El menjador social Cafarnaüm a Les Corts
Una setmana després d'haver iniciat la seva activitat -el juliol d'aquest any-, les places del menjador Cafarnaüm ja estaven cobertes. L'entitat disposa d’una llarga llista d’espera de persones autòctones, un col·lectiu que a poc a poc va perdent la vergonya d'apropar-s'hi.
Els alumnes vénen derivats de Caritas i Serveis Socials. Foto: Miroslava Villatoro |
El Menjador solidari Cafarnaüm, depenent de la parròquia de Santa Tecla del barri de Les Corts, centra les seves forces a atendre estudiants i famílies en risc d’exclusió social que provenen de la classe mitjana d’aquest barri, actualment -entre crisi i retallades- en procés d’extinció.
A més d’atendre famílies senceres, gent gran, dones embarassades, el més destacable és la seva empatia amb la població escolar del barri que no pot pagar el menjador escolar. Cafarnaüm atén un total de deu estudiants, de dilluns a divendres. L’horari s’adapta a les seves necessitats. De fet, està obert de dotze a quatre, extensible si puntualment l’usuari ho demana, per temes d’extraescolars o per pròrroga d’horari.
Els estudiants van cada dia al menjador acompanyats de la seva família o bé sols. “Entre que surten de l’escola i, alguns, agafen l’autobús, se’ls fa tard. I com que hem nascut amb aquesta vocació de servei, ens adaptem a les seves necessitats”, explica Ana Maria Huerta, responsable del menjador i membre del Club Rotary.
La tasca de la parròquia no només consisteix a oferir un àpat equilibrat en un ambient acollidor, sinó que, per exemple, ha aconseguit llibres de text per a les famílies que tenien dificultats per comprar-los. També treballa en l’execució d’una àrea lúdica, de jocs i lectura, per als més petits (durant les vacances d’estiu es va poder comprovar l'atractiu, per a les families, d'un ambient fresc com el de l'office).
Les families reben els queviures cada dimecres al matí. Fotos: Miroslava Villatoro |
S'apunta més població local a la llista d'espera
De les cinquanta persones usuàries del menjador, la meitat són immigrants Llatinoamericans (bolivians, equatorians, hondurenys i veneçolans). Però a la llargallista d’espera amb les últimes derivacions de Càritas, predomina la població autòctona.
“Portem quatre mesos de treball i tenim les places cobertes. De moment, no podem ampliar el servei a més usuaris, perquè hem de consolidar el que hem fet”, explica Huerta. Aquelles persones que no podem atendre al menjador, les ajudem amb un lot d’aliments de primera necessitat cada setmana.
Consol Llopis, responsable de Càritas, revela que hi ha cent cinquanta persones que hi tenen dret: “Les persones que vénen al menjador, com les que els donem la bossa d’aliments, són les persones amb més necessitat que tenim a prop.”
S'intenta que el lot sigui el més variat possible, gràcies als donatius de supermercats, el Banc d’Aliments i les aportacions de feligresos i veïns. Cada bossa conté: una ampolla d’oli, congelats, fruites, iogurt verdures, llet, aliments en conserva i pots de llegums. Una vegada al mes, inclou detergent i xampú.
El menjador solidari de Les Corts és el resultat de la unió de tres forces: la Parròquia de Santa Tecla, liderada per Mn Joaquim Monasterio, que es va encarregar de la compra de l’equipament del menjador i es fa càrrec de les despeses mensuals de funcionament; el Club Rotary, que va assumir el finançament i la construcció de la cuina-office (àrea del menjador), i la Fundació FC Barcelona, que va fer donació de la furgoneta isotèrmica amb la que es distribueixen els menús que elaboren hotels i restaurants per als menjadors solidaris del projecte ALPAN ,(Aliments per a Necessitats), entre els quals, Cafarnaüm, Can Pedró (Sants) i Sant Gervasi.
Segons l’últim estudi elaborat per Intermón-Oxfam i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, les successives retallades no fan sinó crear més pobresa i més desigualtat.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.