Benestar Social i Família s'encarregarà de fer els informes de seguiment postadoptiu de les famílies que passen per dificultats econòmiques

És una obligació que marquen els països d’origen per comprovar l’estat del menor adoptat des d’un punt de vista personal, familiar, social, mèdic i escolar

Redactar, tramitar i traduir els informes representa un cost econòmic inassumible per algunes famílies, motiu pel qual l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció oferirà aquest servei prèvia acreditació de la situació econòmica familiar

El Departament de Benestar Social i Família, a través de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA), s’encarregarà de fer els informes de seguiment postadoptiu de les famílies que passen per dificultats econòmiques, prèvia acreditació de la seva situació. Així es desprèn d’una resolució publicada avui al DOGC que pretén ajudar a complir una obligació que marquen la majoria de països d’origen que faciliten adopcions internacionals.

Amb aquests informes es comprova l’estat del menor adoptat des d’un punt de vista personal, familiar, social, mèdic i escolar. Segons les legislacions dels països de procedència, els pares adoptius han de realitzar periòdicament aquests informes de seguiment postadoptiu que cal enviar als diferents organismes competents. Les famílies s’hi comprometen per escrit abans de formalitzar l’adopció.

Les Entitats Col·laboradores d’Adopció Internacional (ECAI) s’encarreguen d’elaborar aquests informes, ja que són les responsables de tramitar i enviar aquesta documentació segons la majoria de legislacions. Excepcionalment també ho fan les Institucions Col·laboradores d’Integració Familiar (ICIF). Aquests informes tenen un preu que paga la família, al qual cal afegir el cost de la traducció i enviament al país d’origen.

En els darrers anys han augmentat les famílies que incompleixen aquest compromís. Això és degut sobretot a tres motius:
  • Causes econòmiques.
  • Negativa de la família, al·legant que es vulnera la seva intimitat o bé negativa sense raó aparent.
  • Negativa del fill o filla adoptat per no voler sentir-se analitzat (adolescents).
L’incompliment d’aquest compromís per part de les famílies ha tingut com a conseqüència que alguns països hagin realitzat reclamacions i queixes. Amb tot, al Departament de Benestar Social i Família li consta que hi ha un nombre de famílies que -sense negar-se a fer aquests informes- al·leguen insuficiència econòmica per afrontar-ne el cost.

Per aquest motiu la resolució publicada avui reconeix i recull aquests casos i facilita el compliment dels compromisos. S’ha establert que quan les famílies adoptives es trobin en una situació econòmica o laboral determinada, prèvia acreditació de la mateixa, puguin sol·licitar a l’ICAA que sigui aquest organisme qui piloti l’elaboració, traducció i enviament dels informes de seguiment postadoptiu als diferents països d’origen.

D’altra banda, la resolució fixa també els imports que cobren les entitats en el procés d’estudi i formació, recorregut formatiu, sessions, elaboració dels informes psicosocials, actualització i seguiments postadoptius.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/benestar-social-familia/notapremsavw/281923/ca/benestar-social-familia-sencarregara-de-fer-els-informes-seguiment-postadoptiu-les-families-que-passen-per-dificultats-economiques.do

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.