Què cal fer quan apareix la gelosia?

Hi ha famílies que es troben que les picabaralles entre germans són contínues. Us ofereixo uns quants consells per tal que la situació vagi millorant.

Recomanacions generals:

- Fer diferències entre germans
Volem educar els nostres fills de la mateixa manera. I no és possible donat que cadascú és diferent. Sí que volem trasmetre`ls els mateixos valors. Però, per la vostra pràctica, ja veieu que el que funciona amb un, no funciona amb l`altre. Dir les coses amb un determinat to, castigar de forma diferent, reforçar positivament cadascú en la seva forma,...Tot això forma part de l`art d`educar.

- Eviteu renyar el gran davant del petit
Moltes vegades serà inevitable renyar-los tot dos -o tots tres- a la vegada, donat que "és culpa de tots". Quan sabem segur que ha estat el gran qui s`ha equivocat o ha començat la baralla, millor fer-lo reflexionar en un lloc on no hi sigui el petit davant. 

- Tractar-lo com a més gran
Quan el gran es porta pitjor que el petit, ens decep. Cal buscar la col.laboració, en una conversa de "tu a tu", que acapari totalment la nostra atenció. Val la pena buscar un to positiu ("estic segur que intentaràs fer-ho millor") més que el típic to recriminatiu ("t`he dit no sé quantes vegades que no ho facis..."). 

- Establir complicitat
El gran, quan fa conductes de nen petit, ens reclama un tracte especial que possiblement no acabi d`arribar, una relació que el faci sentir especial, davant de la competència del germà. Coses que podem fer:

- Valorar-li alguna cosa que hagi fet, un dibuix, un treball manual, alguna cosa que no s`esperi. Millor fer-ho d`una manera que ho senti com a important. 

- Mostrar aquest treball o dibuix, per sorpresa, a la família, sense avís previ a ningú. En una reunió on hi hagi molta gent. Pot ser que passi una mica de vergonya, però segur que se sentirà protagonista en positiu. 

- Dir-li que el seu germà petit es portarà malament i que, en ocasions, tindrem ganes de fer ximpleries com ell. Que segons el moment les podrem fer jugant i d`altres no. I que segur que ens ajudarà. 

- Si és el petit el que té gelos...
A vegades el gran és més traquil i calmat i el petit més entremaliat. El segon se sent que sense motiu, li costa encaixar pels seus ritmes, en la família. I el gran es converteix en l`exemple a seguir. Cal tenir en compte que el que els pares han fet amb el gran NO ELS SERVIRÀ generalment amb el petit. Les indicacions anteriors es poden fer servir per el petit també. En tot cas les explicacions curtes i concretes i trasmetre seguretat amb la nostra veu i actitud són les pautes principals a seguir en aquests casos. 

- Dediqueu uns minuts cada dia al germà que té gelosia....
Cal seure davant d`ell a soles, tots dos pares, i preguntar-li com ha anat el dia, què ha passat, com ha sigut el pati, el dinar, etc. Cal mostrar un interés pel nen i estar una estona d`uns deu o quinze minuts. Si no parla, o no li agrada la situació, cal que siguem nosaltres els que parlem i li expliquem anècdotes, coses divertides, etc. 

Aquestes són pistes de què fer en l`educació amb els que fan de nen petit . Espero que siguin d`ajuda per a resoldre petits grans conflictes. 

Per saber-ne més
A internet
Apunte de mi blog sobre el tema.
Artículo de Elena Roger en www.solohijos.com

Llibres
El niño celoso Autor: Juan Manuel Ortigosa Editorial: Ediciones Pirámide
Para los que quieran leer sobre el tema. Ojo, no lo he leído. No puedo daros referencia directa sobre la utilidad de este libro. Tengo la impresión de que es un libro bastante técnico.

Reseña:
Los celos son un problema común en la infancia. La llegada de un nuevo hermano desencadena la respuesta celosa que se manifiesta a través de comportamientos que alteran la convivencia diaria. Este libro aborda la problemática de los celos infantiles desde una perspectiva evolutiva y psicopatológica. Estudia la etiología, evolución, diagnóstico y tratamiento según los conocimientos actuales sobre la materia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.