Consum d'alcohol juvenil: una visió des de diferents col.lectius

En aquest treball es preten conèixer què entenen pel botellón diferents col·lectius relacionats amb aquesta pràctica: joves, pares i mares i cossos policials.

L'estudi permet conèixer quines són les conseqüències que se'n poden derivar d'aquesta modalitat de consum i quines alternatives, segons ells permeten pal·liar aquest fenomen. La finalitat última de l’estudi és avaluar el major o menor apropament a la realitat del botellón, i poder identificar algunes àrees de treball amb cada col·lectiu per aconseguir una mirada més integral del problema. Amb aquest objectiu un total de 4.083 joves –de 14 a 25 anys-, 212 pares i 63 policies van participar en l’estudi i van completar el qüestionari.

Tant els joves com els membres del cos de policia identifiquen la pràctica del botellón com el consum d'alcohol amb amics. A més, amb la línia del que era esperat, els adults –policies i pares/mares- destaquen les conseqüències socials negatives del consum juvenil, mentre que els joves, veuen conseqüències positives (socialització) i no ho relacionen amb problemes personals o de rendiment. 
La Policia es decanta per la reducció de preus, els pares deleguen responsabilitats.

Respecte a les alternatives per posar fi en aquesta pràctica, les forces de seguretat suggereixen baixar els preus de l’alcohol i habilitar llocs on realitzar el botellón. Els pares, per la seva banda, traslladen la seva responsabilitat a l'Administració i , de la mateixa manera que els policies, plantegen la necessitat de proporcionar més informació als joves sobre el consum d'alcohol. 

Tot i així, els autors, conclouen que els tres col·lectius haurien de comptar amb major informació respecte a aquesta pràctica i sobre les conseqüències – biològiques, psicològiques i socials- que el consum d’alcohol provoca als joves. D’aquesta manera, suggereixen insistir en la consciència dels pares i mares, ja que aquest, és un dels determinants directes de l’inici i el manteniment del consum dels seus fills.

Podeu accedir directament a l'estudi. 

Referència: 
Giménez Costa, J.A., Cortés Tomás, M.T., y Espejo Tort, B. (2010). Consumo de alcohol juvenil: una visión desde diferentes colectivos. Health and Addictions / Salud y Drogas Vol. 10, nº 1, pp. 13-34.

http://periferics.blogspot.com.es/2011/02/consum-dalcohol-juvenil-una-visio-des.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.