L’èxit del projecte Paidós de prevenció de la pobresa infantil fa duplicar en un any el número de centres i municipis on s’incideix

Al 2014 es passarà de les 3 a les 5 ciutats i dels 4 als 8 projectes. Actualment, tenim centres als barris de la Barceloneta i Roquetes de Barcelona i a Sant Adrià i l’Hospitalet

Volem que siguin les persones les que portin les regnes de la seva vida; perquè els infants tinguin oportunitats de futur potenciem les seves capacitats i treballem també amb la família i l’entorn

A Càritas Diocesana de Barcelona constatem que la crisi afecta especialment els infants i els joves. En aquest sentit, Jordi Roglá, director de l’entitat, va recordar ahir, en la jornada de valoració del primer aniversari del projecte de prevenció de la pobresa infantil Paidós, que “en els dos últims anys, el 49% de les famílies que hem atès tenen fills i el 74% de les persones que passen pel Servei de Mediació en Habitatge, també”. Aquestes xifres il·lustren les situacions de pobresa que pateixen moltes famílies i que estan tenint conseqüències molt greus per als infants. Per tal de combatre-les i per ajudar els nens i les nenes a tenir oportunitats de futur, des de CDB vàrem engegar fa un any el projecte Paidós.

Les entitats i institucions dels àmbits públic i privat que hi col·laboren han destacat en aquesta trobada la importància de la feina feta aquests primers mesos i els resultats positius tant per als adults com per als més petits. Amb la posada en funcionament de 4 centres (dos a Barcelona, un a Sant Adrià de Besós i un a l’Hospitalet de Llobregat, que tot just comença) s’ha aconseguit arribar a 54 famílies (178 persones: 90 adults, 88 infants i joves), a les quals s’han prestat prop de 50.000 serveis. L’èxit del projecte ha portat a CDB a decidir obrir, l’any que ve, 4 nous centres Paidós.
Per a Marta Caramés, responsable del projecte, els progressos constatats en les famílies es poden concretar, per exemple, “en el fet que persones que feia temps que no treballaven ara tenen feina. També veiem com s’aprenen noves dinàmiques de convivència que influeixen molt positivament en els infants: el pare fa els deures amb un fill i l’altre ho veu, reflexiona i integra l’experiència. L’educació és una peça clau perquè aquests infants puguin sortir de la situació de pobresa. Al Paidós tenim la responsabilitat d’intentar que aquests recursos educatius i el capital humà siguin també per a les nenes i nens més desfavorits. Ho fem ajudant les famílies a ser conscients que els fills i filles, amb una mica d’ajuda, també poden accedir a l’educació i poden tenir noves oportunitats”.

I és que Paidós implica “acompanyament, un treball intens, integral i integrador. Les famílies vénen molt sovint; hi participen tots els membres i treballem en xarxa, és a dir, si un nen o nena ja acudeix a un centre obert ens hi coordinem ja que no pretenem duplicar recursos”, afegeix Caramés.

El 50% de les famílies participants són monoparentals. Moltes i molts dels que es beneficien d’aquest projecte vénen derivats dels Serveis Socials (en un 65% dels casos) i el 35% són persones que ja eren ateses prèviament per Càritas.

L’apoderament és l’objectiu
A través del projecte Paidós (d’Atenció integral i integrada a famílies i infants en situació de risc d’exclusió social) es vol promoure, sobretot, l’apoderament de les famílies i els infantsdesenvolupant les seves capacitats, recursos i interessos. El treball es focalitza en les famílies amb infants de 0 a 6 anys en situació de pobresa, amb dificultats per tenir cura dels petits i que poden presentar altres necessitats importants no cobertes. Aquesta tasca s’aborda des dels àmbits socioeducatiu, psicoterapèutic i comunitari per augmentar els factors de protecció i resiliència dels infants; incrementar les competències parentals; i facilitar la vinculació de les famílies amb el seu entorn més proper.

Per dur a terme aquest projecte, Càritas té el suport del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Barcelona, de l’Hospitalet de Llobregat i de Sant Adrià del Besòs. A més, també s’hi han compromès i implicat la Cooperativa Suara, la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Blanquerna de la Universitat Ramón Llull, la Fundació Formació i Treball, la Fundació “la Caixa” (CaixaProinfancia), Deloitte Advisory, SL i la Fundació Champagnat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.