Lleida compta amb un nou protocol per atendre situacions de risc o maltractaments a infants i adolescents
Els serveis socials bàsics i els EAIA de la demarcació de Lleida, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, han redactat aquest protocol per atendre conjuntament i coordinadament les possibles situacions de risc o maltractament
Aquest matí s’ha presentat el Protocol per a la intervenció en xarxa de les situacions de risc i/o maltractaments a la infància i adolescència. El text ha estat elaborat pels serveis socials bàsics de les comarques de Lleida i la Vall d’Aran i els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) Lleida Zona Sud, Lleida Zona Nord i Segrià–Noguera, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família.
El text estableix un protocol comú per a totes les administracions i agents implicats per actuar conjuntament i coordinadament davant les possibles situacions de risc o maltractament a infants i adolescents.
Es considera situació de risc quan el desenvolupament i el benestar de l’infant o l’adolescent estan limitats o perjudicats per qualsevol circumstància personal, social o familiar sempre que, per a la protecció efectiva del menor, no calgui la separació del nucli familiar. Precisament, el protocol estableix els criteris segons els quals els treballadors dels serveis socials bàsics poden detectar una situació de risc i quines actuacions emprendre a partir de llavors. Estableix els circuits que ha de seguir cada cas segons si es considera que és de no-risc, de risc, de risc greu o bé de desemparament; així com els terminis del procediment de la intervenció. Actualment, hi ha oberts 958 expedients de risc a les comarques de Lleida. En cas de desemparament, els menors passen sota mesura protectora de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (actualment, 468 casos a Lleida).
La presentació s’ha fet en el marc de la jornada La intervenció en xarxa de les situacions de risc i/o maltractament a la infància i adolescència, en què han assistit prop de 200 professionals dels serveis socials bàsics i d’EAIA, així com agents del territori implicats en l’atenció a la infància i l’adolescència.
El diputat a la Diputació de Lleida i alcalde de Juneda, Antoni Villas; la secretària general de Benestar Social i Família, Dolors Rusinés; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí; el president de la Comissió de Benestar Social i Participació de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, i la degana de la Facultat d’Educació de la Universitat de Lleida, Maria Pau Cornadó, han participat a la inauguració de la jornada.
El director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep M. Forné, i la cap de servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència a Lleida, Dolors Camí, han clos la trobada.
La directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí, ha destacat que “Catalunya disposa d’un model d’atenció a la infància i l’adolescència que persegueix dos objectius: garantir les necessitats dels infants allà on visquin, sense separar-los del seu nucli d’origen si no és estrictament necessari, i garantir als progenitors el suport perquè puguin exercir les seves responsabilitats i superar situacions de risc”.
La directora general ha assegurat que “a partir de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, va haver-hi una obertura en la mirada en l’atenció a la infància i a l’adolescència que va comportar, juntament amb el pacte per a la infància, treballar la prevenció, la participació i la promoció de la infància. La regulació de les situacions de risc en aquesta llei i la creació de nous serveis més preventius, està permetent fer un treball intensiu amb les famílies i els infants sense necessitat de retirar la tutela a les mateixes”.
Per a Santmartí, aquest model “s’ha construït amb la col·laboració de les entitats municipalistes” i el protocol que es presenta avui “és la continuïtat de tota aquesta feina, que concreta a les terres de Lleida aquest model amb les seves especificitats”. “En això, sens dubte, Lleida ha estat un exemple”, ha afirmat.
Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné, ha agraït “a tots els que han fet possible el protocol d’actuació i a les persones que han participat a la jornada”. I ha volgut destacar “la importància del protocol com a eina que neix des de la praxi i que vol continuar deixant-se interpel·lar per ella per tal de polir-se encara més i millorar quan calgui”. A més, ha destacat Forné, el protocol “harmonitza la pràctica i l’actuació per ser més eficaços i eficients en l’actuació amb infants i adolescents”.
Durant la jornada, les persones encarregades de redactar el protocol, han presentat les novetats que suposa la implementació del protocol no només des del punt de vista teòric, sinó que s’han posat en comú casos pràctics de diversos nivells de risc per a exemplificar la necessitat i adequació del document tècnic.
http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=265951&idioma=0&departament=1&canal=2
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.