Regulat el procés que permet a les persones adoptades conèixer els seus orígens biològics

El passat 21 de juliol es va aprovar el Decret en què s'estableix el procediment per facilitar a les persones adoptades i a les tutelades i extutelades el coneixement dels seus orígens i parents biològics.

La legislació vigent dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència (Llei 14/2010) empara en aquest sentit els infants i adolescents i els reconeix el dret a saber tot allò referent als seus orígens. Això implica no tan sols conèixer els progenitors biològics, sinó també la pròpia història personal i familiar, de la qual formen part l'entorn social i familiar i les circumstàncies viscudes durant la infantesa.

El Departament de Benestar Social i Família és qui facilita la informació sobre els parentius biològics, fa el procés d’acompanyament i, si escau, promou una trobada entre les parts

El Govern ha aprovat avui el Decret pel qual s’estableix el procediment per facilitar a les persones adoptades i a les persones tutelades per la Generalitat el coneixement dels seus orígens i parents biològics.

Les persones que en el seu moment van ser adoptades o tutelades tenen reconegut el dret de conèixer els seus orígens tant a la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència, com també al Codi civil de Catalunya. El Decret aprovat avui pel Govern regula en el procediment.

La recerca dels orígens biològics és un procés que s’inicia amb la presentació d’una sol·licitud per part de la persona interessada al Departament de Benestar Social i Família. Posteriorment, l’Administració obre un procediment confidencial de mediació, que inclou l’acompanyament tècnic necessari per conèixer les circumstàncies en què es va produir la separació, aclarir les posicions manifestades per cadascuna de les parts implicades i si escau, preparar la trobada entre elles, en les condicions més adequades.

En alguns casos, l’equip tècnic que fa el procés d’acompanyament constata que una trobada entre les dues parts no és viable. Aleshores els tècnics es limiten a facilitar a la persona interessada les dades d’identitat dels progenitors biològics que s’hagin pogut obtenir, sense promoure la trobada entre les parts. En els casos en què sorgeixin dificultats per concertar la trobada, les parts poden instar un procediment de mediació extern al Departament, amb mediadors designats pel Centre de Mediació del Dret Privat.

Dades excloses

El dret a obtenir informació sobre el propi origen permet conèixer els parents biològics, però no inclou: les dades de localització de persones –llevat que ho autoritzin expressament–, les dades personals dels professionals que van intervenir en el procés de separació del nucli familiar, les dades de terceres persones no relacionades amb la història de la persona titular del dret ni les dades relatives a l’àmbit privat dels acollidors familiars –tret que manifestin el seu acord.

En cas d’adopció internacional, el Departament de Benestar Social i Família facilitarà les dades que constin en els seus propis arxius i es dirigirà a l’autoritat competent en matèria d’adopció internacional –o en el seu defecte, a l’orfenat, centre o casa d’acollida on l’infant va viure abans de l’adopció– per demanar les dades addicionals a les ja disponibles que, d’acord amb la legislació del país d’origen, es puguin divulgar.

Finalment, el Decret també estableix la possibilitat d’establir mesures d’acompanyament als progenitors biològics afectats, en cas que es constati que la separació del fill o filla del nucli familiar va ser resultat d’una situació de discriminació derivada de l’entorn social o familiar.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/286770/ca/govern-regula-procediment-facilitar-coneixement-origens-biologics-persones-adoptades-tutelades-extutelades.do

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.