LA SIDA

Què és la sida?


La sida (síndrome d’immunodeficiència adquirida) representa l’etapa més avançada de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). El virus ha debilitat tant el sistema immunitari que el cos té dificultats per combatre les infeccions.

Consisteix en l'aparició d'una o diverses malalties (infeccions oportunistes, determinats tipus de càncer i alteracions neurològiques), per la qual cosa s'anomena síndrome. Aquestes malalties es poden desenvolupar principalment per l'alteració del sistema immunitari, com a conseqüència de l'acció del VIH. Els avenços en el tractament de la infecció fan que cada vegada es retardi més l’aparició de la sida.

Què és el VIH?
El virus de la immunodeficiència humana (VIH) és un microorganisme que deteriora el sistema de defenses de l'organisme.

Quan una persona s'infecta pel VIH no vol dir que estigui malalta de sida, aquesta persona no presenta símptomes ni signes externs que ens facin sospitar que està infectada, però pot infectar altres persones des del primer moment.

Com es transmet el VIH?
  • El VIH es troba principalment a la sang, el semen o el fluix vaginal d’una persona infectada. Aquest virus es pot transmetre d’una persona a una altra a través de tres vies:
  • Relacions sexuals (penetració anal, vaginal o sexe oral) no protegides amb una persona infectada.
  • Exposició a sang infectada (compartir instruments per al consum de drogues intravenoses, xeringues, estris d’higiene personal, etc.).
  • De la mare infectada pel VIH al seu fill (durant l’embaràs, el part o l’alletament matern).
  • El VIH no es transmet:
  • Per fer o rebre carícies, petons o abraçades.
  • Per compartir el telèfon, menjar, coberts o gots.
  • Per banyar-se en piscines públiques o utilitzar el mateix sanitari.
  • Per picades de mosquits o altres insectes.
  • Per animals domèstics.
  • Per treballar, relacionar-se o conviure amb persones infectades pel VIH.
Malgrat la presència del virus a les llàgrimes, la saliva i altres líquids corporals, no hi ha cap transmissió documentada per aquests mitjans (la quantitat de virus és petita i insuficient per provocar la infecció).
La prova del virus de la sida

Quant el VIH ha entrat al nostre cos, és reconegut com a intrús i les cèl·lules del sistema immunitari produeixen anticossos contra ell per tal de neutralitzar-lo. Aquests anticossos són els que es detecten a la prova de la sida, mitjançant una anàlisi de sang específica.

Conèixer al més aviat possible si s'està infectat permetrà beneficiar-se d'un seguiment mèdic i accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

Cal saber que és necessari que transcorri un temps, que en aquest cas és de tres mesos ("període finestra"), des del moment de la infecció perquè amb la prova es puguin detectar els anticossos contra el VIH. Durant aquest “període finestra”, el resultat de la prova no és fiable, però en canvi és possible infectar altres persones.

Un resultat positiu d'aquesta prova ens indica que la persona és seropositiva, és a dir, que ha estat infectada pel virus de la immunodeficiència humana VIH), però no significa que hagi desenvolupat la malaltia (sida).

Una persona seropositiva és portadora del virus i pot transmetre'l per la sang i les secrecions sexuals. Ha de prendre precaucions a fi d’evitar reinfeccions i exposar altres persones al virus.

Si vols fer-te la prova de la sida, en aquests moments al nostre centre podem sol·licitar la prova convencional del VIH, i també disposem de la prova ràpida. La prova és confidencial i gratuïta.

Si tens menys de 30 anys, pots trucar-nos al tel. 93 415 10 00 per demanar hora de visita i informar-te de forma més concreta.

També pots demanar la prova al teu Centre d'Atenció Primària (CAP), als centres d’infeccions de transmissió sexual, o en altres centres alternatius de detecció del VIH.
La importància de la prevenció

La prevenció és l'únic mitjà de lluita contra la propagació de la sida. Es tracta d'una malaltia lligada al comportament, i només un canvi en aquests comportaments pot limitar el seu avanç.
Recorda que la infecció pel VIH es pot prevenir:

En cas de transmissió per la sang:

No compartir els objectes necessaris per preparar i injectar drogues.


No compartir els objectes d'ús personal (raspalls de dents, fulles d'afaitar, etc.).
Els instruments que serveixen per perforar la pell han d’estar esterilitzats correctament o bé s’han d’utilitzar materials d'un sol ús.

En cas de transmissió sexual :
El preservatiu (masculí i femení) és un mètode efectiu per prevenir la transmissió del VIH i d'altres infeccions de transmissió sexual.

Utilitza’l sempre, adequadament i des de l'inici de la relació, en el cas de mantenir relacions sexuals amb qualsevol tipus de penetració amb una persona seropositiva o amb una persona que no saps si ho és, sigui del mateix sexe o de l’altre.

En cas de transmissió de mare a fill:
És convenient que la dona parli amb el seu ginecòleg de com pot disminuir el risc d'infecció del nadó.
La llet materna pot transmetre el virus, per la qual cosa està desaconsellada.
Si tens dubtes...

Pots fer una consulta online. o trucar-nos al tel: 93 415 10 00.
També trobarás informació al Programa per a la Prevenció i l'Assistència de la Sida del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que ofereix un telèfon gratuït: 900 2122 22

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.