El nou casal de barri de Sant Andreu obre acollint les activitats de 19 entitats del territori

» Les entitats estan relacionades amb el món de la salut i assistencial, social, cultural i esportiu i l’espai està obert a acollir totes aquelles entitats que ho desitgin
» La intenció del govern municipal és optar per un model de co-gestió de l’equipament entre el districte de Sant Andreu, una entitat gestora i les entitats ja instal·lades
» Aquesta és una primera fase de la posada en marxa de l’equipament que continua obert a les propostes d’altres entitats que precisin d’un espai
» Aquest és un equipament de quatre plantes amb uns 2.820 m2 

El nou casal de barri de Sant Andreu ha obert les seves portes acollint 19 entitats del territori per tal que puguin desenvolupar activitats en l’equipament. Des del govern municipal del districte de Sant Andreu s’ha decidit a obrir aquest espai amb personal propi del districte per tal de poder posar aquest equipament a disposició de les entitats i veïns i veïnes del barri amb la major celeritat possible. D’aquesta manera, s’ha donat resposta al problema de manca d’espais que tenien aquestes entitats des de feia temps.

Les 19 entitats que en una primera fase compten amb un espai en aquest equipament són: Iniciativa Andreuenca, Sant Andreu Jazz Band, Teatre pels descosits, Associació d’Amics de la Fabra i Coats, Grup de Pintors de Sant Andreu, Club handbol Sant Andreu, La Lírica de Sant Andreu, Associació Catalana d’afectats de Fibromiàlgia –Sant Andreu, Associació Cultural Urbana, AREP, Club Esportiu Fabra i Coats, Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya, ADEGG. (Associació per a la Defensa de la Gent Gran), Associació d’estudis Històrics de l’Automoció, FANJAC (Associació de Famílies de Joves amb Altes Capacitats), Associació Beach Tennis Catalunya, Seu Europea de la International Federation Beach Tennis, Associació Catalana de Tintinaires 1001, Associació Catalana d’Amics de les Orquídies.

Aquesta és una primera fase de la posada en marxa del casal de barri que continua obert a les propostes d’altres entitats que precisin d’espai en aquest equipament per a desenvolupar les seves activitats. Actualment, en aquest espai ja es troba ubicada la seu social de la Germandat de Trabucaires, Gegants i Grallers de Sant Andreu i una exposició permanent dels gegants de Sant Andreu. A més, també hi ha l’equip de coordinació del recinte de la Fabra i Coats.

· Un model de co-gestió
L’Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per adjudicar la gestió cívica d’aquest espai a alguna entitat. El concurs va quedar desert perquè cap de les dues propostes presentades va arribar a la puntuació mínima exigida per poder ser adjudicatàries de la gestió. Els projectes de gestió no complien molts dels requisits exposats a les bases del concurs, tant des d’un punt de vista econòmic, com organitzatiu i de programació, i no s’adequaven a les característiques de l’equipament. 

La intenció del govern municipal del districte de Sant Andreu és que aquest espai es pugui gestionar de forma coordinada entre el districte de Sant Andreu, les entitats que utilitzen l’espai i una entitat gestora que s’encarregaria, principalment, de la gestió dels recursos econòmics, personals i les dotacions estructurals i tècniques de l’equipament. L’Ajuntament de Barcelona està treballant en la convocatòria d’un concurs per designar l’entitat gestora de l’espai.

Així, la gestió de l’espai es vehicularà mitjançant un consell d’equipament, una comissió de programació i uns espais de treball que estaran formats per representants del districte de Sant Andreu, les entitats que estan a l’espai i l’entitat gestora. Les seves funcions seran:

• Consell d’equipament: defineix les prioritats de programació del centre i els criteris generals de funcionament; aprova la memòria i els pressupostos; proposa nous projectes i activitats; designa els seus representants al Casal en espais de coordinació externs; avaluar les activitats que s’organitzen i el funcionament general; orientar la distribució general del pressupost disponible per activitats.

• Comissió de programació: elaborar la programació del Casal de Barri; establir les coordinacions necessàries per garantir el bon funcionament i comptabilització dels diferents usos i activitats de la programació (ocupació d’espais, coordinar grups...).; proposar nous projectes i activitats; proposar nous usos dels espais; resoldre les disfuncions que puguin sorgir del funcionament del casal; fer l’avaluació detallada de les activitats que s’organitzen i del funcionament; orientar la distribució general del pressupost disponible per activitats; analitzar les demandes de nous espais per tal d’encabir-los en una proposta coherent amb el funcionament de l’equipament; creació d’espais de treball i definir la seva finalitat; presentar propostes relacionades amb el funcionament de l’equipament.

• Espais de treball: definir una programació específica i/o projecte; gestionar conjuntament amb l’equip de gestió una determinada programació; fer propostes de millora del funcionament del casal de barri; proposar noves línies de treball i programació.

· Un equipament de proximitat 
El casal de barri de Sant Andreu és un edifici de quatre plantes de grans dimensions pel que és habitual en aquest tipus d’equipaments, amb prop de 2.820 m2, i una inversió total de 5,65 milions d’euros. L’autor del projecte és l’arquitecte Rafael Vila i el termini d’execució de les obres ha estat de dos anys i mig.

A la planta baixa, hi ha el punt d'informació i de coordinació del recinte i els espais interns de reunió i despatx. A més, també comptarà amb una sala de que permetrà dur a terme actuacions, exposicions o activitats diverses de petit format. La idea és que aquesta planta sigui el lloc de trobada entre usuaris, visitants i entitats.

La primera planta servirà, principalment, per a la realització d’activitats dirigides. Compta amb 8 sales per a fer tallers i dues sales d’activitats a les que es podran desenvolupar xerrades i conferències. A més, també hi ha una sala per a la formació o pràctica en àmbits relacionats amb les noves tecnologies. Finalment, aquesta planta també compta amb espai per a magatzem i serveis.

Pel que fa a la segona planta, hi ha dues sales per a fer tallers i una altra sala per a fer tallers de cuina. La planta compta amb altres dos espais, com a la primera, per a fer xerrades, conferències... D’altra banda, també acull l’espai de Direcció i Administració del Casal i 5 despatxos per donar suport al treball associatiu.

La darrera planta, té una àmplia sala d’actes per a la realització d’activitats de més gran format amb escenari i instal·lacions tècniques, com poden ser obres de teatre, petits concerts... També hi ha tres bucs d’assaig insonoritzats i amb un mínim de material fix per als assajos de grups de músics que ho sol·licitin.

http://raimondblasi.blogspot.com.es/2014/05/el-nou-casal-de-barri-de-sant-andreu.html?spref=tw

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.