L’educació en el lleure

L’educació en el lleure, també anomenada educació no formal, és tota aquella intervenció educativa en situació de temps lliure i fora de l’ensenyament reglat i de l’àmbit familiar. La seva funció educativa és la transmissió de valors, tot contribuint a l’educació integral dels infants i els joves, utilitzant els recursos que ofereixen les activitats pròpies del temps d’esbarjo.

Les entitats d’educació en el lleure

Catalunya té una llarga tradició associativa i un important teixit social que dóna suport al treball educatiu i de socialització que fan les entitats d’educació en el lleure.

Aquestes entitats pretenen la formació integral de la persona, tot complementant la formació familiar i escolar. Un dels objectius fonamentals és ajudar al creixement, a l’autonomia personal i a la participació social.

Habitualment, són centres d’esplai i agrupaments escoltes, molts d’ells federats en grans moviments. Realitzen les activitats, majoritàriament, durant els caps de setmana i també, durant els períodes de vacances escolars

La majoria de les activitats fomenten entre les persones participants els valors democràtics, el civisme, el procés d’identitat nacional, la solidaritat, el respecte i la protecció del medi ambient, la convivència, la interculturalitat, les actituds i els hàbits saludables, el consum responsable, etc.

Cada grup té el seu projecte educatiu, amb uns objectius que es pretenen assolir gràcies als educadors i a les educadores i a les activitats: jocs, tallers, festes populars, xerrades i debats, trobades, sortides i excursions de cap de setmana.

Totes les entitats tenen un equip de responsables, anomenats caps o monitors/es, que gestionen l’associació i organitzen les activitats educatives. Aquestes persones, majoritàriament joves, per tal d’oferir un servei de qualitat als infants i les seves famílies, es formen a les escoles d’educadors en el lleure infantil i juvenil on obtenen una titulació reconeguda per la Secretaria General de Joventut. Generalment són voluntaris/àries, que contribueixen amb la seva feina a enriquir el teixit associatiu i prenen un compromís educatiu amb infants i adolescents.

A la base de dades del Cens d’entitats juvenils, pots consultar els grups i les entitats d’educació en el lleure d’arreu de Catalunya. Pots fer la consulta per paràmetres territorials (comarca o municipi) indicant com a àmbit d’actuació el d’entitats d’educació en el lleure i/o escoltisme.

Federacions i moviments d’educació en el lleure

Gairebé totes les entitats d’educació en el lleure s’agrupen en federacions i/o moviments segons les afinitats en el mètode educatiu i en la ideologia. Consulta les associacions educatives del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

Una federació agrupa 49 centres de lleure especialitzats que organitzen activitats per a joves amb retard mental APPS-Federació Catalana Pro Persones amb Retard Mental

Treballar de monitor/a d’educació en el lleure

Pots informar-te de quins són els requisits que cal complir per treballar de monitor/a d’educació en el lleure, quines feines es poden realitzar i quines són les entitats que ofereixen feina de monitor/a.

Publicacions

Educació en el lleure. Amb aquest encapçalament pots trobar tota la documentació disponible sobre el tema al Centre de Documentació Juvenil de la Generalitat de Catalunya.

Educadors en el lleure. Amb aquest encapçalament pots trobar tota la documentació disponible sobre el tema al Centre de Documentació Juvenil de la Generalitat de Catalunya.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.