CUIDAR-NOS EMOCIONALMENT: LA MILLOR EINA DE PREVENCIÓ EN SALUT MENTAL per Milos Salgueda

El dia 10 d'octubre és el dia Mundial de la Salut Mental. Conscienciar-nos de la necessitat de fer prevenció és un gran repte.

La OMS defineix la Salut Mental no com a absència de problemes o trastorns sino com la capacitat d’establir unes relacions harmonioses amb els altres, i la participació constructiva a les modificacions de l’ambient físic i social. En aquest sentit, la salut mental és la base per al benestar i funcionament efectiu d’un individu i d’una comunitat.

A nivell pràctic podem fer una radiografia del propi nivell de salut mental en funció de:

·         - Com està la relació amb nosaltres mateixos
·         - Com està la relació amb els altres
·         - Com donem resposta als reptes de la vida.

Per tant, és evident que la salut mental és una dimensió contínua i variable en funció del desenvolupament de la pròpia autonomia emocional i dels estressors vitals. Considerem que hi ha un problema de salut mental o trastorn mental quan les dificultats creen un malestar significatiu i dificulten l’adaptació social o personal. Segons les estadístiques, 1 de cada 4 persones podem patir-lo al llarg de la nostra vida. Així doncs, la salut mental és cosa de tots. 

Igual que en tots els àmbits de salut, en la salut mental podem fer prevenció i és molt important educar i sensibilitzar a la població d’aquesta necessitat. En aquest sentit, un important element de prevenció és la nutrició emocional. Igual que vetllem per tenir una alimentació saludable, hi ha actituds i activitats que si incorporem en el nostre dia a dia potencien la nostra salut mental, i en moments en que apareixen problemes més o menys intensos actuen com a reguladors i són fonts de millora.

Alguns ingredients que caldria incorporar a diari en la nostra nutrició emocional són:

    Descans suficient: vivim en una societat que valora molt l'acció i cada cop ens sobreestimulem més, oblidant que el nostre cos i sobretot la nostra ment necessiten moments de pausa.

    Diàleg intern positiu: la forma com ens tractem a nosaltres mateixos és un factor determinant en l'aparició de símptomes d'ansietat o depressió. Cuidar el llenguatge que utilitzem, tenir una actitud d'acceptació dels propis errors i vulnerabilitat i promoure una actitud positiva cap a la nostra capacitat d'afrontar els reptes tolerant les frustracions, augmenta considerablement el nostre benestar emocional.

    Activitat física: “mente sana in corpore sano” és un gran consell que permet que el cos es relaxi alliberant neurotransmissors que equilibren l’estat emocional. Escollir un esport o activitat que impliqui moviment és una gran eina de prevenció i higiene mental.

    Atenció Plena: potenciar la capacitat de focalitzar l’atenció en el present per poder gaudir de les petites coses.

    Activitats plaents. Cal incorporar en el dia a dia moments gratificants generadors de plaer, i això no és un luxe: cal que hi dediquem una part del nostre temps. Ho necessitem per poder mantenir l'equilibri i compensar totes les altres activitats que ens desgasten i formen part de les nostres obligacions.

Milos Salgueda, Psicòloga i Psicoterapeuta. www.milossalgueda.com

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.