Recursos per a la reinserció de persones amb drogodependències



Aquest dossier temàtic es centra en la rehabilitació i reinserció de les persones amb drogodependències i altres addiccions. Recull recursos web, entitats, publicacions i articles que expliquen què és la reinserció, quines vies i recursos existeixen i cita algunes de les entitats que hi treballen.

El dossier complementa el dossier realitzat l’any 2011 sobre "Drogoaddiccions". Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.

Recursos

Espai de participació, de cooperació público-privada i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat que treballen per construir una Barcelona més inclusiva i amb major qualitat de vida per a totes les persones.

Pla de l’Ajuntament de Barcelona que va posar en marxar per tal d’abordar el problema des d’una perspectiva més global. Aquest pla s’avalua i actualitza periòdicament i disposa de diversos recursos assistencials de finançament públic i gestiona els de titularitat municipal.

Canal temàtic que proporciona informació relacionada amb l’àmbit de les drogues (conceptes bàsics, mites, articles de premsa, glossari i altres), apropa els recursos d’ informació, orientació i assistencials a la ciutadania i difon les polítiques, les actuacions, els programes, les activitats formatives i els principals resultats dels estudis i investigacions al voltant de les drogues.

Cercador que permet l’accés al centres d’atenció i seguiment a les drogodependències a Catalunya especialitats en el tractament de les addiccions, d’accés directe i públics. 

Directori que permet cercar centres per a la inserció social tant pel nom de l’entitat, com pel districte, adreça, etc. de la ciutat de Barcelona.

Pàgina web de la Comissió Europea dedicada a les drogues il·legals que proporciona informació sobre plans d’actuació, recomanacions, legislació, etc.

Projecte de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT) que recull, de forma sistematitzada, dades sobre més de 400 programes relacionats amb la prevenció, tractament, reducció de danys i reinserció social a la Unió Europea. 

Espai del Departament de Benestar Social i Família que recull les actuacions, recursos, prestacions i serveis socials de prevenció i reinserció per a persones amb drogodependències i/o altres addiccions.

L’òrgan responsable de coordinar i potenciar las polítiques en matèria de drogues que s’impulsen des de les administracions i les entitats socials de l’estat, presenta en el seu web estudis i programes, estadístiques, recursos, directoris, documentació, etc. sobre la prevenció, l’assistència, la reducció de danys i la reinserció de persones. drogodependents.

Institucions

Fundació que es dedica a l’atenció de persones drogodependents, especialment aquelles que es troben en situació d’exclusió social. Ofereix un servei de reinserció social, suport terapèutic familiar, centre de dia i pis d’acollida, comunitat terapèutica, etc. 

Punt de trobada de diverses fundacions de sis comunitats autònomes que intervenen en l’àmbit de les addiccions i que treballen, a través de l’intercanvi i la formació per a la millora de l’atenció a persones drogodependents.

ONG Internacional constituïda per un conjunt d’organitzacions autònomes que desenvolupen programes socials i projectes innovadors principalment en quatre àmbits d’activitat: educació, joventut, prevenció i tractament de les addiccions.

El seu objectiu és facilitar un espai d'intercanvi i suport a les entitats que treballen en l'àmbit de les drogodependències, i representar-les de forma col·lectiva davant la societat i les administracions, promovent solucions i alternatives a les problemàtiques que generen les drogodependències en els individus i en la pròpia societat.

El seu Programa de integració laboral de col·lectius en risc de exclusió social Incorpora funciona des del 2006. Mitjançant aquest programa de intemediació laboral, tècnics d’inserció laboral ofereixen assessorament a les empreses per a fomentar la integració de persones amb dificultats per accedir al món laboral.

Observatori que recull, estudia i avalua les múltiples facetes de la situació de les drogues a 30 països europeus.

Associació sense ànim de lucre que desenvolupa les seves activitats en el sector de la promoció de la salut i del benestar social. Gestiona serveis de prevenció de drogodependències i de reinserció social i elabora material i programes d’intervenció.

Societat científica en l’àmbit de les addiccions, fundada a l’any 1988 per afavorir l’intercanvi científic entre professionals.

