Els pediatres creuen que la violència entre menors és un problema de salut pública que es pot prevenir

Sis de cada 10 assetjadors escolars acaben delinquint abans dels 24 anys

Organitzacions de pediatres han exposat que la violència que afecta els menors és un problema de salut pública que es pot prevenir, i estimen necessari que s'actuï per acabar amb dades com la que diu que sis de cada 10 menors que assetgen al col·legi acaben delinquint abans dels 24 anys.

Després de la recopilació de diversos estudis, responsables de l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPAP) i de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP) han advertit que no hi ha cap nivell socioeconòmic que estigui lliure de violència vinculada als menors, i opinen que s'ha produït un desprestigi de l'autoritat dels pares i els professionals relacionats amb els joves.

Plantegen la necessitat que es reforcin els contextos socials davant la violència, protegint les víctimes i sancionant els agressors.

L'agressió com a valor

"Veiem que la consideració de l'agressió com a valor està estesa entre els joves" i també "la falsa sensació que aquí no passa res", explica el pediatre Patricio José Ruiz Lázaro, de la SEPEAP, que ha fet un estudi amb adolescents, que detecta entre ells actituds que no ajuden a prevenir la violència.

Per exemple, molts d'ells asseguren que "la violència al carrer hi ha sigut sempre i no es pot canviar", que "tots ho fan", que "si et provoquen i no pegues, no et respecten", o que "la persona que t'estima et pot pegar".

17% d'alumnes pateixen assetjament

A Espanya, el 17% de la població escolar pateix assetjament escolar, és a dir, almenys una agressió setmanal durant més de sis mesos, un fenomen que sol començar a partir dels 6 anys, que augmenta als 8-14 anys i disminueix en els últims anys de l'adolescència.

Respecte als casos de maltractament infantil, només es detecten entre el 10 i el 20 per cent i la majoria es cometen per negligència, ha assegurat la doctora Carmen Martínez González, de l'AEPAP, encara que ha alertat que estan augmentant les situacions de maltractament psicològic comès per un dels pares, en processos de separacions.

"És important detectar aquestes situacions per no entrar en una espiral que judicialitzi el nen", ha explicat la pediatra, que ha reivindicat més intervenció dels serveis d'atenció primària, socials i educatius "davant qualsevol sospita per intentar contenir el maltractament".

Respecte a l'autoritat

A més, estima necessari que es reforci el respecte a l'autoritat que han d'exercir professionals, com els pediatres o els educadors, que han d'intervenir davant aquest tipus de situacions i que es millori la seva formació per detectar les situacions de risc.

"La violència és un cicle, s'ha de tallar", ha assenyalat el doctor Ruiz Lázaro, que ha alertat que el 80% dels menors agressors han rebut violència per part dels seus pares i que el 60% dels que assetgen al col·legi cometen algun delicte -la majoria menors- abans de complir els 24 anys.

Canviar coses

Per aquest expert, "no és esporàdica la violència vinculada als joves, és un problema de salut pública, que existeix i sobre el qual s'ha d'intervenir", de la mateixa manera que es fa per prevenir o disminuir malalties.

"S'han de fer més coses", ha reclamat el doctor Ruiz Lázaro, que assegura que "és possible canviar els factors que contribueixen a produir respostes violentes".

Entre les recomanacions, proposen ofertes alternatives saludables d'oci i temps lliure als adolescents, ampliar l'horari de les infraestructures socials, educatives, culturals i esportives per a la realització d'activitats que afavoreixin la creació de vincles saludables i fomentar una educació que desaprovi explícitament la violència de qualsevol tipus.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/20090915/els-pediatres-creuen-que-violencia-entre-menors-problema-salut-publica-que-pot-prevenir/print-120515.shtml

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.