SALVANT BARRERES - PROJECTE AMB MENORS I ADULTS DE CENTRES PENITENCIARIS
El projecte Salvant Barreres consisteix a ensinistrar gossos de protectores, mitjançant ensinistrament en positiu, per menors o reclusos de centres penitenciaris.
El projecte Salvant Barreres és un projecte basat en l'ensinistrament de gossos de protectora utilitzant mètodes de reforç positiu per part d'interns reclusos (joves o adults) en Institucions Penitenciàries. D'una banda, es treballa amb objectius i metes específiques per a joves o adults reclusos i, per altra, es treballa amb els gossos per augmentar les seves possibilitats d'adopció.
En els seus inicis aquest projecte va ser dissenyat per determinar si el treball amb els gossos podia ajudar a millorar els comportaments innats que es troben en el perfil psicològic dels interns.
El perfil dels menors inclou: robatori amb violència, violència familiar, consum de drogues, dificultat per acceptar les normes, l'autoritat i les normes socials, impulsivitat, impaciència i molt poca tolerància a la frustració.
El perfil dels adults inclou: interns emocionalment inestables amb problemes d'adaptació i dificultats per controlar la seva conducta, dèficit de relacions interpersonals, escassa empatia, autoimatge negativa, baixa autoestima, problemes de drogoaddicció i interns en programa de prevenció de suïcidis entre d'altres.
Cada grup està format entre 6 a 8 reclusos tant en joves com adults. Les edats dels adolescents oscil · len entre els 15 i 18 anys d'edat.
L'equip de treball es composa de 2 ensinistradors, 2 ajudants , 1 persona del personal del refugi i 2 educadors.
Cada intern treballa amb un gos que prèviament ha estat elegit pel seu caràcter i capacitat d'ensinistrament seguint certs criteris com no mostrar conductes violentes, ser sociable i tenir gust per la feina.
Objectius específics del projecte
- Millorar l'estat emocional i mental dels interns
- Aprendre habilitats conductuals
- Augmentar la tolerància a la frustració
- Millorar i incrementar l'autoestima
- Augmentar la concentració
- Disminuir els comportaments violents
- Aprendre a treballar de manera positiva
- Millorar l'autocontrol
- Inculcar hàbits de vida saludables i potenciar l'activitat física dels interns.
- Fomentar la responsabilitat
- Reduir els estats d'estrès i depressió i conductes autolítiques
- Desenvolupar i millorar les habilitats socials dels usuaris del programa
- Potenciar i millorar la comunicació, tant entre els propis interns com entre aquests i el personal de la institució.
Objectius específics per als gossos
- Els gossos han d'aprendre obediència bàsica i millorar les seves habilitats socials per augmentar les seves possibilitats de ser adoptats
- Reduir els nivells d'estrès comuns a les protectores
- Reduir trastorns de conducta (TOC)
Metodologia
El projecte es realitza entre 8 i 12 sessions, depenent de l'estació de l'any, un cop per setmana durant tot un matí, de 9:00 a 13:30 hores.
Sempre s' inicia les sessions amb un passeig de més d' una hora per continuar amb exercicis d' obediència bàsica i habilitats. A més de treballar directament amb el gos també els interns aprenen sobre conducta canina.
Els interns han de signar un document on es comprometen a: respectar les regles del refugi, respectar als animals tractant-los sempre de manera positiva i sobretot seguir les instruccions de les ensinistradores.
Totes les edicions de Salvant Barreres s'avaluen per part dels psicòlegs del centre de menors o del centre penitenciari.
Alguns dels resultats valorats són
S'observa un fort vincle emocional gos-reclús, els interns no volen que el projecte acabi. Molts continuen visitant el refugi i els seus animals després de la finalització del projecte. Les avaluacions psicològiques indiquen un augment generalitzat de la confiança, la tolerància a la crítiques "peer-to-peer", així mateix s'aprecia un augment de responsabilitat per part dels interns. Hi ha una major tolerància a les crítiques així com al reconeixement de les dificultats i a ser capaços de demanar ajuda. Tots mostren una millora en la constància i capacitat de superació i també a les ganes d'aprendre.
Salvant Barreres és un projecte que es ve desenvolupant des del 2010 i des de a les hores s'han dut a terme 6 edicions, 3 amb menors i 3 amb adults. Més de 50 persones han passat pel projecte i continuem augmentant el nombre així com les edicions. Fins a la data tots els objectius s'han complert.
La Protectora Aixopluc de Manresa és la protectora que en l'actualitat col · labora amb aquest projecte.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.