MITES SOBRE LA REPERCUSSIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN ELS FILLS I FILLES
Existeixen molts mites sobre la repercussió de la violència de gènere en els fills i filles de dones víctimes de violència de gènere. Tot seguit en presentem uns quants i donem arguments per rebatre’ls.
“La violència de gènere en la parella afecta a pocs nens/es”.
S’estima que uns 840.000 menors han estat exposats a la violència de gènere durant l’últim any a Espanya. Representarien un 10% de la població de menors. A Catalunya, la xifra oscil·la entre els 25.000 i els 30.000. Són dades aproximades perquè ni en les estadístiques ni en els informes oficials sobre violència de gènere apareixen dades sobre els menors. Són víctimes invisibles. Els infants són víctimes directes i diferents a la mare, i necessiten tractament especialitzat. Malauradament, només un 4% rep atenció.
“Els nens i nenes que han vist la violència entre els seus pares, no en surten perjudicats necessàriament, i tendeixen a oblidar-la”.
Els nens i nenes que han viscut aquests situacions, en pateixen les conseqüències en molts àmbits de la seva vida.Viure la violència de gènere en l’àmbit familiar impedeix que es compleixin plenament els drets de l’infant i en perjudica el desenvolupament, perquè altera els models afectius i pot generar trastorns en el desenvolupament emocional, social, cognitiu o físic.
S’ha demostrat també que l’exposició a la violència de gènere en l’àmbit domèstic causa efectes negatius en els infants, amb independència de l’edat dels nens i nenes que la pateixen: diversos problemes físics (retard en el creixement, alteracions del son i l’alimentació, disminució d’habilitats motores...), alteracions emocionals greus (ansietat, ira, depressió, autoestima baixa, trastorn per estrès posttraumàtic...), certs problemes cognitius (retard en el llenguatge, afectació del rendiment escolar...) i nombrosos problemes de conducta (habilitats socials escasses, agressivitat, trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat, immaduresa, delinqüència, drogoaddiccions...).
“Els nens i nenes que no han presenciat la violència entre els seus pares, no tenen per què estar afectats”.
No haver presenciat la violència de forma directe, no vol dir que no et pugui afectar.
Viuen en una clima de tensió, de por, i d’hipervigilància.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.