Salut mental (2014)

Recull de publicacions, articles i recursos web, entre d’altres, que proporcionen informació teòrica i pràctica sobre com millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia mental.

Aquests recursos documentals inclouen des de pautes per diagnosticar trastorns mentals fins a exemples de com lluitar contra l’estigmatització, passant per l’abordament terapèutic de diverses malalties com el trastorn bipolar, l’estrès posttraumàtic o la depressió.

Aquest dossier actualitza i complementa l’anterior dossier sobre salut mental publicat per DIXIT l’any 2009.

Monografies
Atención primaria de la salud mental en prisión: guía. Bilbao: SESP, 2011. 170 p. 
Guia desenvolupada amb l’objectiu de detectar, diagnosticar i tractar a tots els interns que pateixen algun tipus de trastorn mental; millorar la qualitat de vida dels malalts mentals, augmentant la seva autonomia personal i l’adaptació a l’entorn; i optimitzar la reincorporació social i la derivació adequada a un recurs sociosanitari comunitari. 

Badallo Carbajosa, Adrián. Estigma y salud mental: un modelo de lucha contra el estigma. Madrid: Grupo 5, cop. 2012. 344 p. 
Obra que presenta una sèrie de estratègies de lluita contra el estigma que tenen com a finalitat disminuir la influència d’aquest fenomen en el procés de recuperació. 

Baron-Cohen, Simon. Empatía cero: nueva teoría de la crueldad. Madrid: Alianza, DL 2012. 229 p. (CEAC educación. 
Educación especial) Llibre que tracta de redefinir el “mal” en termes d’empatia i examinar perquè algunes persones en tenen més o menys que d’altres. 

Cagnoni, Frederica; Milanese; Roberta. Cambiar el pasado: superar las experiencias traumáticas con la terapia estratégica. Barcelona: Herder, 2010. 246 p. 
Es presenta el protocol de tractament d'estrès posttraumàtic desenvolupat pel Centre de Teràpia Breu Estratègica d'Arezzo. Per norma, les persones estan "naturalment" equipades per reaccionar a l'estrès extrem provocats per certs esdeveniments. A vegades, però, el fet traumàtic pot fixar-se en la ment de qui n’és testimoni o protagonista fins al punt de no abandonar-lo mai. 

Conde Sala, Josep Lluís. Dependència i trastorn mental greu. [Barcelona]: Fundació Caixa de Catalunya, Obra Social de Caixa Catalunya: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2009. 51 p. 
Document, que forma part de la col·lecció Programa de Cuidadors, adreçat als cuidadors i familiars de persones amb malaltia mental que ofereix informació i recursos per a la cura del malalt i consells per a l’autocura. 

Desarrollo profesional e inserción laboral en personas con enfermedad mental: procesos para la ecuperación y promoción de la autonomía personal. Madrid: Grupo 5, cop. 2012. 681 p. (Manual) Manual que facilita al professional principis, estratègies i eines per donar suport al desenvolupament professional i la inserció laboral de les persones amb malaltia mental. 

Deví Bastida, Josep. Manual de intervención clínica en psicogerontologia. Barcelona: Herder, 2012. 448 p. (Albor) 
El llibre es centra en el camp de la intervenció i el tractament dels problemes cognitius i psicopatològics més freqüents en la vellesa, incorporant la multidisciplinarietat i la interdisciplinarietat, així com l'enfocament bio psicosocial. 

Didonna, Fabrizio; Kabat-Zinn, Jon. Manual clínico de mindfulness. Bilbao: Desclée de Brouwer, 2011. 836 p. (Biblioteca de Psicologia; 169) 
El llibre tracta de la pràctica budista de Mindfulness com a base per a intervencions efectives en diversos trastorns. El manual clínic de Mindfulness és una guia que va de la teoria a la pràctica, escrita amb claredat, i que apunta cap a aquest poderós abordatge terapèutic i el seu potencial per al tractament en una sèrie de problemes psicològics freqüents. 

Ética y modelos de atención a las personas con trastorno mental grave. Madrid: Publicaciones de la Universidad Pontificia Comillas: Fundación Juan Ciudad, 2013. 316 p. (Cátedra de Bioética; 21) 
La publicació desenvolupa alguns aspectes fonamentals del model d’atenció a la salut mental del segle XXI, models i enfocaments que formen part de les estratègies i les pràctiques de molts dels centres de l’Ordre de Sant Joan de Déu. 

