Trauma i trastorn per estrès posttraumàtic


Segons l'Organització Mundial de la Salut el trauma pot esdevenir quan una persona ha estat exposada a una situació estressant o de naturalesa excepcionalment amenaçant o catastròfica que pot causar un profund desconfort.

Moltes persones que passen per aquest tipus de situacions traumàtiques es poden trobar amb una dificultat temporal per adaptar-s'hi i afrontar-les, però amb el temps i l'autocura generalment milloren. Quan els símptomes empitjoren i interfereixen amb les seves activitats diàries, és possible que es diagnostiqui trastorn d'estrès posttraumàtic.



Degut a la Covid-19, la població es troba en una situació de pandèmia que provoca temor i ansietat. L'aïllament, la por i les vivències doloroses de malaltia, mort i pèrdua són factors que incrementen l'estrès i poden desenvolupar afectacions traumàtiques profundes.

Els documents i recursos referenciats en aquest dossier aporten informació que ha de permetre identificar i comprendre el trauma, així com aportar eines d'intervenció amb persones que hagin viscut situacions vitals estressants i presentin trastorns emocionals.

Per ampliar i complementar aquest dossier podeu consultar dossiers publicats per DIXIT amb anterioritat:

Atenció al dol (desembre 2018), Gestió de les emocions (octubre 2018), Mindfulness (març 2017), Resiliència infantil (octubre 2014).

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Elaborat per: DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials.


Monografies

Anaut, Marie. Humor, entre la risa y las lágrimas: traumas y resiliència. Barcelona: Gedisa, 2017. 205 p. (Psicología. Resiliencia)
Assaig que explora el gènere de l’humor i les seves diverses formes d’expressió i tractament al llarg de la història, així com el seu ús terapèutic i com a eina de tolerància i de denúncia. L’autora ho analitza a partir d’experiències personals immerses en el dolor i el trauma, que revelen l’estreta línia que hi pot haver entre l’alegria i la tristor.

Baile Ayensa, José Ignacio; Rabito Alcón, María F. Tratando...: trastorno por estrés postraumático. Madrid: Pirámide, 2020. 138 p. (Recursos terapéuticos)
Llibre adreçat al professional de la salut que hagi de realitzar una intervenció amb un pacient amb trastorn per estrès posttraumàtic. Ofereix informació general així com diverses situacions conflictives que poden aparèixer durant la intervenció amb les corresponents solucions.

Block, Stanley H. Cuaderno de trabajo para el tratamiento corpomental del trastorno de estrés postraumático (TEPT): programa para curar en 10 semanas las secuelas del trauma. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2013. 352 p. (Serendipity; 175)
Programa directe i autodidacta de connexió cos-ment que es pot dur a terme durant 10 setmanes. Un mètode que utilitza aquesta connexió per centrar la ment, desenvolupar les habilitats necessàries per recuperar-se d’un trastorn per estrès posttraumàtic i començar a sentir-te connectat, confiat i responsable de la pròpia vida.

Boon, Suzete; Steele, Kathy; Van Der Hart, Onno. Vivir con disociación traumática: entrenamiento de habilidades para pacientes y terapeutas. Buenos Aires: Desclée De Brouwer, 2014. 600 p.
Manual que ofereix formació en habilitats estructurades per a persones que pateixen trastorns dissociatius com a conseqüència d’un trauma.

Carrión, Victor G. Terapia de claves traumáticas: manual de intervención para niños y adolescentes con síntomas postraumáticos. Barcelona: Gedisa, 2018. 222 p. (BCN)
Manual pràctic amb una doble finalitat: guiar el terapeuta sessió a sessió mostrant els encerts i les fortaleses de la intervenció que treballa alhora les claus comportamentals i emocionals de l’infant i adolescent atès, en base a 4 àrees: cognició, conducta, emocions i fisiologia.

Clark, David A.; Aaron T. Beck. Manual práctico para la ansiedad y las preocupaciones: la solución cognitiva conductual. Bilbao: Desclée De Brouwer, 2016. 397 p. (Biblioteca de psicologia. Psicoterapias cognitivas; 209)
Presenta estratègies pràctiques per identificar i comprendre els factors desencadenants de l’ansietat, combatre els pensaments d’angoixa i fer front a situacions temudes. En cada capítol s’esmenten també exemples clínics.

Jamison, Leslie. El anzuelo del diablo: sobre la empatía y el dolor de los otros. Barcelona: Anagrama, 2015. 349 p. (Argumentos; 483)
L’autora parteix de les seves vivències personals per abordar el dolor propi i l’aliè com una forma d’indagar en el comportament humà i en un mateix. També fa un recorregut per la representació del dolor femení a les arts i la literatura, prenent com a exemples la figura de Frida Kalho, la sèrie Girls de la cadena HBO i la pel·lícula Carrie de Stephen King.

