Avenços en la implementació de la Garantia Juvenil

El Govern ha posat en marxa el Pla europeu de Garantia Juvenil, nova iniciativa de la Unió Europea (UE) per reduir l’atur juvenil. La missió de la Garantia juvenil és garantir que el jovent de més de 16 anys i menys de 25 anys, o menor de 30 anys en el cas de tenir un grau de discapacitat igual o superior al 33%, que no treballa, ni estudia, ni segueix una formació, rebi una oferta d’ocupació de qualitat, educació contínua, formació com a aprenent o un període de pràctiques en un termini de quatre mesos després d’haver acabat l’educació formal o quedar en situació de desocupació.

Aquesta iniciativa europea s’ha concretat en la presentació per part dels estats membres dels seus respectius plans de Garantia, els quals podran comptar amb cofinançament de fons europeus sempre i quan la taxa d’atur juvenil del país sigui de més del 25%.

El Reial decret llei 8/2014 de 4 de juliol, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, regula el règim general del Sistema Nacional de la Garantia Juvenil a Espanya i el procediment d’atenció als beneficiaris.

La Generalitat de Catalunya va posar en marxa la Garantia Juvenil el passat 10 de setembre. El Pla beneficiarà a joves catalans d’entre 16 anys i menys de 25 anys (fins a 30 anys en el cas de persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33%). Amb la suma de fons propis i dels provinents d’Europa, el Govern hi destinarà 240 milions d’euros fins el 2020.

A Catalunya, el Departament de Benestar Social i Família, mitjançant la Direcció General de Joventut, col·labora en la implementació de la Garantia Juvenil a través les oficines joves i els punts d’informació juvenil de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil.

Alhora, la Comissió Europea es va reunir el passat 9 de setembre amb els coordinadors de divuit projectes pilot sobre la Garantia Juvenil en un seminari que va tenir lloc a Brussel·les. Durant la reunió s’examinaren les fites assolides i les lliçons apreses. Aquests projectes pilot es van posar en marxa entre l’agost i el desembre de 2013 amb una durada aproximada de dotze mesos. Els projectes, que actualment s’estan duent a terme a set països (Irlanda, Itàlia, Lituània, Polònia, Romania, Espanya i el Regne Unit), pretenien oferir als estats membres una experiència pràctica en l’aplicació dels seus sistemes nacionals de Garantia Juvenil i en accions connexes, mitjançant el Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil.

Posteriorment els Estats membres es van reunir a Hèlsinki els dies 18 i 19 de setembre per revisar la implementació de la Garantia Juvenil a Finlàndia, país pioner en el desenvolupament d’aquest sistema. Aquesta reunió, que formava part del Programa d’Aprenentatge Mutu de la Comissió Europea, va oferir a tretze països de la UE (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Estònia, França, Irlanda, Letònia, Lituània, Luxemburg, els Països Baixos, Polònia i Suècia) la possibilitat d’aprendre de l’experiència finesa per implantar la Garantia Juvenil. Entre altres aspectes, els participants van debatre sobre com establir associacions i estimular la cooperació entre les diferents parts interessades a nivell local, especialment els centres d’ensenyament, els serveis públics d’ocupació, les empreses i les autoritats locals, i també sobre maneres de fomentar l’aprenentatge professional i de mesurar els avenços vers la consecució dels objectius de la Garantia Juvenil.

Més informació






http://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/avencos_implementacio_garantia_juvenil

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.