"El moment més dur és quan ingresses el teu fill a la residència"
Ofensiva del Govern per millorar la detecció de l'autisme amb set proves pilot al territori
Francesc Pellicer i el seu fill gran, el David, que té 19 anys i viu en una residència especialitzada en l'atenció a persones amb autisme. |
Fa un any i quatre mesos Francesc Pellicer i Marta Bacardit van prendre la decisió més complicada de la seva vida: ingressar el seu fill gran -el David, que ara té 19 anys- a la Residència Guru de Valldoreix, especialitzada en trastorns de l'espectre autista (TEA). La seva conducta agressiva havia tensionat la convivència familiar fins al punt de fer-la inviable. El David, amb un autisme profund i retard mental -té un 84% de discapacitat i s'expressa amb dificultats-, requeria ser atès per professionals. "El moment més dur és quan ingresses el teu fill a la residència. És més complicat assumir això que digerir el diagnòstic el dia que et diuen que té autisme", relata Pellicer, un pare amb empenta. Lidera a Sabadell una entitat de lleure per a autistes -Obrir-se al Món, de la federació Dincat- i va promoure una prova pilot per integrar a l'escola ordinària alumnes amb aquests trastorns.
Aquesta família de Sabadell, que té un altre fill de 17 anys i una filla de 10, va rebre ahir amb un somriure de complicitat la presentació del pla d'atenció integral a les persones amb TEA i les seves famílies, coordinat per les conselleries de Salut, Ensenyament, i Benestar Social i Família, un protocol consensuat amb professionals i societats científiques de l'àmbit dels serveis sanitaris, educatius i socials. L'ofensiva del Govern per ordenar els recursos en l'atenció a les persones amb autisme i millorar la detecció precoç d'aquests trastorns inclourà el desplegament d'unitats funcionals al territori, amb especialistes de referència. "No són nous serveis", va puntualitzar ahir Cristina Molina, directora del pla, per puntualitzar que es tracta de coordinar els recursos existents, des de neuropediatres fins a equips d'assessorament psicopedagògic. S'han començat a desplegar set proves pilot: al barri barceloní de Sarrià - Sant Gervasi, Sabadell, Cerdanyola, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, el Tarragonès i el Gironès. Així es cobrirà una població menor de 18 anys de 203.574 persones, que representa un 14,5% de la població total de Catalunya.
Perfeccionar el diagnòstic
El pla de la Generalitat pretén revertir punts febles detectats fins ara: la desorientació de les famílies, que estan perdudes en un pelegrinatge pels diversos serveis públics, la falta de protocols conjunts o el temps excessiu entre la primera sospita de la presència del trastorn i el diagnòstic. "Viure amb un fill autista tensiona la parella al límit. Les ajudes són benvingudes", comenta Pellicer. A Catalunya es van atendre l'any passat 3.876 casos de persones amb TEA als centres de salut mental infantil i juvenil, una taxa de 26,5 per cada 10.000 habitants menors de 18 anys. En els últims sis anys hi ha hagut un increment del 340% dels diagnòstics d'autisme en aquests centres.
http://www.ara.cat/premium/societat/moment-dur-ingresses-fill-residencia_0_958104257.html
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.