Literària infantil i juvenil: unes recomanacions per Sandra Balagué


Títols que arriben aquest setembre, us n’hem fet una selecció classificada per edats.

PRIMERS LECTORS (de 0 a 6 anys)

UNA GUINEU. Un llibre (de por) per comptar
Autora: Kate Read
Editorial: Libros del Zorro Rojo

Àlbum il·lustrat que relata l’aventura, o desventura, d’una guineu que entra en un galliner buscant menjar. En un corral il·luminat per la lluna, se senten «sis passes a l’aguait», «set cops a la porta»… i així successivament, de manera que a cada pàgina hi ha alguna cosa diferent per comptar. Destaquen les il·lustracions a doble pàgina, barreja de collage i pintura. Un primer àlbum d’una il·lustradora debutant, indicat per a primers lectors.

EL SUBMARÍ QUE NO ES VOLIA ENFONSAR

Autora: Anna Obiols Subi
Il·lustracions: Joan Subirana
Editorial: Edicions del Pirata

Esbojarrada història que explica com un submarí s’acaba enfonsant gràcies al pes de set elefants. La història, que conté unes il·lustracions molt suggerents, qüestiona el relat oficial per reivindicar Narcís Monturiol com a inventor del submarí. Els nens i nenes acabaran descobrint el nom de l’inventor real, però s’ho passaran pipa imaginant una història alternativa molt més divertida.

EN PINXO NO VOL PUNXAR

Autora: Marina Hidalgo
Il·lustracions: Marisa Morea
Editorial: Cruïlla

En Pinxo és un petit cactus a qui no li agraden les seves punxes. Després d’un viatge en què intenta trobar la manera d’eliminar-les, finalment acaba entenent que no es tracta de canviar, sinó d’estimar-se. Una història que transmet la importància d’estimar-se a un mateix es tingui el físic que es tingui.

OFF

Autor: Xavier Salomó
Editorial: Flamboyant

Llibre de caràcter marcadament pedagògic i educatiu. Es tracta d’un àlbum sense paraules sobre els riscos de l’energia nuclear. A través d’un seguit d’imatges evocatives s’hi narra la història d’una nena que aconsegueix retornar a la vida un paisatge erm i monòton després d’una gran devastació.

BESTIOLES

Text i Il·lustracions: Dani Gómez
Editorial: Edicions Salòria

Es tracta d’un dels dos primers títols de la col·lecció «Animalades», acabada d’estrenar, de l’editorial Salòria. És un llibre divertit, entretingut i ideal per treballar amb els nens i nenes a l’escola. L’obra ens apropa a una trentena de petits animals, com les cuques de llum, les paneroles o les aranyes, i ho fa a base de rodolins. Conté il·lustracions esquemàtiques però, alhora, potents i atractives.

A DORMIR, PETITA BALENA

Autora: Bàrbara Castro Urío
Editorial: Zahorí Books

Conte original i divertit perquè els més menuts aprenguin els colors, les formes i els números. Una balena petitona va creixent a mesura que es va cruspint boletes de colors. D’estètica minimalista i elegant, es tracta d’un llibre per acompanyar els petits a dormir. És el segon títol de la col·lecció A dormir de la il·lustradora Bàrbara Castro.


LECTORS MITJANS (de 6 a 12 anys)

ANATÒMICUM

Autora: Jennifer Paxton
Il·lustracions: Katy Wedemann
Editorial: Símbol Editors

Després de l’Animàlium, l’Històrium, el Botànicum, el Dinosàurium i el Planetàrium… ara arriba l’Anatòmicum: un museu que està obert totes les hores i tots els dies de l’any. Amb aquest llibre els menuts aprendran com funciona el cos humà, des de la primera cèl·lula fins al treball delicat i precís que fa el cervell, passant pels músculs que necessitem per expressar emocions. En aquest passeig anatòmic aprendreu els darrers descobriments del cos humà.

L’HIVERN QUE VAM APRENDRE A VOLAR

Autora: Laia Logan
Il·lustracions: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Animallibres

Escrit per Laia Logan i amb il·lustracions de Jordi Vila Delclòs, aquest títol és el número 100 de la col·lecció «La Formiga», destinada al públic infantil dels 6 als 12 anys. Aquesta novel·la s’adreça a lectors a partir de 10 anys i narra les aventures i el naixement d’una amistat entre dos nens, en Jakob i l’Ava, en plena Segona Guerra Mundial.

