Ètica aplicada als serveis socials

El desenvolupament de l'ètica en l'activitat de prestació de serveis socials té com a finalitat aconseguir l'efectiu respecte dels drets de les persones, la promoció dels valors democràtics, l'enfortiment ètic de la societat civil i les bones actituds. Les persones professionals i les entitats que gestionen els serveis socials han d'orientar la seva activitat de manera que es garanteixi la dignitat de les persones, el seu benestar i el respecte a l'autonomia i intimitat.
Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya
El 12 de juliol de 2010 es va constituir el primer Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya que té entre les seves funcions prestar a totes les persones implicades en serveis d'intervenció social un assessorament en la presa de decisions en l'àmbit dels serveis socials i actua com a generador de coneixement i de bones pràctiques.

Aquest òrgan, de caràcter multidisciplinar, està format per vocals especialistes en l'àmbit de les ciències humanes i socials, la salut, l'educació, la justícia i la filosofia, persones professionals vinculades als serveis d'atenció directa, persones representants dels col·legis professionals, persones de les entitats d'iniciativa social, així com d'entitats, de caràcter social i mercantil, prestadores de serveis socials i, finalment, persones en representació d'associacions d'usuaris i familiars.

En la sessió de constitució del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya del dia 12 de juliol va ser escollida presidenta del Comitè, Begoña Román i Maestre, doctora en Filosofia, professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona, i col·laboradora de l'Institut Borja de Bioètica.
Qüestionari d'espais de reflexió ètica en serveis d’intervenció social (ERESS)
Una de les actuacions realitzades pel Comitè ha estat l’elaboració d’un document que tracta sobre els criteris per a la constitució d’espais de reflexió ètica en serveis d’intervenció social (ERESS), amb el propòsit d’animar els professionals dels serveis socials a crear-los.

És en aquest sentit que, per tal de conèixer la vigència de l’ètica en els serveis socials, s’ha elaborat un qüestionari per recollir informació sobre els espais de reflexió ètica en serveis d’intervenció social d’aquells serveis que ja disposen d’una iniciativa similar (sigui un comitè, un grup de reflexió, etc.) i desitgin donar a conèixer la feina que duen a terme. Es tracta d’un document per detectar la realitat existent i que servirà per elaborar un cens de les activitats vigents i facilitar la participació de les entitats, amb l’objectiu d’ afavorir una major presència de l’ètica en els Serveis Socials de Catalunya.


Documents del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya
Inclou documents generats pel Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya.


Agenda
Inclou recursos amb jornades i cursos de formació relacionats amb l'ètica i els serveis socials.
Departament de Benestar Social i Família 

Institut Borja de Bioètica 

DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall, Campus Arnau d'Escala i Observatori d'Ètica Aplicada a l'Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària

Bibliografia


Recursos web
Inclou enllaços a institucions, codis deontològics i portals d'interès relacionats amb l'ètica i els serveis socials.

Legislació
Inclou normatives de Catalunya i d'àmbit estatal relacionades amb l'ètica i els serveis socials.

http://www20.gencat.cat/portal/site/dixit/menuitem.8f368ea2d93fa314f2801d10b0c0e1a0/?vgnextoid=17ff5843bf193310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&newLang=ca_ES#Blocc3f24cc80dc7d310VgnVCM1000008d0c1e0a____

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.