Galanter, Cathryn A.; Jensem, Peter S. DSM-IV-TR, salud mental en niños y adolescentes: estudio de casos y guía terapéutica. Buenos Aires, Madrid [etc.]: Panamericana, 2011. 551 p. 
Obra que descriu trenta casos d’infants i adolescents amb trastorns psiquiàtrics de complexitat ascendent. Els casos s'organitzen en quatre parts: la descripció clínica, la perspectiva psicoterapèutica, la perspectiva psicofarmacològica i la perspectiva integral. 

Germán Urdiola, María Jesús. Tratamientos involuntarios y enfermedad mental. Cizur Menor, Navarra: Aranzadi, 2012. 339 p. 
Estudi jurídic sobre els tractaments mèdics en persones que pateixen un trastorn psíquic. 

González Isasi, Ana; C. Malvar, Aníbal. Ojos que sí ven: "soy bipolar": diez entrevistas. Bilbao: Desclée de Brouwer, cop. 2011. 133 p. (Serendipity. Crecimiento personal; 152) 
Obra científica, estructurada al voltant de deu entrevistes extenses amb persones que pateixen trastorn bipolar refractari. L’objectiu d'aquest llibre és pedagògic, ja que pretén que siguin els mateixos malalts els que indaguin sobre la seva patologia, i així intentin explicar als seus familiars, amics i a la societat en general, què és el trastorn bipolar, com és el profund dolor que genera i quina és la forma més adequada d'afrontar-lo. 

Hilarión, Pilar. Guía para la integración laboral de personas con trastorno mental. Barcelona: Fundació la Caixa, Obra Social, cop. 2012. 308 p. Guia que proposa bones pràctiques, metodologies de treball, models d’anàlisi i instruments per cobrir tot el procés d’inserció laboral de persones que pateixen un trastorn mental. A més, pretén ser un instrument que s’encarregui de promoure la sensibilització. 

Kirch Ugarte, Maite. La creatividad como terapia: experiencias de trabajo en el campo de la salud mental. Barcelona: Ediciones Invisibles, 2012. 320 p. (Oxigen) 
Document que recopila els fets més significatius del dia a dia dels alumnes de la Comunitat Terapèutica de Malgrat de Mar (Barcelona) que van participar en el taller d’expressió i creativitat fundat per l’autora del llibre. Testimoni de primera mà d’una experiència pionera a Espanya en matèria de salut mental. 

Last, Cynthia G. Cuando un ser querido es bipolar: ayuda y apoyo para usted y su pareja. Bilbao: Desclée de Brouwer, D.L. 2011. 374 p. (Serendipity; 162) 
Llibre adreçat a familiars i parelles de persones que pateixen trastorn bipolar i escrit per la Dra. Last que també pateix aquesta malaltia. Exposa històries basades en la seva experiència, així com relats de parelles que ha tractat i ofereix eines que permeten detectar els primers símptomes, avaluar necessitats, aconseguir estabilitat i recolzament , així com una millor comprensió del trastorn. 

Leeds, Andrew M. Guía de protocolos estándar de EMDR para terapeutas, supervisores y consultores. Bilbao: Declée de Brower, cop. 2011. 664 p. (Biblioteca de psicología; 178) 
Manual que té per objectiu orientar sobre qüestions clíniques, professionals i de gestió de riscos amb què els professionals de l'EMDR es troben diàriament . Seguint el model de les vuit fases de la EMDR, el llibre proposa una guia clara i detallada per a la utilització dels protocols convencionals d'EMDR per al tractament del trastorn d'estrès posttraumàtic, fòbies i atacs de pànic. 

Libro de casos: promoción de la salud mental desde la atención primaria. Barcelona: Herder, cop. 2011. 315 p. 
Llibre que dóna a conèixer el programa de salut mental del grup PAPPS posat en marxa per la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (SEMFYC). Inclou diversos elements pràctics i casos clínics, també proporciona instruments que faciliten la seva posada en pràctica. 

Miró Barrachina, María Teresa; Simón Pérez, Vicente. Mindfulness en la práctica clínica. Bilbao: Desclée de Brouwer, cop. 2012. 320 p. (Biblioteca de Psicologia; 173) 
La pràctica de mindfulness (o atenció plena) s'ha anat incorporant, com a component principal o coadjuvant, a tots els models de tractament psicològic. En aquest text, s'ofereixen principis generals i guies pràctiques per integrar mindfulness en el tractament dels trastorns psicològics més freqüents en la pràctica clínica, com ara l'ansietat, la depressió, el TOC, els trastorns de la conducta alimentària, el dolor i el trauma, així com el trastorn límit de la personalitat. 

