Els centres de menors, preocupats per com es garantirà la seguretat en la sortida dels infants per Ariadna Comas.

L’anunci de l‘inici del desconfinaments dels infants a partir del dia 27 preocupa als treballadors socials, que fan la seva tasca en centres de menors. Fins ara, s’han trobat amb les limitacions d’espai d’aquests equipaments per poder complir amb les mesures preventives i d’aïllament decretades per les administracions.

El sindicat UGT explica que les instruccions que han rebut per part de la Direcció d’Atenció a la Infància per abordar la crisi del coronavirusno es poden posar a la pràctica perquè la majoria d’instal·lacions no tenen espais per poder aïllar els usuaris”. “Els lavabos són compartits, els espais també i les habitacions estan ocupades per quatre o cinc nens”, diu Pedro González, responsable d’UGT dels centres públic.

La principal preocupació, els tests

Les proves per detectar la covid-19 no estan arribant als centres de menors. Sense aquestes proves, els professionals no poden saber quins usuaris han estat contagiats. Un requisit “imprescindible davant de la nova situació que se’ns planteja amb aquesta sortida al carrer dels infants”, assegura David Rodríguez, membre del Col·legi de Treball Social. Rodríguez també demana un protocol d’actuació per afrontar aquestes sortides i, sobretot, la dels escapoliments. És a dir, d’aquells menors que fugen dels centres i que, després hi tornen a accedir. En aquests casos, proposa que els usuaris que hagin marxat amb les seves famílies puguin quedar-s’hi. “Ara mateix aquesta tornada al centre pot posar en perill 20, 30 o 40 persones“, afegeix Pedro González.

Els sindicats qüestionen la DGAIA

El sector social CGT afirma que “la crisi sanitària ha deixat al descobert la nefasta gestió de la DGAIA” i que les directrius als centres han estat “improvisades” i “negligents“. Per la seva banda, la UGT demana responsabilitats a la direcció general per la “seva incapacitat de donar respostes i suport a les necessitats que viuen els centres de menors durant aquestes cinc setmanes de confinament”. “Estem abordant la solució dels problemes del dia a dia sense més mitjans que els propis recursos”, diu Pedro González.


Fonts de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència desmenteixen aquestes acusacions. Afirmen que, els problemes per abastir en un inici els centres de material de protecció han estat els mateixos que s’han trobat totes les administracions, però que aquests ja han arribat. Pel que fa als tests, afirmen que és competència del Departament de Salut i que, els protocols pel desconfinament dels menors s’elaboraran quan aquesta mesura estigui aprovada definitivament.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.