El Síndic denuncia que falten recursos per tractar trastorns mentals de menors

Ribó alerta que la saturació provoca llargues llistes d'espera i insuficiències en la intervenció

Rafael Ribó, al Parlament.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat aquest dimarts que a Catalunya falten de recursos per detectar i tractar elstrastorns mentals de nens i adolescents i que la saturació de la xarxa de salut mental infantil i juvenil provoca llargues llistes d'espera i insuficiències en la intervenció.

Ribó ha presentat aquesta tarda a la comissió parlamentària d'Infància el seu informe anual sobre els drets dels nens corresponent al 2014. L'informe destaca que "els nens més desafavorits són els més perjudicats, ja que tenen més probabilitats de patir un trastorn i menys accés a recursos alternatius als públics".

Acompanyat per l'adjunta per a la defensa dels drets dels nens i els adolescents del Síndic, Maria Jesús Larios, Ribó ha proposat 10 mesures per donar compliment a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets del nen.

Entre aquests reptes destaca "garantir el dret a la salut, també la salut mental, en què hi ha una desigualtat clara".

Segons Ribó, malgrat que la xarxa de salut mental infantil i juvenil és d'accés universal, "la incidència de problemes de salut mental en situacions de pobresa infantil és més alta i l'accés als serveis de salut mental adequats és desigual per raons socioeconòmiques de les famílies".

L'informe del Síndic detalla que "la falta de recursos comporta endarreriments i llistes d'espera en el diagnòstic dels nens, cosa que afecta directament la seva salut" i també "la intensitat i freqüència del tractament que s'ofereix des dels centres de salut mental infantil i juvenil".

FALTEN PLACES

Segons ha denunciat el defensor del poble català, falten places específiques de centre de dia o de rehabilitació per a adolescents, i places d'estada temporal per a adolescents amb trastorns severs que requereixen un internament per tractar-los.

A més, el síndic apunta que per a l'internament temporal no hi ha serveis especialitzats per a menors, ja que la cartera de serveis socials preveu que les residències previstes per a persones amb discapacitat són per a malalts de 18 a 65 anys.

El síndic ha proposat ampliar l'oferta dels CSMIJ i altres recursos específics en salut mental (hospitals de dia, serveis residencials, programes específics de salut mental) i que s'atenguin adequadament patologies que no tenen recursos especialitzats, com els trastorns de l'espectre autista o els trastorns alimentaris.

Escoltar les opinions dels menors, garantir la prevenció i detecció del maltractament infantil, i assegurar l'atenció als nens amb discapacitat i la seva escolarització inclusiva són altres de la recomanacions incloses en l'informe del Síndic.

L'informe posa un èmfasi especial en el fet que a Catalunya el 29,4% de nens menors de 16 anys es troba en situació de pobresa relativa i que la Renda Mínima d'inserció no arriba a totes les famílies ni garanteix que disposin dels mitjans econòmics necessaris per atendre les necessitats dels nens.

Ribó demana més polítiques de suport a aquestes famílies i més equitat en l'escolarització perquè "hi ha una diferència de 30 punts percentuals entre la taxa d'escolarització dels joves de 17 anys socialment més afavorits i els menys afavorits".

"Una de les polítiques clau per combatre les desigualtats educatives, l'educació infantil de primer cicle, ha patit un retrocés, derivat, en part, de la reducció de la despesa pública en aquesta etapa", ha denunciat Ribó.

L'informe també retreu "els desequilibris en la composició social dels centres, que vulneren especialment la igualtat d'oportunitats dels nens més desafavorits, sense que hi hagi hagut una millora significativa en els nivells de segregació escolar del sistema des de l'any 2007".

Les desigualtats en l'accés dels nens al temps lliure educatiu és una altra de les denúncies de l'informe del síndic.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/sindic-denuncia-que-falten-recursos-per-tractar-trastorns-mentals-menors-4279701

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.