Baròmetre de la Infància i les Famílies a Barcelona


A finals de 2013 el Consell de Govern del CIIMU va aprovar, a proposta de la Direcció del CIIMU, la realització d'un Baròmetre de la Infància i les Famílies a la ciutat de Barcelona. El Baròmetre és concep com un instrument d'anàlisi continu de la realitat de la infància a Barcelona, orientat a proporcionar dades a recercadors, professionals i responsables polítics de manera periòdica, amb l'objecte de poder crear una sèrie temporal que permeti l'estudi longitudinal de la situació de les famílies amb infants a la ciutat.

En aquests moments, la situació de pobresa i exclusió social que afecta a la infància des de fa anys, agreujada per la crisis econòmica, feia necessari disposar de dades fiables sobre les necessitats i les principals problemàtiques i privacions que afecten a les famílies amb fills de la ciutat i sobre l'impacte de la crisis, per tal d'impulsar de manera urgent polítiques més adients i ben orientades per combatre aquesta situació. Per això en aquesta primera onada del Baròmetre, el principal focus d'anàlisi s'ha posat sobre els aspectes vinculats a la pobresa i l'exclusió social de la infància en les seves múltiples expressions.

El Baròmetre, finançat per l'Ajuntament de Barcelona, ha estat dissenyat i realitzat pel CIIMU sota la coordinació de la seva Directora, Carme Gómez Granell. El treball de camp, encarregat a GESOP (Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública) ha consistit en la realització de 1.200 entrevistes personals al domicili a una mostra de 1.200 famílies residents a Barcelona que conviuen amb menors de 0 a 15 anys a la llar. Amb l'objectiu de poder analitzar amb més precisió la desigual situació social als barris de la ciutat, en la mostra els 72 barris de Barcelona s'han dividit en tres estrats en funció de la renda familiar disponible de cada barri, segons dades publicades al 2012 per l'Ajuntament de Barcelona. El treball i l'informe científic ha estat realitzat per un equip d'investigadors i investigadores dirigit per Pau Marí-Klose i Marga Marí-Klose i del que també formaven part Albert Julià i Sandra Escapa. De forma complementària s'ha realitzat també una anàlisis més aprofundit en un barri de Barcelona- Ciutat Meridiana- que es va triar per ser un dels barris amb la renda familiar disponible més baixa de la ciutat i que va suposar la realització de 300 entrevistes més a famílies residents en aquest barri.


Un resum dels resultats i les dades més rellevants del Baròmetre, disponibles des de finals de 2014, van ser presentades en una roda de premsa el 23 de Juliol per la tinent d'alcaldessa de Drets Socials, Laia Ortiz, que ha assumit el compromís de publicar l'infome sencer el més aviat possible. A través de múltiples indicadors, les dades del Baròmetre mostren les diferents situacions de pobresa i privació (econòmica, accés a l'habitatge, energètica, alimentació, laboral, relacional, etc.) que afecten a les famílies amb fills menors, posant també de manifest les desigualats existents entre els barris de la ciutat en funció del seu major o menor nivell de renda familiar.

Us adjuntem ara el resum presentat, esperant que el Baròmetre es converteixi en un instrument rellevant - com tants altres que ha realitzat el CIIMU al llarg de la seva trajectòria, com ara el Panel d'Infància i Famílies o els Informes periòdics sobre la Situació de la Infància i les Famílies a Barcelona i Catalunya -per orientar polítiques d'infància i famílies basades en evidències.



http://www.ciimu.org/index.php?option=com_acajoom&act=mailing&task=view&listid=4&mailingid=173&Itemid=999&lang=ca

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.