La consellera Munté anuncia les mesures impulsades pel Govern per atendre infants i joves de famílies vulnerables durant l'estiu de 2015

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat aquesta tarda les mesures que promourà el Departament que encapçala per atendre infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat durant el proper estiu. Davant la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya, Munté ha refermat el compromís del Govern amb els nens i les nenes, en especial amb aquells que es troben en risc social. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que durant les vacances escolars es duran a terme accions específiques destinades a atendre la cobertura de les necessitats bàsiques dels infants i joves que ho necessitin.

Les línies d’actuació del Departament en aquest àmbit passen per reforçar les accions pròpies, d'entitats socials i ajuntaments i enfortir el treball en xarxa entre tots els agents. L’obertura durant l’estiu dels centres oberts, una nova edició del programa Jugar i Llegir els mesos de vacances, les beques del programa L’estiu és teu o l’aportació extraordinària a les federacions d’entitats d’educació en el lleure són algunes de les mesures que s’implementaran durant les vacances.

2.022 places en 70 centres oberts

Munté ha destacat que durant els mesos d’estiu s’oferirà una atenció continuada a infants i adolescents en situació de risc social mantenint les activitats dels centres oberts d’entitats i ajuntaments durant el període de vacances escolars d'estiu i de promoció d'actuacions que garanteixin la cobertura de les seves necessitats bàsiques.

Es faran activitats diàries, des de l’última setmana de juny fins la primera de setembre, de dilluns a divendres, amb un mínim d’obertura del centre de 6 hores diàries, preferentment en la franja horària de 9 a 18 hores, incloent 2 o 3 àpats diaris que hauran de garantir una alimentació saludable i equilibrada.

El Departament destinarà 1.033.154,15 € per a oferir 2.022 places en 70 centres oberts arreu del país.

Menjar sa, tot és començar

En el marc del programa Jugar i llegir, Benestar Social i Família oferirà aquest estiu el taller “Menjar sa, tot és començar”, que promou hàbits d’higiene i d’alimentació saludable i ofereix esmorzar i berenar (fruites, làctics i cereals) als infants que hi participen.

La consellera ha explicat que el Departament destinarà 54.460€, perquè 2.000 nens i nenes entre 4 i 12 puguin assistir al Jugar i llegir durant les vacances.

Aquest programa socioeducatiu es desenvoluparà en 29 Casals Cívics de la Generalitat situats en 22 municipis catalans.

1.200 beques de l’Estiu és teu

Benestar Social i Família també implementarà mesures per contribuir a la igualtat d’oportunitats a través del lleure educatiu. En aquest sentit, el Departament oferirà places becades entre el 65% i el 100% del preu d’una estada a la Xarxa Nacional d’Albergs (XANASCAT) a nois i noies de 5 a 16 anys en situació de vulnerabilitat. La valoració de la necessitat de cada cas es fa a través dels Equips Bàsics d’Atenció Social dels diferents municipis i consells comarcals.

El Departament destinarà 550.000€ que donaran cobertura a 1.200 beques.

600.000€ addicionals per a programes d’entitats d’educació en el lleure

La consellera Munté ha anunciat que des del Departament es posa a disposició de les federacions d'entitats d'educació en el lleure un import addicional de 600.000€ per a programes de beques per a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat, per a que puguin gaudir durant l’estiu de tallers lúdics i colònies.

Aquest import se suma als 1.700.000€ que es destinen habitualment a aquesta partida. El 2014 Benestar Social i Família ja va fer una aportació extraordinària que va servir per finançar més de 4.000 beques.

Munté ha recordat també algunes mesures de suport als infants de famílies en situació de vulnerabilitat que s’implementen durant tot l’any i que són clau per a cobrir les necessitats bàsiques dels seus fills i filles. En aquest sentit, ha destacat laconvocatòria extraordinària de subvencions per atendre famílies amb fills en situació de vulnerabilitat. Aquestes ajudes econòmiques i prestacions de serveis serveixen per a cobrir les necessitats bàsiques d'alimentació, higiene personal, vestimenta, medicaments i altres productes per promoure la millora o preservació de la salut, així com les despeses de manteniment bàsic de la llar o altres de naturalesa similar de famílies en situació de risc social. Benestar Social i Família destina enguany 3M€, mig milió d’euros més que el 2014. Mitjançant aquestes ajudes l’any passat es van atendre més de 26.400 infants i adolescents.

També ha destacat el paper que juguen els ens locals en l’atenció als col·lectius en risc. En aquest sentit, ha recordat que el Departament aporta enguany 5,1M€ als ens locals en concepte d’ajuts d’urgència social per atendre les necessitats referents a l’alimentació, higiene personal, vestimenta d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. Un import que segons Munté es podrà seguir incrementant en funció de l’evolució de les necessitats del territori. 53.000 persones es van beneficiar l’any passat d’aquests ajuts.

Per acabar, la consellera ha volgut enumerar altres actuacions com ara les subvencions i cessions d’espais dels equipaments cívics que el Departament fa a entitats que organitzen activitats d’estiu i que ofereixen els àpats vinculats a l’horari en que es porten a terme.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/benestar-social-familia/notapremsavw/282823/ca/consellera-munte-anuncia-mesures-impulsades-pel-govern-atendre-infants-joves-families-vulnerables-lestiu-2015.do

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.