Què és una psicoteràpia?

Aspectes importants a tenir en compte alhora de seguir una teràpia psicològica

És important entendre què comporta anar al psicòleg i seguir, després de realitzar l’avaluació i diagnòstic, una teràpia.

En els anys d’experiència hem detectat diferents aspectes que creiem que és molt important que tinguis en compte si estàs pensant en seguir una psicoteràpia:
  1. Una teràpia psicològica són una sèrie de visites-sessions d’aproximadament una hora de duració on es treballen i s’apliquen diferents tècniques psicològiques.
  2. El nombre de sessions necessàries per a solucionar-millorar la problemàtica estarà determinat pel motiu de consulta de la persona, els objectius de teràpia consensuats entre psicòleg i pacient i aspectes com la cronicitat del problema, la intensitat d’aquest, la freqüència de sessions en un mes que es facin, el treball i implicació del pacient, la capacitat reflexiva de la persona, la confiança en el canvi, etc...
  3. Una teràpia és SEMPRE un COMPROMÍS. Aquest valor és fonamental ja que a Psigma ens impliquem molt en cada cas i és important que el pacient també ho faci generant confiança amb el/la professional i en la teràpia. Cada problemàtica té el seu temps i aquest s’ha de respectar si es vol aconseguir una millora o solució.                                                                                                  "Una teràpia és sempre un compromís entre les dos parts: psicòleg i pacient”
  4. Una teràpia requereix normalment de molta PACIÈNCIA. El procés, la millora i el canvi solen ser molt lents en diverses problemàtiques (no totes) i per això sempre demanem que es tingui molt en compte aquest aspecte per tal d’aconseguir l’èxit en el tractament.
  5. En alguns moments del tractament psicològic aquest pot encallar-seo el terapeuta o pacient poden tenir la sensació de que no s’avança prou. Des de Psigma al llarg de la teràpia sovint plantegem revisions i avaluacions dels objectius i progrés de la psicoteràpia amb el pacient.
  6. És molt important pels professionals, que quan una persona vulgui deixar o abandonar la teràpia ens ho comuniqui sincerament. Per nosaltres és molt important la SINCERITAT d’ambdues parts i ens interessa saber per què una persona deixa la teràpia per així poder analitzar i aprendre de possibles errors comesos. Un compromís sempre s’ha de parlar i explicar quan aquest s’acaba.
  7. Hi ha molts MITES alhora d’anar al psicòleg com: es parla només de la infància, del passat, el pacient s’estira en un divan, només parla el pacient, és molt car, no serveix per res, les persones no canviem,.... En la nostra opinió, són totalment falsos.
  8. És fonamental que la persona confiï en la millora del seu estat de salut o psicològic i que es deixi portar i cregui en el psicòleg i en la teràpia. Diferents estudis destaquen aquest factor com el més important alhora d’aconseguir els objectius terapèutics.
  9. Hem constatat de sempre que la gent que diu que no creu en els psicòlegs o no ho han provat cap teràpia o no han encertat amb el professional adequat. Les persones que pensen així, solen ser molt rígides (un dels pitjors defectes humans), les qui ho necessiten més i les que no els interessa de cap manera per la por que tenen a ser descoberts o perquè no els interessa el canvi o millora.
  10. El professional algunes vegades haurà de diagnosticar, aconsellar o fer reflexions que poden desagradar i molestar al pacient. És important que la persona entengui que sempre es diu a fi de bé i quetots hem d’aprendre a qüestionar i a acceptar les valoracions o crítiques per tal de créixer o millorar els nostres problemes. 
  11. Hi ha una sèrie d’aspectes que dificulten que una teràpia vagi bé i arribi a bon port com: diversos trastorns o malalties mentals, trets de personalitat (rigidesa mental, exigència personal i en la teràpia, irreflexió, falta de força de voluntat o d’esforç, poques sessions al mes, no creure en el canvi, escepticisme en la psicologia, impaciència, qüestionament constant de la teràpia, molts motius de consulta alhora,...) o les pròpies limitacions de la psicologia. 
http://www.psigma.cat/cat/que-es-una-psicoterapia-vic-barcelona-manresa.php

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.