Teràpies assistides amb gossos

Projecte a la Residència de Gent Gran Maria Gay


El projecte

Aquesta teràpia consisteix en utilitzar els gossos, els quals tenen qualitats úniques que ofereixen beneficis en el desenvolupament global de la persona, com a auxiliar d'altres teràpies que s'involucren amb intencions terapèutiques.

Els professionals de Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) de Girona, duen a terme les intervencions 

A qui s'adreça?

Aquestes teràpies van destinades a persones que convisquin amb alguna discapacitat psíquica o física i/o alguna dificultat de caire social o educatiu. El gos és una eina al servei del terapeuta, és un estímul que obre un camp molt ampli perquè l'usuari es mostri més obert i motivat i alhora el terapeuta pugui treballar de formar més eficaç, utilitzant el gos conjuntament amb d'altres recursos per dur a terme la seva intervenció terapèutica. 

Què aconseguirem?

Els beneficis que podem obtenir amb la teràpia assistida amb cans són nombrosos, entre altres destaquem: treballar l'empatia, facilitar un canal de comunicació entre el pacient i el terapeuta, afavorir la socialització amb la resta del grup, estimulació mental i cognitiva, afavorir la concentració, facilitar el contacte físic, aconseguir beneficis fisiològics, etc.

Els gossos

Els gossos que s'utilitzen en les teràpies són escollits a través d'una selecció específica, són sans, segurs i estan entrenats per poder dur a terme aquest tipus d'activitats. Posseeixen les aptituds adequades, tenen una constitució i edat apropiades. Posseeixen habilitats adequades perquè la seva participació sigui beneficiosa. El gos de teràpia és un animal específicament entrenat per integrar-se dins d'un programa terapèutic o educatiu com una eina al final del professional. 

Aspectes que treballarem

Les àrees que es treballaran són: el llenguatge, l'orientació, les activitats sensorials, l'esquema corporal, la memòria, la praxis, la lectura i escriptura, els problemes aritmètics, les funcions executives i les activitats significatives. 

Els objectius 

Volem millorar la qualitat de vida dels usuaris utilitzant els gossos com a eina i canal per recolzar la tasca socioeducativa i psicosocial del professional. Els objectius generals que engloben i cobreixen les necessitats de les persones que conformen el col·lectiu al qual ens dirigim, són els següents: 
  • Fomentar l'activitat física
  • Treballar l'estimulació cognitiva
  • Treballar l'estimulació sensorial
  • Treballar el control de les emocions
  • Pal·liar el sentiment de soledat
  • Reforçar la comunicació afectiva i lúdica 

Promoure el temps d'oci

Promoure l'ús de la conversa, afavorint l'expressió d'emocions i l'ús de la memòria 

Recursos:

Enllaços:


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.