Moya i Ollé, Josep. Elements bàsics de salut mental per a professionals de l'àmbit social. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família: Red-Ediciones, 2012. 136 p. 
Manual que té per objectiu ser una eina de suport per a tots els professionals de l’àmbit de l’atenció social que intervenen en les fases d’atenció a casos relacionats amb la salut mental. Cada capítol conté un apartat pràctic, amb anàlisi de casos i recomanacions per als professionals. 

Nardone, Giorgio; Portelli, Claudette. Conocer a través del cambio: la evolución de la terapia breve estratégica. Barcelona: Herder, cop. 2012. 246 p. 
Obra que presenta diversos protocols per tractar psicopatologies diverses (com l’anorèxia, el trastorn obsessiu compulsiu o la paranoia) basats en un enfocament centrat en la teràpia breu estratègica. 

Neurorrehabilitación: métodos específicos de valoración y tratamiento. Madrid [etc.]: Editorial Médica Panamericana, cop. 2012. 512 p. 
Llibre que recopila de manera multidisciplinària la teoria de la patologia neurològica, la neurorrehabilitació, la metodologia de valoració i el tractament del pacient neurològic. 

Ramos Bernal, Antonio. Stop al estigma sobre la enfermedad mental. San Vicente, Alicante: Club Universitario, 2010. 172 p. 
Obra que tracta l'estigma sobre les malalties mentals a la societat, la família, els professionals i als mitjans de comunicació. La finalitat és ajudar les persones que pateixen una malaltia mental per integrar-se socialment i lluitar contra la discriminació. 

Rodríguez Vega, Beatriz; Fernández Liria, Alberto. Terapia narrativa basada en atención plena para la depresión. Bilbao: Desclée de Browuer, 2012. 319 p. 
Llibre que tracta sobre el procés terapèutic de la depressió com una conversa entre terapeuta i pacient que facilita l’evolució dels significats narratius construïts entorn la pèrdua o l’autodesvalorització. 

Sánchez Pérez, Manuel. Guía esencial de psicogeriatría. Madrid: Médica Panamericana, cop. 2011. 275 p. 
Aquesta publicació proporciona tot el coneixement essencial per a una millor atenció a la gent gran en l'àmbit de la salut mental. 

Sánchez Rodríguez, Óscar; Polonio López, Begoña; Pellegrini Spangenberg, Mariel. Terapia ocupacional en salud mental: teoría y técnicas para la autonomía personal. Madrid: Médica Panamericana, 2012. XX, 373 p. (Colección de terapia ocupacional)
Document que presenta els aspectes conceptuals i les eines pràctiques per la intervenció en salut mental des de la perspectiva del terapeuta ocupacional. Té com a objectiu donar a conèixer, analitzar i discutir els diferents aspectes de la pràctica clínica en aquest àmbit.

Articles
Albaigès i Sans, L. “Los servicios de salud mental comunitarios en la ciudad de l'Hospitalet de Llobregat”. A: Informaciones psiquiàtrica, núm. 211 (1er. trim. 2013), p. 5-25

Alonso Salgado, Cristina. “Cuando el trabajo social en salud mental tenía un referente y respaldo institucional como trabajo comunitario”. A: Trabajo social hoy, núm. 59 (1er cuatrimestre-abril 2010), p. 83-94

El desarrollo del trabajo social en la atención psiquiátrica comunitaria: monografía”. A: Cuadernos de trabajo social, vol. 23 (2010), p. 249-426

Gil Blázquez, Alberto. “Salud mental y dependencia = Mental health and dependence”. A: Trabajo social hoy, núm. 60 (2o cuatrimestre 2010), p. 15-30

Hospital de día y otras modalidades de hospitalización parcial en salud mental: monográfico”. A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, monogràfic 3 (abril. 2011), p. 9-93

III Jornadas de Patología Dual: salud mental, adicciones y medidas penales alternativas, Sant Boi de Llobregat, octubre de 2010 [monográfico]”. A: Informaciones psiquiátricas, núm. 205 (3er trim. 2011), p. 205-334

Larraz Romeo, José A. “El trabajo en equipo interdisciplinar en salud mental: ¿mito, deseo o realidad?”. A: Informaciones psiquiátricas, núm. 202 (4o trim. 2010), p. 391-399

Nueno Mairal, Berta. “Evaluación de la eficacia de un programa de soporte a la primaria para trastornos adaptativos con sintomatología ansiosa relacionados con la actual crisis económica en la población de Martorell”. A: Informaciones psiquiátricas, núm. 211 (1er. trim. 2013), p. 27-62

