Trastorns, malestars i diversitat.

Com abordem el TDAH?
Durant el mes de gener d’aquest any, es van celebrar les Jornades Trastorns, Malestars i Diversitat. Com abordem el TDAH?, organitzades per l’Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU), amb la col·laboració de la Secció d’Infància de l’Il·lustre Col·legi d’advocats de Barcelona. L’objectiu de les Jornades -en les que hi van participar més de 500 persones d’àmbits molt diversos: psicòlegs, psiquiatres, juristes, educadors i treballadors socials, ensenyants, associacions de famílies, etc.-, era obrir un àmbit interdisciplinar d’aprenentatge i debat sobre el TDAH, on es pogués mostrar la complexitat i la diversitat d’enfocaments d’un tema que preocupa i provoca patiment no només als infants i adolescents involucrats, sinó també a les seves famílies i als professionals que treballen amb ells. Un tema que s’ha convertit també en objecte de creixent interès social i mediàtic com a conseqüència de l’increment del seu diagnòstic i tractament farmacològic, fins al punt que el Comitè dels Drets dels Infants de Nacions Unides ha advertit recentment a Espanya del fet que s’està fent un excés de prescripció de psicoestimulants i de la necessitat de promoure altres mesures de caràcter educatiu, psicopedagògic, social, etc., en el tractament d’aquest trastorn.

Les ponències que es van presentar en les Jornades han estat recollides en una publicació digital i editades en un conjunt de vídeos, que us adjuntem. També s’han recollit algunes de les nombroses intervencions que es van fer des dels convidats de la fila zero i des del públic assistent en un vídeo resum. Així mateix us adjuntem el link on podreu escoltar la tertúlia que es va celebrar després de les jornades en el programa “El matí de Catalunya Ràdio” de Manuel Fuentes, amb la intervenció dels Drs. Joan Ramon Laporte, José Ramón Ubieto i Josep Antoni Ramos.

Creiem que en conjunt constitueix un bon material que reflecteix moltes de les diferents aproximacions, preocupacions i controvèrsies que estan presents avui en relació a la detecció, el diagnòstic i el tractament del TDAH. Esperem que siguin també un bon instrument per continuar avançant en la comprensió i abordatge d’aquest tema des del rigor científic i el respecte a la diversitat d’enfocaments, però sobre tot des de la perspectiva que és l’interès superior de l’infant el que ha d’orientar prioritàriament totes les actuacions.



http://www.ciimu.org/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.