començat a retrobar amb els seus fills. La desesperació és evident, en mares i fills:
"Hi ha nens que ja no mengen perquè les seves mares no estan amb ells. Els nostres fills estan plorant. El meu fill ha emmalaltit perquè no menja. Això és com una presó. Estem patint."
Madres migrantes son separadas de sus hijos. No en los EEUU de Trump, sino en España. Comparte para poner fin a su sufrimiento. pic.twitter.com/uVHY9XQeRL Helena Maleno Garzón (@HelenaMaleno) October 22, 2020
L'entitat religiosa que les acompanya, Misión Cristiana Moderna, constata el drama humanitari. Les dones no reben cap mena d'explicació i, tot i tenir els fills molt a prop, no en saben res, com comenta el pastor Ángel Manuel Hernández Gutiérrez.
"No els diuen que s'emporten els fills per l'ADN. No saben per què els han pres els fills. I estan molt a prop, a un quilòmetre."
L'argument de la Fiscalia és que els menors poden no ser fills reals de les mares i per això ha optat, des de l'estiu, per separar-los fins a rebre la prova d'ADN, que, a sobre, és molt lenta, perquè triga setmanes a arribar.
"Estem procedint a una reavaluació de la situació", s'ha limitat a explicar Luis del Río, fiscal superior de les Canàries, davant les crítiques.
Set mesos sense el fill
L'entitat Women's Link denuncia, però, que aquesta pràctica s'ha repetit a Espanya des del 2013, tant a Andalusia com a Melilla. L'Oumo en va ser víctima. Va tardar set mesos a aconseguir que li tornessin el fill. "Els vaig donar el meu passaport, el del meu fill, tot el que m'han demanat els ho he enviat. No entenc la gent de Melilla", es queixa.
L'advocada del col·lectiu contra l'exclusió social Coordinadora de Barrios, Patricia Fernández Vicens denuncia que és una "pràctica sistemàtica" a la ciutat autònoma de Melilla i remarca que la separació de menors i pares vulnera els convenis internacionals:
"El que no es pot fer sota cap concepte és procedir a la separació cautelar de tots els nens i nenes. És una pràctica prohibidíssima per la nostra legislació i per tots els convenis internacionals firmats per Espanya. El principi de l'interès superior del nen el que diu és que cal adoptar la mesura que convingui més al nen o nen, i això no es fa."
Després de la pressió mediàtica, i un cop rebuda la prova d'ADN, la Fiscalia ha començat a retornar els fills a les mares. Alguns menors són d'edats tan curtes com 2, 5 o 9 anys.
Les famílies van fugir de països com la Costa d'Ivori o Guinea Conakry per poder "tenir una educació" o, en un altre cas, per evitar l'ablació de la filla. Malgrat la duresa de la situació, el retrobament els permetrà, per fi, poder dormir "tota la nit".
https://www.ccma.cat/324/el-drama-de-mares-i-fills-separats-dos-mesos-despres-darribar-en-patera-a-les-canaries/noticia/3054814/?fbclid=IwAR0cCbgw7T52z8kby_oKNxyqVTzQsr5lGRQsxzOn5KERdW0fSK501ZspsAk
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.