Constitució del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC)
A Catalunya, la celebració el 20 de novembre de 2014 del 25è aniversari de la «Convenció dels Drets de la Infància i Adolescència» ha representat un moment històric per a les polítiques públiques d’infància i adolescència. La constitució del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC) com a acte central d’aquesta celebració visualitza un procés que començà el 2010 (amb l’encàrrec a un grup d’experts d’un esborrany de «Document de Bases» i una proposta d’ordre de creació del CNIAC) i acaba amb la constitució (i posterior presentació pel Molt Honorable president de la Generalitat de Catalunya) del primer Consell Nacional al Palau de Pedralbes.
La constitució del Consell porta implícit el reconeixement del paper d’infants i adolescents com a ciutadanes i ciutadans actius de l’avui, amb drets i responsabilitats, i amb les capacitats necessàries per exercir-les i per respondre’n de la seva aplicació. Al mateix temps, aquest acte permet avançar en el compliment de la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, i en les mesures fixades al Pacte per a la Infància a Catalunya.
El CNIAC és un órgan col·legiat, de caràcter consultiu i de participació. D’entre les funcions del CNIAC, hi destaquen:
* representar els interessos d’infants i adolescents de Catalunya;
* fer propostes als organismes competents;
* opinar sobre aquelles actuacions que afecten infants i adolescents;
* afavorir la imatge positiva d’infants i joves;
* sensibilitzar la societat sobre el dret a ser escoltats i a participar;
* proposar informes i estudis sobre temes relacionats amb aquest col·lectiu, i
* fer projectes d’interès nacional relacionats amb les polítiques d’infància.
D’acord al Decret 200/2013, de 23 de juliol, dels consells de participació territorial i nacional dels infants i els adolescents de Catalunya, l’Assemblea és l’òrgan de màxima representació del CNIAC. L’Assemblea està integrada per un màxim de cent membres, amb (com a mínim) una persona representant per comarca. A l’Assamblea, cal mantenir la paritat home-dona, la representació infant-adolescent i la presència dels col·lectius més vulnerables (especialment: infants i adolescents amb discapacitat, immigrats o persones protegides per tutela pública).
L’Assemblea del primer CNIAC està integrada per 43 infants i joves de 8 a 17 anys, que són representants dels 23 consells locals d’arreu de Catalunya que existeixen en el moment de la constitució del Consell Nacional. D’entre aquestes conselleres i consellers, s’han escollit la presidència, dues vicepresidències i el secretariat. Aquests càrrecs, juntament amb 10 vocals de l’Assemblea també seleccionats d’entre els 43 presents, formen la Comissió Permanent, que s’encarregarà de coordinar les reunions, les tasques i els possibles grups de treball del CNIAC.
Cal remarcar, però, que aquest primer Consell no és el punt d’arribada, sinó només un punt de partida pel què fa a la participació política de la infància i l’adolescència a casa nostra. De fet, tal i com defineix el mencionat Decret 200/2013, de 23 de juliol, s’ha de començar el disseny del programa d’impuls per a la constitució de nous consells de participació territorial, que consolidi i reforci els consells de participació ja existents i que permetin d’impulsar la constitució de nous consells en els àmbits territorials que corresponguin.
Amb les incorporacions de les i dels representants d’aquests nous consells locals i els 43 representats ja presents al CNIAC, la propera reunió de l’Assemblea del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya està prevista per març de 2015.
http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/PDIA/2015/01/28/pdiac-constitucio-del-consell-nacional-dels-infants-i-els-adolescents-de-catalunya-cniac/
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.