Benestar Social i Família impulsa un programa de teràpia amb animals de companyia dirigit a adolescents tutelats

El programa Buddies, que es desenvolupa conjuntament amb la Fundació Affinity, és una teràpia que busca millorar aspectes emocionals, comunicatius i de convivència a través del ensinistrament caní

El Departament de Benestar Social i Família i la Fundació Affinity impulsen un programa pioner: la primera teràpia cognitivoconductual assistida per animals de companyia dirigida a menors tutelats.

El programa Buddies, com s'ha anomenat aquest projecte, és un programa de Teràpia Assistida per Animals de companyia, que consistirà en un curs d'ensinistrament caní que portaran a terme adolescents que resideixen en Centres Residencials d'Acció Educativa (CRAE). Els joves aprendran a educar als gossos amb un mètode de reforçament positiu que posa l'accent en el benestar animal i el del seu educador, que en aquest cas és el menor.

El programa Buddies, que ja s'ha aplicat en altres països d'Europa i als Estats Units amb altres noms, es basa en una teràpia que incideix en aspectes socioafectius, psíquics, cognitius, físics, emocionals i comunicatius. En el seu desenvolupament intervenen la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, la direcció i els professionals dels CRAE -psicòlegs o educadors-, els tècnics en Teràpies Assistides per Animals de Companyia de la Fundació Affinity, la Càtedra Fundació Affinity de la UAB i els animals especialment ensinistrats per a aquest tipus d'intervencions; d'un a quatre gossos segons els objectius a tractar.

En els CRAE conviuen nens i joves que han viscut situacions de maltractament, negligència, abandó o falta d'atenció per part de les seves famílies i, a conseqüència d'això, en alguns casos requereixen una especial atenció davant determinades situacions o necessitats educatives i assistencials. Donar resposta a aquestes necessitats especials és l'objectiu que perseguim amb l'impuls d'aquest projecte”, apunta Mercè Santmartí, directora general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència del Departament de Benestar Social i Família.

La iniciativa del programa Buddies reflecteix “la missió de la Fundació Affinity d'investigar i divulgar els beneficis del vincle entre persones i animals de companyia i el nostre compromís per dur a terme projectes d'acció social, especialment en Teràpies Assistides per Animals de Companyia”, apunta Isabel Buil, directora de Fundació Affinity, i assenyala que “el que fa que els animals de companyia, especialment els gossos, siguin ideals per a aquest tipus de teràpia és que no jutgen, ens accepten tal com som, sempre estan contents, no guarden rancor i, el més interessant de tot, reaccionen als nostres estats d'ànim”.

Maribel Vila, encarregada de l'àrea de Teràpies Assistides amb Animals de Companyia de la Fundació Affinity, afirma que “els animals de companyia són una font de salut i de suport per a les persones. Relacionar-nos amb ells, fa aflorar aquests sentiments i sensacions que ens connecten amb la naturalesa i amb nosaltres mateixos a més d'afavorir els mecanismes d'equilibri natural del nostre cos”.

Beneficis del programa Buddies

Durant el programa, els adolescents aprendran a educar als gossos amb un mètode que posa l'accent en el benestar de l'animal i del seu instructor, formant forts vincles al mateix temps que s'ensinistra.

Amb aquest tipus de teràpia es fomenta una actitud positiva en els nens i nenes, es millora la comunicació i la capacitat d'expressió de sentiments per part dels menors, s’aprenen lliçons bàsiques amb el gos que podran extrapolar-se a altres àmbits de convivència i es millora l'estat emocional dels menors gràcies al vincle amb els animals.

El programa Buddies facilitarà:

- La millora de l'estat físic, emocional i mental dels menors.
- La millora de l'autoestima i l'acte percepció.
- La millora de la confiança i la seguretat dels menors.
- L’augment de l'expressió de sentiments i millora de les relacions socials.
- L’augment de l'autocontrol i la tolerància a la frustració.
- La normalització de la relació cap als psicòlegs i educadors del centre.- El foment d'un ambient en favor de l'aprenentatge i l'ensenyament.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/benestar-social-familia/notapremsavw/278897/ca/benestar-social-i-familia-impulsa-programa-terapia-amb-animals-companyia-dirigit-adolescents-tutelats.do

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.