Leeds, Andrew M. Guía de protocolos estándar de EMDR para terapeutas, supervisores y consultores. Bilbao: Desclée de Brower, 2011. 664 p. (Biblioteca de psicologia; 178)
El llibre proposa una guia clara i detallada per a la utilització dels protocols convencionals de EMDR per al tractament del trastorn d'estrès posttraumàtic, fòbies i atacs de pànic. També s'inclouen pautes per a la formulació de casos, la planificació del tractament i per preparar els pacients per al reprocessament amb EMDR. A més, la guia conté mostres de contractes per a supervisió i formularis per documentar els resums dels casos i els resultats dels tractaments.

Perna, G. Reengancharse a la vida: comprende y supera la ansiedad. Barcelona: Plataforma, 2013. 226 p. (Plataforma actual)
Manual que permet comprendre els orígens del trastorn per ansietat i aporta eines per gestionar-lo i curar-lo. A partir de diversos exemples il·lustratius, condueix al lector per un recorregut documentat i eficaç que mostra com escapar d’un dels trastorns més extesos de la nostra època.

Stossel, Scott. Ansiedad: miedo, esperanza y la búsqueda de la paz interior. Barcelona: Seix Barral, 2014. 525 p. (Los tres mundos)
La vida de Scott Stossel ha estat des de la infància una lluita constant contra l'ansietat. Llibre on l’autor Scott Stosselens explica la seva pròpia experiència de lluita constant des de la infantesa contra l’ansietat. A través d’anècdotes tan commovedores com divertides, ofereix un complet retrat d'aquest trastorn i permet al lector resoldre els enigmes al voltant de l’ansietat.

Van der Kolk, Bessel A. 2a ed. El cuerpo lleva la cuenta: cerebro, mente y cuerpo en la superación del trauma. Sitges: Eleftheria, 2017. 501 p.
Aquest llibre ofereix una nova visió de les causes i conseqüències del trauma, que combina observació clínica, neurociència, anàlisi històrica i investigació. L’autor presenta les visions més actuals i innovadores de l’estrès posttraumàtic, incidint en tractar l’arrel i el rastre del trauma, i aportant consciència al cos, al pensament i a les emocions.

Williams, Mary Beth; Soili Poijula, Soili. Manual de tratamiento del trastorno de estrés postraumático: técnicas sencillas y eficaces para superar los síntomas del rastorno de estrés postraumático. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2015. 466 p. (Biblioteca de psicología; 200)
Manual que proporciona eines per a gestionar els símptomes més angoixants del trauma. Ajuda a determinar el tipus de trauma experimentat, a identificar-ne els símptomes i prendre’n consciència. També inclou maneres d'abordar els components fisiològics del trastorn, la qual cosa ajudarà a enfortir la resiliència emocional tan necessària per a recuperar les seves vides després d'un esdeveniment traumàtic.

Articles

Agulló Gasull, Rosa; Alcampel, Mariona; Vila, Berta. "El Test de la persona bajo la lluvia y las situaciones traumáticas en niños y adolescentes". A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 23 (abr. 2014), p. 77-83

Carreira Capeáns, Cecilia; Facal, David. "Ansiedad en las personas mayores de 50 años: datos de un estudio representativo de la población mayor en España". A: Revista española de geriatría y gerontología, vol. 52, núm. 4 (jul./ago. 2017), p. 197-200

Cisneros, Giovanna Elizabeth; Ausín, Berta. "Prevalencia de los trastornos de ansiedad en las personas mayores de 65 años: una revisión sistemática". A: Revista española de geriatría y gerontología, vol. 54, núm. 1 (2019), p.34-48

Ciurana, Anna. "El tutor de resiliència al Sistema de Protecció a la Infància". A: Butlletí d’Inf@ncia, núm. 108 (set./oct. 2018), 8 p.

"Feasibility of virtual reality environments for adolescent social anxiety disorder". A: Research on social work practice, vol. 26, núm. 7 (nov. 2016), p. 825-835

Forés i Miravalles, Anna. "La resiliència: una aposta per canviar de models d'intervenció". A: Butlletí d'Inf@ncia, núm. 57, (mai. 2012), p. 1-5

"Interventions to reduce distress in adult victims of rape and sexual violence: a systematic review". A: Research on social work practice, vol. 23, no. 3 (may 2013), p. 257-265

Lo, Herman H. M.; Man Ng, Siu; Chan, L. W. Cecilia. "Evaluating compassion–mindfulness therapy for recurrent anxiety and depression: a randomized control trial". A: Research on social work practice, vol. 25, núm. 6 (2015), p. 715-725

López-Armenta, Fernando; Guerrero Guerra, Diana; Gómez Cotero, Amalia. "Terapia de juego breve como tratamiento de la ansiedad generalizada". A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 29 (2017), p. 37-46

Madsen, Machelle D.; Abell, Neil. "Trauma resilience scale: validation of protective factors associated with adaptation following violence". A: Research on social work practice, vol. 20, núm. 2 (2010), p. 223-233

"Mindfulness-based interventions for youth with anxiety: a systematic review and meta-analysis". A: Research on social work practice,vol. 29, núm. 2 (2019), p. 195 -205

"What does empathy sound like in social work communication?: a mixed‐methods study of empathy in child protection social work practice". A: Child & family social work, vol 24, issue 1 (feb. 2019), p.139-147

DIXIT TV

Autet, Àurea. Conferència "Impacte emocional de la COVID-19 i el confinament en la salut mental d'infants i adolescents": 9 de juny de 2020. Barcelona: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2020. 1 fitxer de videostreaming (ca 82 min)

La Doctora Autet, cap de Salut Mental de la Fundació Althaia i vicepresidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria Infantil i Juvenil aquesta conferència en línia on es van revisar els factors de vulnerabilitat i resiliència que poden impactar en el desenvolupament de les reaccions adaptatives d'infants i joves davant la crisi sanitària del coronavirus.

