Manifest en defensa dels drets dels infants i adolescents de Catalunya CONSELL NACIONAL D’INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA DE CATALUNYA

Aquest 20 de novembre de 2020, en motiu de la celebració del dia dels drets dels infants, els membres del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) hem decidit redactar aquest manifest amb la col·laboració dels Consells Territorials on ens centrem en la visió dels infants i adolescents en relació a la COVID-19 i volem reivindicar el nostre dret a estar informats/des de les mesures que els Governs prenen. 

El motiu pel qual presentem aquest manifest és que volem que les persones adultes ens demanin l’opinió sobre les decisions que es prenen al voltant de la COVID-19 i que ens escoltin. Perquè no s’estan tenint en compte les preocupacions d’alguns infants i adolescents. Els infants i adolescents ens volem sentir útils davant la situació que estem vivint. 

1. ADAPTACIÓ DE LES ESCOLES A LA SITUACIÓ En nom dels infants i adolescents de Catalunya valorem que les escoles s’han adaptat de manera notable a la situació i el professorat s'ha adaptat bé i ha sabut portar la situació. Dels infants i adolescents que hem consultat, la majoria valoren que no han après suficient des de casa, tot i que els resultats estan molt igualats. 

2. SEGURETAT DELS INFANTS/ADOLESCENTS La majoria dels infants i adolescents de Catalunya valorem que les mesures de seguretat que han pres els municipis han estat notables. Perquè pensem que tots o la majoria dels establiments han proporcionat gel hidro-alcohòlic i guants als clients. Tot i això hi havia gent que no respectava res.

3. SENTIMENTS SOBRE LA SITUACIÓ Gran part dels infants i adolescents, durant aquest confinament, s’han sentit avorrits i avorrides, també hi han que han estat preocupades i insegures sobre la situació. 

Els infants i adolescents de Catalunya, també pensem que les decisions preses, sobre les mesures, han estat bé, però si tornem a passar per una situació semblant demanem que tingueu més en compte què necessitem els infants i adolescents. També volem dir que van tardar molt a dir que els infants podíem sortir a caminar, quan els gossos van poder des del principi, i que ens haurien d'haver donat més recursos per seguir les classes en línia. 

La majoria d'infants i adolescents de Catalunya, valoren notablement la comunicació de la situació per part dels mitjans de comunicació cap a elles. 

Els infants i adolescents sabem que hi han hagut molts esforços per part de certs mitjans de comunicació de fer-nos entendre la situació i anar-nos mantenint informats i volem que aquests sàpiguen que ho valorem molt. Això sí, per molt que ho intentessin explicar hi ha alguns de nosaltres que no ho hem entès molt bé ja que no estava explicat amb les nostres paraules. 

Creiem que se’ns ha deixat molt de banda i que en qualsevol cosa que ens afectava directament hem estat en segon pla quan se’ns hauria d’haver tingut en compte a nosaltres i a les nostres necessitats. 

No valorem ni bé ni malament les classes online, però al haver molta gent connectada a internet a la vegada ens vam trobar amb molts problemes de connexió i falta de rapidesa pel que fa a les xarxes. A més a més, alguns de nosaltres no hem disposat de suficients recursos per poder seguir les classes com tocava. 

Sens dubte, volem agrair de tot cor l’esforç per part del professorat per mantenir el nostre interès en aprendre i tot i els problemes que es puguin haver trobat fer-los saber que han estat genials. Però molts i moltes pensem que les classes online estaven bé però podrien estar millor. 

4. PERÍODE DE CONFINAMENT Els infants i adolescents pensen que al principi estàvem contents perquè serien dues setmanes a casa i podríem centrar-nos en nosaltres, però quan es va anar allargant ens vam anar enfonsant, encara que així hem pogut tenir temps per estar molt més amb la família. 

A l’hora de sortir es van imposar les fases de de desconfinament les quals no ens van agradar molt, però creiem que, igualment, es podien respectar. 

Davant d’això, el CNIAC no podem restar impassius i per tant, 

DEMANEM: 

1. Més empatia pels alumnes, més recursos i més acompanyament per part del professorat. 

2. Més i millor vigilància per part dels policies, professors/es, botiguers/es, etc. Així com també demanem a tots els infants i adolescents que siguin responsables amb les mesures que hem de seguir. 

3. Que hi hagi més material sanitari i que es proporcioni a qui li fa falta. Així com a instituts, botigues, etc. I la desinfecció dels llocs públics. 

4. Que les persones adultes tingueu més en compte què necessitem els infants i adolescents a través del CNIAC, consells municipals, escoles, instituts, etc. 

5. Que els mitjans de comunicació utilitzin llenguatges que puguem entendre els infants i adolescents. 

Volem agrair el suport dels consells locals que han participat en les opinions utilitzades per a fer el manifest. 

Dit això el CNIAC ens comprometem a seguir treballant per recollir la veu dels infants i adolescents de Catalunya i vetllar perquè se’ns escolti. Barcelona, 26 d’octubre de 2020.

https://www.ceesc.cat/documents/Comunicats/2020_11_20_MANIFEST_20N.pdf

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.