Com se celebra el Nadal en altres parts del món?

Uns esperen l'arribada de la Befana, altres al Pai Natal i, en altres latituds, esperen impacients la visita de la Babouschka.

Encara que els separen els quilòmetres, milions de nens i famílies comparteixen la mateixa il·lusió de celebrar el Nadal. Com es viuen les festes en altres països?
Països nòrdics

A Suècia, els festejos nadalencs s'avancen uns dies. Les nenes són les grans protagonistes: el 13 de desembre se celebra la Nit de Santa Llúcia, en què pobles, escoles i famílies escullen a una d'elles, que vesteixen amb una túnica blanca i una corona de candeles.

Les noies, en honor a Santa Llúcia, participen en una processó festiva en què es canten nadales populars.

A Finlàndia, també celebren la nit de Nadal en família i intercanvien regals, amb la diferència que el dia 25 passen una jornada de pau i tranquil•litat i el 26 celebren les festes amb els amics.

Els països escandinaus són la llar del Pare Noel i, per això, se’l pot visitar tot l'any al seu taller de regals a Rovaniemi, a la regió de Lapònia en el cercle polar Àrtic. Després del sopar, els nens finlandesos esperen ansiosos l'arribada del Pare Noel al que anomenen Joulupukki.
Alemanya


Els nens germans esperen amb il·lusió l'arribada de Sant Nicolau el dia 6 de desembre. La nit anterior, deixen les seves sabates o botetes davant de la porta de casa.

Si han estat bondadosos, Sant Nicolau els omplirà de xocolata, dolços i altres sorpreses. Si, en canvi, han fet moltes entremaliadures, el Krampus -entre un dimoni i un sàtir- els deixarà branques seques, encara que els nens alemanys posen molt interès perquè això no passi. El dia 24, moltes cases també reben la visita de Der Weihnachtsmann (Pare Noel), que arriba amb més regals.

En algunes parts d'Alemanya, Àustria i Suïssa, els nens no esperen al Pare Noel sinó a Christkind, el missatger del Nen Jesús. La gran majoria de vegades sol ser una noia jove, molt elegant vestida d'àngel, que els deixa algun petit present al so d'una campaneta.
Rússia

La mateixa velleta que arriba a Itàlia també visita les cases russes, on rep el nom de Babouschka (àvia, en el seu idioma). No obstant això, el Nadal no se celebra el 25 de desembre, sinó tretze dies després, el 7 de gener, la data del naixement de Jesús segons el calendari que segueix l'església ortodoxa, la religió del país.

Aquest dia, els nens mengen un menú compost per dotze plats i gaudeixen com mai de la sopa de remolatxa. En lloc del Pare Noel, els nens russos donen la benvinguda a Ded Moroz (l'Avi del Gel), que arriba el dia de Cap d'Any amb els regals.
Japó

A diferència de molts països, la nit de Nadal al Japó no es passa en família, sinó que el dia 24 de desembre és oficialment el dia dels enamorats i se celebra en parella. És el dia de Cap d'Any quan els nens reben els regals. La tradició dicta que el primer àpat de l'any assegura bona sort.
Explica la llegenda popular, que els tres Reis Mags, en el seu camí al portal de Betlem, es van desorientar i van preguntar a una velleta com seguir per arribar al nen Jesús. La senyora no va encertar en les seves indicacions i, desafortunadament, Ses Majestats d'Orient es van perdre.

Els Reis van arribar uns dies més tard al seu destí, cosa que va lamentar moltíssim la velleta. Per això, cada 5 de gener, la Befana arriba amb una escombra a les cases italianes, amb regals per oferir al nen Jesús per si, de casualitat, el troba en algun llar i, de passada, deixar-ho tot ben net.

A Itàlia, durant la nit de Nadal se celebra d’allò més bé la Vigilia di Natale amb un cenone (el gran sopar) a base de peix i, de postres, un assortiment de dolços, en què el rei és l'exquisit panettone.
Austràlia

Mentre que, durant el Nadal, a l'hemisferi nord regna el fred, al sud les festes se celebren en ple estiu, a més, en el cas d'Austràlia, coincidint amb el començament de les vacances escolars. Les famílies australianes solen celebrar el dia de Nadal fora de casa, menjant un menú fresc a la platja.
El 25 de desembre, més de 40.000 persones es reuneixen a Bondi Beach, a Sydney, i quan cau la nit presencien l’espectacle de focs artificials al Pont del Port.

En aquesta part del món, el trineu del Pare Noel no el condueixen rens sinó sis cangurs blancs (els Six White Boomers). Algunes cases també reben la visita d'un Pare Noel alternatiu anomenat Swag Man, un home amb samarreta i barret que reparteix els regals amb un abillament més adaptat a les altes temperatures.
Brasil

Les platges d'Ipanema i Copacabana resplendeixen durant la nit de Nadal amb focs artificials. També a Brasil, Papai Noel reparteix els regals en ple estiu i, per això, vesteix roba més lleugera de seda. Visita als nens carioques després del sopar, al qual anomenen Ceia de Natal, i en el qual la família es reuneix per menjar gall dindi.
Mèxic

Durant els nou dies anteriors a Nadal, els mexicans celebren Las Posadas, d’origen religiós i de caràcter molt solemne per a les famílies, que acaben amb una pinyata, amb gran diversió per als nens i nenes.

A cegues, els nens colpegen la pinyata per trencar-la i fer caure la fruita, les llaminadures i els dolços nadalencs que hi ha dins. Els adults reben les estrenes, el que ells en diuen ‘aguinaldo’: nous, pinyons, cacauets i galetes. La festa i la música segueixen sense fi durant tota la nit de Nadal.
Espanya i Portugal

Per als nens andalusos, la vigília del 25 de desembre, és una gran festa. Durant la Nochebuena la família es reuneix al voltant de la taula amb un tiberi, i els més petits canten villancicos amb els pares, els avis i els cosins, mentre es diverteixen tocant la simbomba.

Al País Basc, s’espera amb expectació l’Olentzero, un simpàtic carboner que per Nadal duu regals per a tots els nens. A més, és molt esperat l’Apalpador, un altre carboner barbut que viu a les muntanyes de l’est de Galícia i que palpa les panxes dels nens per veure si han menjat prou i els porta castanyes i regals, així com el Pai Natal (Pare Noel), que el dia de Nadal baixa per la xemeneia de les llars dels portuguesos.
Molt especial és per als nens catalans el Tió,un tronc de fusta màgic, que acullen amb afecte a casa. L’alimenten i el tapen amb una manta, i el dia de Nadal, quan es reuneix la família, se li fa cagar regals tot cantant-li una cançó, que varia a cada zona. Any rere any, les famílies a Catalunya van al teatre per veure les representacions dels Pastorets, molt divertides i entranyables, i mengen suculents canelons el 26 de desembre, tal com mana la tradició del dia de Sant Esteve. 

L’arribada dels Reis Mags d’Orient, majestuosos en els seus camells, té lloc el 6 de gener per terra, mar i fins i tot neu, en els poblets d’alta muntanya als Pirineus i a Sierra Nevada. La promesa de pagar el típic tortell, a qui troba la fava a la seva porció, i la coronació del rei de la casa posa el punt final a les festes de Nadal.

Referències bibliogràfiques:
La Navidad en el mundo. Todo Papás, 2013 [accés: 25 de novembre de 2013]. 

¿Cómo celebran la Navidad las familias alrededor del mundo? FAROS, 2012 [accés: 25 de novembre de 2013].

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.