Organització no governamental i sense ànim de lucre que engloba més de 250 entitats i que intervé en l’àmbit de les drogodependències i dels problemes que se’n deriven. 

Monografies

Bones pràctiques: comunitats terapèutiques i pisos amb suport per a persones amb problemes de drogodependències. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2009. 135 p. (Col·lecció Eines; 3).Manual de bones pràctiques que conté recomanacions de millor de la qualitat, en els diversos processos de treball dels recursos residencials per a persones amb problemes de drogodependències. 

Castaño Ruiz, Violeta. Buenas prácticas para la reinserción sociolaboral de la población de mujeres ex consumidoras. Madrid: Fundación Atenea, 2010. 112 p. Document adreçat als professionals de la xarxa d’atenció a persones drogodepenents amb l’objectiu de promoure la reinserció laboral com eina fonamental per la inserció social del col·lectiu ex drogodepenent i en concret les dones. 

Estrategia Nacional sobre Drogas 2009-2016. Madrid: Delegación del Gobierno para el Plan Nacional sobre Drogas, 2009. 95 p. El document convergeix amb l’Estratègia Europea vigent, amb la dels països més propers i amb els plans i estratègies de les diferents comunitats autònomes, amb l’objectiu de facilitar la col·laboració i promoure sinergies en les intervencions. 

Guia d’inserció sociolaboral adreçada als professionals de l’àmbit de les drogodependències. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Salut, Subdirecció General de Drogodependències, 2007. 200 p. Document que proporciona eines i estratègies d’intervenció amb l’objectiu que siguin un punt de partida útil pels professionals de l’àmbit de les drogodependències, per tal d’abordar de manera satisfactòria la inserció sociolaboral de les persones en tractament per problemes relacionats amb les drogues. 

Indicadors de qualitat: comunitats terapèutiques i pisos amb suport per a persones amb drogodependències. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2009. 128 p. (Col·lecció indicadors; 2). Llibre que presenta una proposta d’indicadors per avaluar la situació del sector dels serveis residencials per a persones amb drogodependències, perquè serveixi d’impuls per la millora i ajudi a garantir un nivell bàsic de qualitat dels serveis. 

Informe de evaluación del trabajo con familias en los programas de intervención de Proyecto Hombre. Madrid: Asociación Proyecto Hombre, 2010. 1 disc òptic (CD-ROM) Informe que ha analitzat dades extretes de diversos professionals que en el moment de la seva avaluació desenvolupava la seva feina en algun dels centres d’atenció des programes base de l’associació. 

Pla d’actuació en prevenció sobre drogues 2012-2016: consum de drogues i problemes associats. Barcelona: Departament de Salut, Subdirecció General de Drogodependències, 2013. 54 p. de Drogodependències El Pla vol ser un instrument per prevenir i reduir el consum de drogues així com minimitzar la morbiditat, la mortalitat i la discapacitat evitables associades a l’ús de substàncies psicoactives, i per coordinar, cohesionar i optimitzar els esforços institucionals i socials ja endegats a Catalunya en el camp de la prevenció. 

Articles

“Diferencias de género en los procesos de adicción y rehabilitación de personas cocainómanas”. A: Revista de servicios sociales y política social, nº 80 (4º trimestre 2007); p. 81-95. 

Employment integration after therapeutic community treatment: a case study from Spain”. A: International Journal of Social Welfare, vol. 20, no. 3 (jul. 2011); p. 292-297. 

García Llaneza, Joaquín Alfonso. “Análisis bibliométrico sobre evaluación de programas y comunidades terapéuticas para la rehabilitación de toxicómanos”. A: Revista española de drogodependencias, vol. 34, nº 2 (2009); p. 151-166. 

Rowe, Cynthia L. “Terapia familiar para consumo de drogas: revisión y actualizaciones 2003-2010”. A: RET : Revista de Toxicomanías y Salud Mental, no. 70 (2013); p. 24-44.

http://www20.gencat.cat/portal/site/dixit/menuitem.b8aa048b9745a314f2801d10b0c0e1a0/?vgnextoid=5f3768802d1d0310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=5f3768802d1d0310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=f58dd89596c04410VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&newLang=ca_ES

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.