Suïcidi, una realitat evitable

LA PREVENCIÓ DEL SUÏCIDI ESTÀ CONSIDERADA UNA PRIORITAT EN SALUT PÚBLICA, JA QUE ÉS LA PRINCIPAL CAUSA DE MORT NO NATURAL I LA SEGONA CAUSA DE MORT EN JOVES D’ENTRE 15 I 29 ANYS A CATALUNYA. EL PLAPRESC (PLA DE PREVENCIÓ DEL SUÏCIDI DE CATALUNYA 2021-2025) PLANTEJA COM A OBJECTIU REDUIR EL 2030 LA TAXA DE TEMPTATIVES I MORT PER SUÏCIDI EN MÉS D’UN 15% I EN MÉS D’UN 20% EN ELS GRUPS PRIORITARIS, AIXÍ COM REDUIR L’ESTIGMA SOCIAL MITJANÇANT ACTUACIONS DE TIPUS COMUNITARI.


Prevenir el suïcidi, prioritat de salut pública

El Codi Risc Suïcidi registra prop de 19.000 episodis de conducta suïcida, entre l’any 2014 fins al juliol de 2020. A Catalunya, més d’una quarta part de la població major de 14 anys té malestar emocional i l’ansietat i depressió es troben entre els principals problemes de salut crònics. També cal preveure que els efectes de la pandèmia poden tenir conseqüències en la salut mental i poden incrementar els factors de risc del suïcidi, per l’aïllament, l’impacte econòmic i social que ha comportat.

El suïcidi, per tant, és un fenomen que està entre nosaltres, però també és una conducta evitable si es disposen d’eines que permetin detectar situacions de risc i fer una acció preventiva efectiva per disminuir el nombre de temptatives. En aquest sentit, s’articula el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), amb mesures de prevenció i control de la conducta suïcida per reduir-ne la taxa d’intents i de morts i l’estigma social.

El nou Pla fa èmfasi en l’acompanyament i el suport als supervivents, a la família i als professionals i permet donar una resposta el més personalitzada possible, millorant l’accessibilitat i efectivitat de les estratègies de recuperació. Inclou un conjunt de mesures per fer un abordatge integral i comunitari, creant un sistema que permeti coordinar el treball conjunt de tots els departaments i agents implicats, i un conjunt d’actuacions de prevenció multisectorial amb la formació de professionals d’atenció primària, d’educació social, de justícia juvenil, entre d’altres.

També reforça accions per millorar la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida en aquells col·lectius més vulnerables: supervivents, persones víctimes de violència, persones amb malalties cròniques i discapacitats, gent gran…


El PLAPRESC potencia els punts d’activació i la millora de la qualitat del Codi Risc Suïcidi, instrument pioner a Catalunya per al monitoratge i seguiment de les persones amb conductes suïcides, vigent des del 2014.

El telèfon 061 Salut Respon s’articularà en els pròxims mesos com a via de suport i acompanyament de persones en risc de suïcidi.

Enllaços d’interès:


https://www.fersalut.cat/2022/04/29/suicidi-una-realitat-evitable/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.