El Casal d’estiu per la Gent Gran de Cubelles

Casal d’estiu per la Gent Gran de Cubelles. Ajt. de Cubelles

El casal d’estiu de la gent gran és un servei cívic destinat al col·lectiu amb la finalitat de promoure el seu benestar i la promoció de la seva participació com a membres actius de la nostra societat, s’ha desenvolupat aquest mes de juliol

Aquesta activitat per la gent ha ofert pels seus usuaris/es la possibilitat de gaudir de serveis i d'activitats amb l´objectiu de fomentar la convivència, les relacions intergeneracionals i la participació en la comunitat combatent la soledat.

Els casals i espais de gent gran són equipaments que promouen l’envelliment actiu de les persones, esdevenen espais de relació, de formació i aprenentatge, amb la participació i la implicació de les persones grans, impulsant iniciatives properes a la ciutadania amb la dinamització de professionals.

En el casal d’estiu els/les participants han pogut gaudir de programes d’activitats culturals, de formació, de foment de la salut, de lleure, així com propostes de sortides, caminades, balls i altres activitats socioculturals. La informació i el coneixement de la nostra vila, de la seva història, dels seus serveis, dels projectes, d’activitats i d’altres.

Han compartit espais de relació d’accés lliure i els professionals els han donat suport per dur a terme les seves iniciatives.

L’Ajuntament de la vila ha organitzat el primer casal d’estiu adreçat específicament a la gent gran de Cubelles, les activitats s’han realitzat entre el 5 i el 30 de juliol. De forma totalment gratuïta s’ha desenvolupat un programa força variat d’activitats com la gimnàstica, el taitxí i la musicoteràpia, també s’han realitzat tallers de bon humor, relaxació, zumba, noves tecnologies cultura, teatre i gastronomia, entre d’altres.

L’objectiu principal d’aquest casal ha estat promoure l’envelliment actiu i fomentar la interacció social de la gent gran també durant els mesos d’estiu, el primer Casal d’Estiu que s’impulsa en un equipament municipal destinat a aquest col·lectiu. Aquest primer casal s’ha dut a terme durant el mes de juliol amb la participació de 20 persones grans que han assistit diàriament, majoritàriament veïns de Cubelles.

L’horari del Casal ha estat de de 9.00 h. a 12.30 h. de dilluns de divendres, s’ha pogut cursar per setmanes, per motius de prevenció sanitària, s’han hagut de restringir les inscripcions de les persones participants per setmana. Les activitats s’han desenvolupat al mateix casal de la gent gran, s’han organitzat sortides per esmorzar a l’aire lliure i per visitar diversos espais del patrimoni local com Can Travé.

Els i les participants han estat els veritables protagonistes, que han fet possible de Cubelles un lloc on vivim i estimem, amb la supervisió dels professionals que treballem per millorar la qualitat de vida de les persones més grans de la nostra vila, donant resposta a les seves inquietuds i a les dificultats que es podien trobar.

Volem que la nostra gent gran estigui ben atesa, perquè en tenen dret i s’ho mereixen, que continuïn sent actius, la Joana i el David han treballat per potenciar totes aquelles virtuts, experiències i capacitats que tenen els i les nostres grans, per conèixer millor tots el serveis i les activitats que a Cubelles es desenvolupen, treballant sempre per un objectiu comú, promoure l’envelliment actiu impulsant una àmplia oferta d’activitats i accions adreçades a satisfer les necessitats de tots els usuaris i usuàries.

Les activitats físiques i cognitives de caire lúdic han estat els pilars fonamentals amb un ampli ventall de propostes per a omplir d’energia els dies. Gràcies a la participació en aquests exercicis i tallers, els i les participants es troben millor en tots els nivells, en la seva salut tant física com emocional.

Els aspectes que han millorat mitjançant la realització d’activitats són mantenir i arribar a millorar les condicions mentals, la capacitat de comunicació i la capacitat de relació amb els altres. Unes activitats per a persones grans desenvolupant exercicis per a estimular els processos cognitius com la seva memòria, el llenguatge, l’atenció, l’orientació, entre d’altres.

Totes les activitats els han ajudat també a mantenir i millorar la salut física i la capacitat de moviments. És important que totes les persones grans duguin a terme aquestes activitats on exerciten el seu cos, millorant així la seva condició física i la seva capacitat d’autonomia.

No ens oblidem d’allò més important, de les activitats enfocades a exercitar tant la memòria com el cos, trobem una àmplia oferta de tallers especialitzats en les necessitats de la gent gran i que milloren la seva qualitat de vida, la lògica i l’orientació , els sistema perceptiu motriu que serveix per a potenciar la motricitat, l’estimulació de les mans i dits per evitar possibles engarrotaments de les extremitats.

La memorització i el vocabulari, recordant experiències viscudes i treballar la memòria i la discriminació visual amb la finalitat d’entrenar el vocabulari i donar lloc a converses.

S’ha treballat la orientació espacial per desenvolupar l’observació, l’orientació, la posició i el pas d’horitzontal a vertical.

Des d’un punt de vista psicològic hi ha etapes crítiques on apareix l'angoixa de créixer i passada certa edat hom creu que ja està de tornada de tot i de qualsevol experiència nova. Tot i que no es pot considerar a una persona de 65 anys una persona vella, nosaltres partim d'aquesta edat per la convenció legal de la jubilació en la majoria dels països occidentals, que té una repercussió social i emocional en les persones que la pateixen.

La vellesa és viscuda per cada persona de manera diferent, hi ha qui els agrada quedar-se a casa amb els records del passat o aprofitar per fer aquelles activitats que sempre havien volgut realitzar i mai ho havien fet pel temps, pels fills i per la feina. Podem dir que aquestes persones no els caldrà cercar un indret on esplaiar-se, on mantenir o fer noves amistats, on ballar, xerrar o fer esport.

Però, malauradament, també hi ha persones a qui la casa els cau a sobre i les que, pel seu estat de salut, se'ls fa més difícil sortir sols al carrer. Massa sovint, aquests/es homes i dones necessiten una empenta per sortir al carrer, d’amics/gues que els acompanyin i saber on adreçar-se per participar activament d’alguna activitat.

També hem de reconèixer que la jubilació, tot i que sembla l'acabament d'una etapa en el sistema productiu, no ha de significar per a ells i elles, si ho desitgen, NO fer res. Per aquest motiu les administracions i les entitats han d’oferir un ampli ventall d'activitats per a la gent gran, accessibles, obertes, gratuïtes i plurals.

Vull aprofitar aquestes ratlles per a felicitar aquesta iniciativa municipal i als seus professionals la Joana i el David per tota la feina feta que traspassa el llindar del que és habitual, aportant unes maneres que han aconseguit guanyar-se els cors dels i de les participants.

Ningú escolta els vells ni el seu parlar feixuc...”, diu la lletra d'una cançó d'Els Pets, massa sovint escoltem que la saviesa només s'adquireix amb el pas dels anys, dels aprenentatges i de les mestries impartides per l'escola de la vida i dels pous de ciència concentrats en la tercera edat.

Si no escoltem als nostres gran tot aquest coneixement es perd i les noves generacions, amb els ulls sempre pendents de la pantalla mentre els i les nostres grans planyen la seva solitud en llars particulars i en les residències.

Esperem que aquesta proposta pugui reeixir a Cubelles i que el proper estiu esdevingui un espai més de gaudi pels nostres veïns i veïnes grans.

Joan Rodríguez i Serra és educador social

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.