EL LLOP DE SORRA

Autora: Åsa Lind
Il·lustracions: María Elina
Traducció: Carolina Moreno
Editorial: Kalandraka

Novel·la guanyadora del Premi Nils Holgersson i primera part d’una trilogia escrita per Åsa Lind i María Elina. L’obra recorda El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry, en tota la seva dimensió filosòfica. El llibre ens ensenya que només amb l’ajuda d’un cor gran i càlid es poden veure correctament les coses que són invisibles a simple vista.

VALENTA COM TU

Autora: Natàlia Cerezo
Il·lustracions: Roser Calafell
Editorial: La Galera

Aquesta col·lecció reivindica algunes de les dones més rellevants de la història de Catalunya. Si a la primavera es van publicar els dos primers títols (dedicats a les figures de Mercè Rodoreda i de Pepa Colomer), ara es presenten els de Montserrat Caballé i Joana Biarnés. Inclouen un apèndix amb extres per ajudar a situar les dones en el seu context, com ara cronologies, mapes, etc.

EN SILVESTRE I LA PEDRA MÀGICA

Autor: William Steig
Traducció: Isabel Obiols
Editorial: Blackie Books

Història preciosa d’un burro que es transforma en roca, i desapareix de la vida dels seus pares de cop i volta i sense donar més senyals de vida. La desesperació dels progenitors és inversament proporcional a la felicitat que senten en recuperar el seu fill. Llibre de potents il·lustracions i amb missatge diàfan sobre la força motora de l’amor i la importància de cuidar els éssers estimats. Aquest llibre sortirà publicat el 18 de setembre

A CALS VEÏNS

Autors: Hélène Lasserre i Gilles Bonotaux

Editorial: BiraBiro

Dels autors de Meravellosos veïns arriba ara aquest nou títol que, un cop més, té una escala de veïns com a protagonista. Si a Meravellosos veïns descobríem la vida d’un barri que es transformava amb l’arribada de nous veïns, ara entrem a casa seva per veure com viuen, què fan… A cals veïns és un cant a la diversitat, la convivència i la tolerància i un llibre per perdre’s en els detalls.

GRANS LECTORS

LA VEU DE LES OMBRES

Autora: Frances Hardinge
Traducció: Xavier Pàmies
Editorial: Bambú

Hi ha persones que tenen espai a dins del cos per acollir els esperits errants dels difunts.  Amb dotze anys, la jove Makepeace ha après a defensar-se dels fantasmes que intenten posseir-la a les nits, desesperats per trobar refugi. Fins que un dia un fet terrible li fa abaixar la guàrdia i un esperit se li fica a dins. Després de La cançó del cucut (Premi Llibreter 2019) Frances Hardinge ens fa una nova proposta que ens acosta al més-enllà


LES PARAULES INÚTILS

Autor: Marc Artigau
Il·lustracions: Miguel Gallardo
Editorial: Fan Books

El guanyador del Premi Ramon Pla 2019, Marc Artigau, ens presenta aquest recull de contes que són una selecció dels millors relats del programa de RAC 1 El conte de Marc Artigau. Si milers de lectors de totes les edats escolten diàriament els seus contes en aquest programa de ràdio, ara també els podran llegir gràcies a aquesta edició de Fanbooks. El llibre, a més, també inclou històries inèdites i poesies il·lustrades per Miguel Gallardo, amb imatges bitò i una edició molt acurada.

LA VIDA I ELS FETS D’EN JUSTÍ TANT-SE-VAL

Autor: Josep Maria Folch i Torres
Editorial: Adesiara

Adesiara obre una línia juvenil amb la voluntat de recuperar clàssics del gènere amb el seu rigor habitual. La col·lecció arrenca amb La cabana de l’oncle Tom, de Harriet Beecher Stowe, El gran Meaulnes, d’Alain-Fournier, i La vida i els fets d’en Justí Tant-se-val, de Josep M. Folch i Torres, un dels autors més llegits de la literatura catalana de tots els temps que avui costa de trobar en edicions actuals.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.