El Govern aprova el Pla d'actuació de les polítiques de joventut fins al 2016, per promoure l'emancipació i la millora de la vida dels joves

  • El document concreta els objectius, les mesures i les accions que han de dur a terme tots els departaments del Govern en 7 àmbits: l’educació, la feina, l’emancipació juvenil, la salut, la participació, la cultura i la cohesió social
  • Per a enguany s’han programat 353 actuacions amb un pressupost de 205,4 milions d’euros. En total fins al 2016 s’invertiran 600 milions d’euros en polítiques de joventut
El Govern ha aprovat el Pla d’actuació de les polítiques de joventut de la Generalitat de Catalunya: horitzó 2016, que concreta els objectius, les mesures i accions que han de dur a terme tots els departaments per tal de promoure l’emancipació i la millora de la vida dels joves. Per enguany s’han programat 353 actuacions amb un pressupost de 205,4 milions d’euros, una xifra que arribarà fins als 600 milions d’euros en el període comprès fins al 2016.

El Pla de les polítiques de joventut de la Generalitat de Catalunya: horitzó 2016 planteja 35 objectius estratègics i 126 d’operatius, centrats principalment en les polítiques de suport a l’emancipació, entesa de manera àmplia com l’accés a la ciutadania i a l’autonomia personal plena. Per això, el document dóna un protagonisme especial als eixos de l’educació, el treball i l’habitatge.

Per a aquest 2014 s’han previst un total de 353 actuacions distribuïdes en 7 eixos: educació, feina, emancipació, salut, participació, cultura i cohesió social, que corresponen als 7 reptes del Pla nacional de joventut de Catalunya 2011-2020.

Els 7 eixos del Pla

Educació

En l’àmbit de l’educació, el principal repte del Pla és aconseguir l’èxit en la trajectòria dels joves, reduint el fracàs escolar, l’abandonament prematur i l’efecte de les desigualtats socials i territorials dins del sistema educatiu. El Pla també proposa desenvolupar una oferta formativa de qualitat en tots els nivells, impulsar l’aprenentatge de competències instrumentals, habilitats i valors, així com vetllar per una educació en el lleure de qualitat i accessible a tothom. Enguany s’ha invertit en aquest àmbit 11,3 milions d’euros a través d’actuacions com ara ajuts a estudiants, ajuts a la mobilitat internacional de l’alumnat, promoció de la formació professional, la formació dual o beques en educació en el lleure, entre d’altres.

Feina

Aquest 2014 s’han destinat 86,5 milions d’euros a través de 54 actuacions en l’àmbit de la promoció de l’èxit en la trajectòria laboral dels joves. En aquest terreny el Pla estableix els objectius següents:
  • Millorar l’ocupabilitat dels joves per ampliar les seves oportunitats d’accés al treball i la realització del propi projecte professional en igualtat d’oportunitats.
  • Promoure la millora de les condicions de treball de les persones joves.
  • Impulsar l’aparició i la continuïtat de projectes d’emprenedoria jove i emprenedoria social.
  • Avançar cap a un model productiu basat en la innovació, el seguiment i la igualtat d’oportunitats.
  • Fomentar la contractació atenent les necessitats específiques existents en el col·lectiu juvenil (nivells de qualificació i experiència professional, diversitat funcional, més vulnerabilitat, entre altres).
Emancipació juvenil
  • En l’àmbit de l’emancipació juvenil, el Pla fixa els objectius següents:
  • Impulsar i facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer, com a modalitat més flexible i amb més capacitat d’adaptació a les necessitats juvenils.
  • Vetllar per l’accés al manteniment de l’habitatge i evitar-ne la pèrdua, especialment en les situacions de major vulnerabilitat.
  • Impulsar el desenvolupament de nous models d’accés a l’habitatge, mitjançant la col·laboració público-privada, tenint en compte les diferents tipologies de joves i les seves necessitats.
  • Crear i millorar els espais d’informació, mediació i intermediació entre administració, propietaris i joves.
Aquest 2014 es destinaran a polítiques d’emancipació juvenil 16,5 milions d’euros a través de 13 actuacions, com ara prestacions per al pagament del lloguer, prestacions d’urgència social, el programa d’habitatge de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i ExTutelat o el programa “Compartir habitatge”.

Salut

En l’àmbit de la promoció de la vida saludable, el Pla vetllarà per adquirir coneixement, hàbits i conductes. Potenciarà també el coneixement i el bon ús dels programes i els serveis de salut. Aquest 2014 s’inverteixen 9,5 milions d’euros en aquest eix.

Participació

Es treballarà per fomentar una cultura participativa, promoure l’associacionisme, facilitar canals i eines per a l’organització dels joves i per incrementar i millorar la interlocució amb l’Administració. Enguany es destinen a aquest punt 2,3 milions d’euros.

El Pla també inclou com a objectiu estratègic universalitzar la cultura entre la població juvenil. Per això proposa augmentar l’accés i el consum cultural; potenciar la creació artística i la producció cultural, i impulsar la llengua catalana i el patrimoni cultural, social, històric i natural com a eines de dinamització, cohesió i inclusió social. Enguany es destinen 3,5 milions d’euros a aquest tipus d’actuacions.

Cohesió social

El darrer eix del Pla se centra a avançar cap a un model de país i de societat cohesionada, vertebrada territorialment, sostenible, inclusiva i innovadora en les formes d’organització col·lectiva. El document proposa, entre d’altres:
  • Millorar la distribució desigual dels temps socials entre homes i dones.
  • Millorar el tractament informatiu de les persones joves en els mitjans de comunicació.
  • Fomentar el paper dels joves com a productors d’informació sobre ells mateixos.
  • Promoure la igualtat d’oportunitats, l’eliminació de desigualtats i la inclusió social.
  • Prevenir, atendre i eradicar les violències que afecten els joves.
  • Fomentar un model de vida més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
  • Mantenir una estructura territorial i productiva sostenible, incentivant el retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural.
Aquest 2014 la Generalitat destina a aquest punt un pressupost de 69,1 milions d’euros.

D’altra banda, també es destinen 6,4 milions d’euros al suport al desplegament de les polítiques de joventut, recerca i generació de coneixement en aquesta matèria i difusió i accés als serveis adreçats a joves i relacions internacionals en l’àmbit de la joventut.

Un pla consensuat

El Pla d’actuació de les polítiques de joventut de la Generalitat de Catalunya: horitzó 2016 és l’eina de desplegament per part del Govern del Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2020, que es va aprovar amb el consens del món local i que va comptar amb un ampli procés participatiu entre la gent jove.

El Pla d’actuació s’ha treballat de manera coordinada amb tots els departaments de la Generalitat. També incorpora les mesures aprovades pel Parlament de Catalunya en el marc del Ple extraordinari sobre la situació de la joventut catalana.

http://www.govern.cat/pres_gov/AppJava/govern/govern/consell-executiu/acords-govern/notapremsa-275122.html?mode=static

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.