Manel Delgado: 'El discurs de la multiculturalitat amaga estructures socials injustes'

El professor d'Antropologia trenca esquemes sobre la immigració com a problema social

Convidat per la Regidoria d’Integració de l’Ajuntament per parlar de la immigració, el professor d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Manel Delgado, va trencar alguns dels tòpics més estesos sobre la immigració entesa com un problema social. Per a l’investigador, la causa de les migracions és la demanda per part del mercat de treballadors precaris. D’aquesta manera, “no és que ells vinguin perquè ho necessiten, vénen perquè el mercat els necessita a ells, que han esdevingut la nova classe obrera”. Partint d’aquesta perspectiva, l’antropòleg entèn que plantejar la immigració com un problema contribueix a fer creure que el desplaçament de treballadors d’una país a un altre “és una mena de cataclisme que justifica una espècie d’estat d’excepció i que és motiu d’alarma per a la població en general”. 

Delgado considera que l’Administració i alguns moviments socials fomenten aquest discurs, “en el primer cas perquè permet justificar el fracàs de les polítiques socials, i en el segon, perquè possibilita apel·lar al bonrotllisme, el pitjor enemic per abordar la situació”. Per al professor, darrera del discurs de la multiculturalitat o el xoc cultural, en realitat s’amaguen estructures socials profundament injustes. “El llenguatge actual ha substituït el concepte de raça per cultura, com si es tractés d’un codi genètic, banalitzant el seu significat”, va afegir. 

Delgado reivindica la diferència com una qualitat inherent al ser humà –“tots som diferents, tots som raros, aixó és ser normal”– i accepta el conflicte com una realitat pròpia de les societats complexes, no vinculada a qüestions culturals o de procedència “perquè no hem d’oblidar que tots són immigrants, ho hem estat o ho serem”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.