Barcelona mantindrà oberts els pavellons habilitats per a sensesostre a la Fira, del diari ARA del 9 de setembre.

Aquests espais acullen ara unes 300 persones i no tenen data de tancament

L'espai habilitat al recinte de la Fira / CRISTINA CALDERER

L'Ajuntament de Barcelona no tancarà els dos pavellons del recinte de la Fira que, en plena emergència sanitària, va decidir destinar a persones vulnerables perquè poguessin fer el confinament en bones condicions. Tot i que la ciutat havia marcat inicialment el mes de setembre com a data límit per tancar aquests espais, la comissionada d'Acció Social, Sonia Fuertes, ha detallat avui que ara per ara es mantindran oberts i sense cap previsió de tancament. Els pavellons allotgen actualment entre 250 i 300 persones i els canvis es decidiran, segons Fuertes, segons com evolucioni la pandèmia i la situació social de les persones que s'hi allotgen.



De fet, al juliol, quan hi va haver rebrots importants a Barcelona, ja es va decidir fer marxa enrere en el canvi d'horari d'aquests equipaments i que tornessin a obrir les 24 hores i no només a la nit. "Ens adaptem al que ens porta la pandèmia", ha remarcat la comissionada.

El 40% de les persones que s'hi han allotjat no vivien al carrer abans de la crisi del covid-19, sinó que estaven en una situació de precarietat habitacional i la pandèmia els va acabar de trasbalsar la vida. És el que es desprèn de les 589 entrevistes que ha fet l'Ajuntament, que també evidencien que el 74,4% no havien estat vinculats a un centre de serveis socials o a altres serveis d’atenció municipal abans i que el 78% no tenien cap ingrés quan van entrar als pavellons.



Des del decret de l'estat d’alarma fins a l'agost, els sis dispositius d'allotjament d'emergència de la ciutat –entre els quals hi ha els pavellons de la Fira– han servit per atendre 1.324 persones. Després de l'experiència, la ciutat vol consolidar espais com el dispositiu específic per a dones, el d’atenció a persones amb addiccions i el de joves. 

Entre els mesos de març i agost s'han detectat 31 casos positius de covid-19 entre les persones que s'hi estaven. Quant als professionals dels dispositius, s'han fet 247 PCR que han permès diagnosticar vuit positius.

L'accés als equipaments d'emergència era lliure en tot moment, condicionat al compliment d'una sèrie de normes per garantir la convivència. El 65% de les sortides han estat voluntàries, ja sigui per tornar a situacions de carrer, a situació de mal allotjament, per recuperar la relació amb l'entorn proper o per tornar a habitacions de lloguer. El 25% de les baixes han estat expulsions per incompliment de les normes de convivència, un 6% per derivacions a altres centres del dispositiu i un 1,8% per ingrés a centre sanitari o un dels equipaments d'aïllament.

https://www.ara.cat/societat/Barcelona-mantindra-pavellons-habilitats-Fira_0_2523947695.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.