Alerta per l'augment dels sensesostre menors de 25 anys a Barcelona per Ferran Moreno

L'Ajuntament tem que el nombre de joves que dormen al carrer creixi encara més perquè la
Generalitat tutela més de 1.700 menors estrangers de 17 anys
  
Les persones sense llar a Barcelona cada vegada són més joves. Una de cada 10 persones abocada a dormir al carrer ja és un jove d'entre 18 i 25 anys, segons les dades de l'Ajuntament de Barcelona. I la majoria d'ells són nois estrangers que han patit un procés migratori.

Concretament, la proporció de persones sense llar d'entre 18 i 25 anys respecte al total de persones sense sostre ha passat d'un 3,9% l'any 2016 a un 9,2% aquest 2019, segons el Servei d'Inserció Social en Medi Obert (SISMO) de l'Ajuntament de Barcelona.

Des del consistori apunten que les causes que cada vegada hi hagi més joves sense llar a Barcelona són les dificultats en l'accés a un habitatge propi o de lloguer, la creixent arribada de nois i noies provinents d'altres països del continent europeu i, sobretot, la falta de recursos per als joves migrants quan compleixen 18 anys i queden fora del centre de menors sense possibilitat d'accedir a un pis assistit.

Més de 1.700 menors estrangers que ara són tutelats per la Generalitat tenen actualment 17 anys i, per tant, arribaran a la majoria d'edat en els propers mesos. I és aquesta dada la que preocupa especialment el govern municipal de Barcelona, des d'on s'apunta que els equips d'educadors de carrer identifiquen cada vegada més un increment de la situació de desemparament dels extutelats que han arribat a Catalunya sense cap adult.


La proporció de persones sense llar d'entre 18 i 25 anys respecte al total de persones sense sostre s'ha triplicat entre el 2016 i el 2019

Si el 2015 es van atendre 21 joves migrants d'entre 18 i 21 anys, els serveis socials de l'Ajuntament ja n'han atès 140 entre gener i setembre de 2019. La meitat d'ells, originaris del Magreb.


Els recursos municipals per a persones sense llar, col·lapsats

I no només s'ha pogut identificar un augment de nois i noies menors de 25 anys vivint al carrer, sinó que també els recursos municipals d'atenció a persones sense llar estan al límit de la seva capacitat.

La proporció de joves atesos en centres de primera acollida i centres de dia s'ha triplicat. I els atesos en menjadors socials i pensions s'han multiplicat per dos.

Així, per exemple, si el 2015 eren 248 els menors de 25 anys que utilitzaven els centres de dia de l'Ajuntament, el 2018 van ser 869 joves. I aquest any, amb dades fins al mes de setembre, ja són 777 les persones d'entre 18 i 25 anys que s'adrecen als centres de dia de Barcelona.

Això fa que els joves hagin passat d'una presència gairebé anecdòtica en l'ús de recursos municipals a ser gairebé una quarta part de les persones ateses en els centres d'allotjament per a persones sense llar.


Les dificultats en l'accés al mercat de treball, un altre factor clau

La impossibilitat d'aconseguir el permís de treball si el jove migrant no té un contracte de més de 12 mesos aboca aquestes persones a la precarietat i a la marginalitat.

Des de l'Ajuntament de Barcelona es destaca que a través de Barcelona Activa, projectes de garantia juvenil i altres accions ocupacionals s'ha pogut aconseguir que 58 joves sense permís de residència ni de treball puguin regularitzar la seva situació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.