Casas, Miquel. Conferència "Factors de vulnerabilitat i resiliència individual en l'impacte emocional de la COVID-19 en la població adulta": 16 de juny de 2020. Barcelona: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2020. 1 fitxer de videostreaming (ca 67 min)

El ponent, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i responsable del Grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca, revisa dins del marc teòric dels coneixements actuals, els factors de resiliència i vulnerabilitat individual que poden protegir les persones o precipitar reaccions psicopatològiques davant la crisi generada per la COVID-19.

Salvador, Mario. Conferència "El trauma en infants vulnerables: una explicació des de la neurociència": 3 de novembre de 2020. Barcelona: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2020. 1 fitxer de videostreaming (ca 81 min)

Segona edició d’aquesta conferència de Mario Salvador, psicòleg especialista en psicologia clínica, on explica com la negligència parental, els maltractaments, la violència o la manipulació emocional poden ser l'origen de traumes infantils en ambients vulnerables. Aquestes experiències acostumen a generar quadres d'estrès posttraumàtic complex que afecten la maduració neuro-psicològica d'infants i adolescents. També analitza les implicacions que està ocasionant la pandèmia de la COVID-19 en els menors. A la mateixa pàgina trobareu també disponible la primera edició, realitzada el 2017.

Blog DIXIT


Tesis doctorals

Andreu Mateu, Maria Sabrina. Un protocolo de tratamiento psicológico para los Trastornos Adaptativos apoyado por un sistema de Realidad Virtual: análisis de su eficacia a través de un estudio controlado. Tesi doctoral, Universitat Jaume I (2011)

Arza Valdés, Ariadna. Measurement of acute psychological stress. Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona (2017)

Ferreira García, Estrella. Acontecimientos vitales y su impacto sobre los síntomas y los trastornos emocionales en adolescentes. Tesi doctoral, Unviersitat Autònoma de Barcelona (2013)

Mantas Jiménez, Susana. Sentido de coherencia, resiliencia y salud mental positiva en los profesionales del Sistema de Emergencias Médicas. Tesi doctoral, Universitat de Girona (2017)

Garzón-Rey, Jorge Mario. Enfoque psicosomático de la medición de estrés. Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona (2017)

Glink Lezana, Alexandra. Eficacia de un entrenamiento en neurofeedback de la onda cerebral alfa en el tratamiento del estrés, la ansiedad, la depresión y los síntomas psicosomáticos. Tesi doctoral, Universitat de Girona (2018)

Pujadas Sánchez, María Dolores. Diseño de un programa de evaluación e intervención de variables emocionales, conductuales y personales para personal de emergencias. Tesi doctoral, Universitat de les Illes Balears (2016)

Saccinto, Elisa. Reacciones psicológicas en situaciones de desastre y emergencia: estudio de la vivencia del suceso traumàtico. Tesi doctoral, Universitat Ramon Llull (2014)

Tinoco González, Daniella. Fear conditioning to socially relevant stimuli in osicla anxiety. Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona (2013)

Entitats

Càtedra que té com a missió la generació del coneixement en la promoció, la prevenció i l’atenció basats en la evidència científica i en les millors pràctiques internacionals, en l’àmbit de la salut mental, per tal de facilitar la seva implementació a la comunitat.

El COPC és la principal associació professional de la psicologia a Catalunya. L‘any 2016 es crea la Secció de Psicologia d’Emergències, fruit d’una inquietud creixent a la societat i en l’àmbit professional de la salut mental. Tres grups de treball investiguen sobre aquest tipus d’intervenció especialitzada en situacions crítiques.

L’Institut Nacional de Salut Mental (NIMH) és l’agència federal líder d’investigació sobre trastorns mentals dels Estats Units. NIMH és un dels 27 instituts i centres que integren els Instituts Nacionals de Salut (NIH), l’agència de recerca biomèdica més gran del món. NIH forma part del Departament de Salut i Serveis Humans dels EUA (HHS). Disposa d’una secció en castellà que tracta sobre el trastorn per estrès posttraumàtic.

Societat científica pertanyent a l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de Madrid creada l'any 2002, per a promoure l'estudi, la formació i la investigació del Trastorn per Estrès postraumàtic.

Associació no lucrativa de professionals de les ciències del comportament que promou la investigació, l’estudi i la difusió de la ciència del comportament humà en els vessants teòric, empíric i aplicat i, especialment, dins el camp de la teràpia del comportament, com també en altres disciplines auxiliars.

https://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Article/20201116_trauma_trastorn_estres_posttraumatic

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.