Palha, António P. “Salud mental y salud sexual”. A: Informaciones psiquiátricas, núm. 213 (3er. trim. 2013), p. 275-284

Psicosis: [monogràfic]”. A: Revista de psicopatología y salud mental del niño y del adolescente, núm. 18 (nov. 2011), p. 43-113

Serrano Zurbitu, Ainhoa. “Propuesta de abordaje por la enfermera de salud mental de la persona con trastorno mental severo en el proceso de duelo de su cuidador principal actualizado”. A: Informaciones psiquiátricas, núm. 207 (1er trim. 2012), p. 5-16

Sintomatología depresiva en ancianos: la influencia del género”. A: Revista española de geriatría y gerontología, vol. 48, núm. 2 (marzo/abril 2013), p. 59-64

DIXIT TV

Josep Moya va compartir amb els professionals dels serveis socials el seu coneixement sobre salut mental amb el manual "Elements bàsics de salut mental per a professionals de l’àmbit social", que va presentar a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials.

Rafel Bisquerra, catedràtic d'orientació psicopedagògica a la Universitat de Barcelona i director de diversos màsters i postgraus sobre la matèria, va mostrar a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials com una bona gestió de les emocions ens pot ajudar a conèixer-les i regular-les per a motivar-nos en el dia a dia laboral i personal.

Núria Fornalés, responsable de l’àrea social de la Fundació DRISSA, va parlar a DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials <i>Marià Casadevall</i> de la inserció laboral adreçada a persones amb malaltia mental. Fornalés va exposar les característiques de diverses iniciatives d’inserció, com el projecte d’horta ecològica endegat per la fundació en la qual treballa.

Dossiers temàtics DIXIT

Selecció de publicacions, articles, institucions i recursos web sobre educació i intel·ligència emocional. Les publicacions d’aquest recull s'adrecen a diferents col·lectius (infants, adolescents, persones grans i persones amb discapacitat) i són aplicables a l’escola, la llar o la feina.

Selecció de monografies, recursos web i institucions especialitzats en salut mental, elaborada amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el dia 10 d'octubre. 

Recull de publicacions, articles i altres recursos documentals que tracten sobre les cures pal·liatives i els malalts terminals.

Recursos web

Espai del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que ofereix els plans d’actuació, documentació i guies de pràctica clínica a l’entorn dels trastorns i les malalties mentals. 

Programa desenvolupat pel Centre d’Higiene Mental Les Corts per augmentar el nivell de coneixements sobre salut mental en la població jove, les famílies i els professionals que hi treballen. El programa presenta tres línies d'actuació: una campanya informativa, una oferta de formació i un portal web on destaquen els manuals i les fitxes informatives sobre temes com el benestar emocional, els trastorns mentals més prevalents, els hàbits saludables en relació a l’alimentació, el descans o l’exercici físic.

Guia de serveis i programes socials i laborals que hi ha arreu de Catalunya per a persones que tenen problemes de salut mental i per a les seves famílies.

Recurs del The Royal College of Pschiatrists del Regne Unit que ofereix una àmplia varietat de recursos i documentació sobre tota mena de malalties mentals: anorèxia, ansietat, depressió, trastorns de memòria, esquizofrènia, fòbies socials o problemes d'insomni.

Projecte que té per objectiu lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb problemes de salut mental, fent que esdevinguin protagonistes del canvi.

Espai del Departament de Benestar Social i Família que conté informació, recursos i serveis, directori d’entitats, publicacions, etc. sobre l’atenció a les persones amb malaltia mental.

Federació que acull més de 60 entitats de tot Catalunya de familiars, persones amb problemes de salut mental i amics, i que ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2014. Vol contribuir a la millora de la qualitat de vida, la no discriminació i la igualtat d’oportunitats de les persones amb problemes de salut mental i de les seves famílies, la defensa i l’exercici ple dels seus drets en tots els àmbits de la vida.

Societat amb l’objectiu principal de convertir-se un òrgan representatiu dels professionals del camp específic de la psiquiatria, i en sentit més ampli de totes aquelles persones que treballen en l’àmbit de la salut mental a Catalunya.

http://www20.gencat.cat/portal/site/dixit/menuitem.b8aa048b9745a314f2801d10b0c0e1a0/?vgnextoid=5f3768802d1d0310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=5f3768802d1d0310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&gccnoice=1&vgnextrefresh=1&contentid=dbd7b9e9e46d5410VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&newLang=ca_ES

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.