Nusos per la infància per Susagna Escardíbul

Avui, 20 de novembre, la Convenció sobre els Drets de la Infància, el tractat internacional que reconeix l'infant com a subjecte de drets, compleix 30 anys. Quatre principis bàsics regeixen la Convenció: interès superior de l'infant; no discriminació; dret a la vida, a la supervivència i al desenvolupament i la participació. Principis que, quan ens referim al fet migratori, són vulnerats sistemàticament a la llum de les dades que recullen els darrers informes. Per citar-ne algun, segons l’ACNUR, el 2018, 27.600 infants no acompanyats van buscar refugi de forma individual. L’organització de drets civils ACLU denunciava el juliol passat que més de 900 infants migrants havien estat separats de les seves famílies a la frontera dels EUA l’últim any. A Europa, bressol dels drets humans, són incomptables els assentaments humans, camps on la infància creix en condicions indignes i on la seva veu no té cap valor. Tot això només és la punta de l’iceberg.

Aquesta és la cara més crua d’un món que, a les portes d’una nova dècada, ens deixa reptes sense precedents relacionats amb la sostenibilitat i la pau: migracions i refugi, canvi climàtic, fam i pobresa, totes les formes de desigualtats i injustícies... Aquests reptes concerneixen tota la humanitat, ultrapassen els límits de qualsevol frontera per més que ens entestem a negar-ho i és obvi que cal una perspectiva global per afrontar-los. Exigeixen un canvi urgent en les maneres de pensar i de governar, de viure i de conviure. Per damunt de tot, suposa prendre consciència de la interdependència dels nostres actes i reconèixer la responsabilitat col·lectiva que tenim respecte a les altres persones, al nostre planeta i a tots els sistemes de vida, dels quals en formem part. Un cop més l’educació hi juga i hi jugarà un paper clau. Així ho reconeix l’article 29 de la Convenció dels Drets de l'Infant: l’educació  ha d’infondre en l'infant esperit de comprensió, pau, igualtat, respecte dels drets humans, etcètera.

A Fundesplai estem disposades a assumir la nostra part de coresponsabilitat a través del desenvolupament de la nostra proposta educativa NuSOS. Un programa entorn de les migracions i el refugi, que estem treballant amb 103.000 infants d’escoles i esplais, on reivindiquem quatre aspectes: el principi de justícia global i la pervivència dels drets sense condicions i per a tothom; la defensa dels valors democràtics i el reconeixement de la diversitat com a valor indispensable per a la convivència; la reflexió sobre l’impacte social i ambiental dels nostres estils de vida i, per últim, el foment d’una consciència de ciutadania global que anteposa el sentiment de pertànyer a una humanitat comuna per sobre dels límits que defineixen els estats. Avui, més que mai, ens hem de comprometre a teixir nusos que ens connectin activament per la defensa dels drets de la infància i els drets humans. Fer-ho és una aposta imprescindible per a la transformació del nostre món.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.