Un total de 10.500 ancians van ser maltractats a Catalunya el 2014

Només un 10% de les víctimes denuncia a la policia


La majoria de maltractaments es produeixen al nucli familiar. La víctima no denuncia per por de perdre la persona que la cuida.

Un total de 10.500 ancians van ser víctimes de maltractament físic o psicològic a Catalunya el 2014, i 27.500 van estar en risc de patir-ne. Aquesta xifra representa un 0,8% i un 2,1% del total respectivament, segons l'enquesta de seguretat pública específica per a aquest col·lectiu.

En una compareixença a la comissió d'Interior del Parlament per presentar els resultats d'aquesta enquesta, el conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha explicat que aquestes xifres els preocupen perquè no només es tracta de seguretat, sinó de "dignitat".

Concretament, les 10.500 persones maltractades van patir entre novembre del 2013 i novembre del 2014 un mínim de vuit maltractaments, i la gran majoria, fins a dotze. Segons l'enquesta, realitzada entre el 14 d'octubre i el 12 de desembre del 2014, un 2,6% va patir abusos psicològics; un 0,7%, amenaces i abusos físics; un 0,8%, abusos patrimonials, i un 1,7% va ser víctima de negligències.

L'enquesta mostra que el risc de patir accions negatives és més elevat en persones amb un nivell formatiu baix i amb un nivell de renda baix, i conclou que "l'aïllament social complet està intensament associat al risc de patir accions abusives freqüents".

El conseller ha alertat que la majoria dels maltractadors són persones de l'entorn més proper, com els fills (26,8%), altres familiars (24%), amics, veïns o coneguts (19,9%) i la parella (8,6%), la qual cosa dificulta que es denunciï.

Ha indicat que només un de cada deu casos es denuncia davant la policia, de manera que "es tracta de trobar aquells mecanismes que permetin fer aflorar aquesta xifra". "Hem posat en l'agenda política i de govern el repte respecte als ancians; les xifres no ens han d'alarmar però ens han de preocupar", ha reflexionat.

http://www.ara.cat/societat/total-ancians-maltractats-Catalunya_0_1302469939.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.