El III Congrés de l'Acció Social – Inclusió.cat abordarà l'acció comunitària dels serveis socials com a eina de prevenció i promoció en el context de la pandèmia

L'1 de març s'obriran les inscripcions per al congrés, que se celebrarà el 8 i el 9 de juliol de 2021 amb un format híbrid presencial i telemàtic.


El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Eladi Baños, han presentat la tercera edició del Congrés de l'Acció Social – Inclusió.cat, que portarà per títol Serveis socials i acció comunitària: promoció i prevenció. Organitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la UVic-UCC a través de la Càtedra de Serveis Socials, el congrés se celebrarà a Vic els dies 8 i 9 de juliol de 2021.

En l'acte virtual de presentació, el conseller ha destacat que la tercera edició arriba en un escenari absolutament diferent del que s'hauria imaginat a principis d'any, amb una pandèmia que ha causat una situació molt complexa al país, a tota Europa i al món, que caldrà tenir en compte a l'hora de reflexionar en com ha de ser el sistema de serveis socials. "Aquesta crisi ens ha mostrat que la salut no és neutra, que va vinculada a la situació social, i això fa que la pandèmia, així com els confinaments i les mesures preventives tinguin una afectació entorn de la desigualtat social, la inclusió social, la igualtat d'oportunitats i l'equitat", i que les persones en situació d'irregularitat laboral o administrativa rebin les conseqüències de forma més forta.

"Necessitarem seguir aprenent, donar resposta ràpida pal·liativa sense perdre l'horitzó global" i seguir reflexionant sobre les metes futures del sistema de serveis socials que ja es van marcar en l'anterior congrés del 2019, amb un equilibri entre aquestes dues necessitats, ha afirmat El Homrani. "Hem debatut en moltes ocasions la integració social i sanitària: aquesta pandèmia la porta incorporada, és una palanca", i ha afegit que "no hi ha acció social sense intervenció comunitària".

Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC ha destacat que el congrés suposa "un punt de trobada de referència del sistema català de serveis socials", amb un intercanvi de coneixement basat en l'evidència científica i entre professionals, entitats, investigadors i estudiants. "Una cita de vital importància perquè els nostres serveis socials segueixin avançant i millorant-se".

La directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, ha assenyalat durant l'acte de presentació que "l'acció comunitària pot contribuir a cosir el país i la societat i treballar des de l'àmbit preventiu tot l'impacte que ha tingut el confinament", davant el cansament que generen les mesures adoptades per contenir la pandèmia. Ha observat que el congrés abordarà les respostes dels serveis socials en l'escenari pandèmic i postpandèmic, amb més èmfasi que mai en l'acció comunitària. "El sistema genera molt de coneixement que encara cal traslladar a la pràctica de la intervenció social i al conjunt de la ciutadania, per la qual cosa, un eix molt destacat serà la importància de l'evidència de l'impacte social en l'acció comunitària".

Format híbrid adaptat a la situació

El termini d'inscripcions del congrés s'obrirà l'1 de març, i a causa de la covid-19 es preveu que el congrés se celebri en un format híbrid, amb opció de seguir-lo de forma presencial o telemàtica, i amb l'aforament i les mesures de prevenció que indiqui el Procicat en el moment de la seva celebració.

Entre les novetats de l'edició del 2021 destaca la presència de tallers per poder treballar amb més intensitat diferents temes, i la convocatòria d'un premi per la realització d'un projecte de recerca, perquè pugui presentar les conclusions amb motiu del proper congrés, amb l'objectiu de fomentar la investigació en aquest àmbit, ha explicat Benedí, que ha concretat que s'estan elaborant les bases.

Han clos l'acte virtual de presentació el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, i Jordi Collet. Iglesies ha remarcat el compromís de tots els actors del congrés, una aliança per "conjurar-nos tots plegats en els processos d'innovació per desenvolupar tot el capital en l'àmbit cientificotècnic". "La pèrdua de la interacció social per la pandèmia no ens ha de vèncer", i el distanciament físic no ha de comportar distanciament en l'àmbit social i comunitari, ha reivindicat.

La coordinadora estratègica del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC, Marina Geli, ha exposat les conclusions de la segona edició del congrés, quan es va reflexionar sobre la necessitat de solidificar un model de concertació publica: "El concert social va més enllà d'un contracte", ha d'incorporar la sensació de pertinença. També ha indicat que les cures són suportades majoritàriament en l'esfera privada, i "els serveis públics tenen encara molt recorregut per garantir un servei de cura universal", mentre que l'accés als serveis s'hauria de simplificar. "Hem d'estar oberts a aprendre a desaprendre. Els canvis de necessitats requereixen canvis ràpids".

La "ultraindividualització"

També ha participat en l'acte el director del Servei d'Acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona, Òscar Rebollo, que ha ofert la ponència "L'Acció Comunitària davant dels reptes presents i futurs dels Serveis Socials". Ha explicat que el neoliberalisme comporta una "ultraindividualització" plantejada amb components de personalització positius. "Però darrere aquesta cara amable hi ha una més amarga i més crua: l'individualisme de la responsabilitat i la resposta. El pobre és el responsable de la seva pobresa, l'aturat és el responsable del seu atur. Sembla que es desdibuixés el fet social, s'ultrarresponsabilitzés el fet individual", ha reflexionat Rebollo. Davant d'això, ha ressaltat que els reptes socials requereixen una resposta col·lectiva, que és "l'atenció comunitària", des dels vincles, la solidaritat i l'organització, el que exigeix incorporar una mirada diferent.

El Congrés de l'Acció Social – Inclusió.cat és un esdeveniment adreçat a tots els agents del Sistema Català de Serveis Socials que, sumant-se a altres congressos del sector, vol incentivar la creació de coneixement basat en l'evidència, per enfortir les disciplines acadèmiques i professionals en l'àmbit dels serveis socials. Col·laboren en el congrés col·legis professionals, universitats, professionals dels serveis socials, centres de recerca i investigació, responsables d'àrees de recerca i estudi de serveis socials de les diferents universitats de l'àmbit català, així com dels ens locals, el Tercer sector social i les entitats proveïdores de serveis a les persones.

https://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/inclusiocat_2021_abordara_accio_comunitaria_serveis_socials.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.