La tutela i la curatela
Contingut relacionat
La tutela
La tutela és l’autoritat conferida a una persona física o jurídica, anomenada tutor, per a tenir cura d’una persona i els seus béns, per ésser menor d’edat o haver estat declarat incapaç. Tutelar no vol dir conviure. Vol dir representar la persona i procurar-li el màxim benestar possible.
Quines persones estan sotmeses a tutela?
La sentència d'incapacitació (o la resolució judicial que la modifiqui) és l'encarregada de dir quina persona amb discapacitat pot ser sotmesa a tutela. La tutela es fa necessària quan la persona ja està incapacitada i els pares no hi són o no poden exercir les seves funcions.
Qui és el tutor?
S’entén com a tutor al representant legal de la persona amb discapacitat, podent ser una persona física o una persona jurídica (una organització o empresa).
Per al nomenament del tutor, el Jutge tindrà en compte, per ordre:
- El cònjuge que convisqui amb el tutelat.
- Els pares.
- Les persones designades pels pares en les seves disposicions d'última voluntat.
- El descendent, ascendent o germà que designi el Jutge.
En defecte de les persones esmentades el Jutge designarà tutor, a qui, per les seves relacions amb el tutelat i en benefici d'aquest, consideri més adequat.
En algunes legislacions es permet que existeixin dos o més tutors, perquè un d'ells gestioni la tutoria de la persona i un altre la del patrimoni (els béns).
Les principals funcions exercides pel tutor:
El tutor té com a funcions assegurar la protecció de la persona, administrar i guardar els seus béns i , en general, vetllar perquè tingui una bona qualitat de vida. Entre les seves funcions també hi ha les de:
- Assistència jurídica. Informació, orientació i assessorament a pares i familiars.
- Compareixença davant els jutjats i serveis jurídics per a la defensa dels drets del tutelat.
- Assistència relativa a l'administració dels seus béns. Sol·licitud de prestacions, exercici dels drets i deures fiscals del tutelat, administració de patrimoni i rendes.
- Atenció personal continuada. Recerca d'atenció domiciliària, formació i seguiment.
La pretutela
És la relació que s'estableix entre la família i l'entitat tutelar, un cop els pares han decidit que en un futur l'entitat sigui el tutor del seu fill ( tant si ho han designat en el testament com a primera opció o amb caràcter subsidiari).
Aquest vincle promou el coneixement mutu de manera que arribat el moment d'assumir la tutela per l'entitat , ja hi ha un coneixement previ entre l'entitat tutelar i la persona a tutelar.
La curatela
La curatela és un càrrec d'assistència, complementant la capacitat no plena d'una persona. Per tant, el curador no supleix ni representa, ni té cura de la persona amb discapacitat, sinó que només complementa la seva capacitat en aquells actes que no pot realitzar per si mateix.
El curador només intervé en aquells actes que especifiqui la sentència o que marqui la llei. Per tant la curatela complementa la capacitat d’autogovern de la persona que ha estat parcialment incapacitada.
La persona que ha estat impossibilitada de forma parcial ha de comptar amb el guaridor per administrar i disposar dels béns del seu patrimoni. És una simple assistència legal. El curador està obligat a donar compte de les seves gestions al jutge almenys una vegada a l'any.
Qui està sotmès a curatela?
La sentència d'incapacitació (o la resolució judicial que la modifiqui) és l'encarregat de dir quina persona amb discapacitat pot ser sotmesa a curatela.
La defensa judicial. Què és?
El defensor judicial és una figura de representació que s'anomena en dos tipus de casos:
- En els casos en els quals hi ha conflictes d'interessos entre el sotmès a tutela, curatela o fins i tot pàtria potestat i el tutor, guaridor o responsable de la pàtria potestat.
- En els casos en els quals, per qualsevol causa, el tutor o el guaridor no exercís les seves funcions.
Pot designar-se un defensor judicial amb caràcter previ a què es procedeixi al nomenament d'un tutor o guaridor. El jutge ha de decidir qui és la persona més adequada per tenir el càrrec de defensor judicial.
El defensor judicial tindrà les atribucions que li hagi concedit el Jutge, a qui haurà de retre comptes de la seva gestió una vegada conclosa.
Més informació:
Qüestions bàsiques sobre la incapacitació legal i els serveis de tutela: Documents de Suport. SERVEIS núm. 5. Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social
Guia pràctica sobre la incapacitat judicial i altres actuacions en benefici de les persones amb discapacitat(en castellà):
Guia que preten servir d'eina d'ajuda i orientació a les famílias i persones tutelants, i també a les diferents institucions i profesionals que desenvolupen la seva tasca en l'àmbit de la dependència.
En el següent desplegable trobareu algunes de les fundacions tutelars que existeixen a Catalunya:
(Si coneixes més recursos interessants comparteix-los amb la comunitat IOdisgital enviant-los a info@iodisgital-catalunya.cat i els afegirem al llistat).
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.