Il senso del Pane

Sagrades Formes. Eix

La presó sempre deixa ferides difícils de cicatritzar, a la Llar la Mercè s’ofereix una nova oportunitat. Aquí el projecte permet el treball a dos participants.

Amb el nom “del sentit del Pa” la Fundació Obra Mercedària desenvolupa un projecte per a persones que han acabat la seva condemna en un centre penitenciari.

Aquest projecte va néixer dins de la presó d’Òpera a les afores de Milà, gestionat per la Fundació Casa de l’Esperit i de les Arts. El sentit era que les Sagrades Formes que es reparteixen durant l’Eucaristia fossin elaborades per ex-penats com una forma de penediment.

El primer taller es va formar amb tres reclusos l’any 2016, produint formes artesanals que es repartien en moltes esglésies d’Itàlia.

Fins ara unes 250 diòcesis i congregacions italianes i estrangeres ja s'han sumat al projecte: entitats religioses, parròquies, monestirs, realitats cristianes. Així també hi van arribar els amfitrions d’Austràlia, on van ser consagrats a la catedral metropolitana de Santa Maria, a Sydney, arribant així als cinc continents, amb l'objectiu de portar la Misericòrdia de Crist «fins als confins de la terra» (Fets 1,8): dels escenaris de guerra del Kurdistan iraquià, de Jerusalem i Síria, als llocs més estimats de la devoció popular, com Lourdes i Cracòvia, fins a "terres frontereres" com Nairobi, Kenya (Àfrica), Nicaragua i a Cuba (Amèrica) o a la presó de Colombo, capital de Sri Lanka (Àsia).

A l’actualitat la Fundació Obra Mercedària ha implementat aquest projecte en un servei anomenat Llar la Mercè, una casa d’acollida per a persones que han estat a la presó i no tenen recursos familiars, socials ni econòmics, per poder fer el pas definitiu a la seva reinserció.

La presó sempre deixa ferides difícils de cicatritzar, a la Llar la Mercè s’ofereix una nova oportunitat. Aquí el projecte permet el treball a dos participants.

Diverses parròquies de Catalunya li donen suport adquirint les Formes elaborades artesanalment per ex-reclusos. Les parròquies ajuden a canvi, amb donacions pel desenvolupament del projecte.

Entre les diferents accions que desenvolupa la Fundació Obra Mercedària trobem les Llars d’Acollida on es facilita el procés de reinserció a la societat a persones ex-recluses a Barcelona, Alacant, Lleida, Saragossa, Castelló i Sant Feliu de Llobregat.

A les llars no només tindran un lloc per viure, sinó un espai per remuntar una vida moltes vegades truncada. Aquí intentaran reconstruir el seu projecte vital a través del seu suport, ja que els acullen i els ensenyen l’entorn, els assessoren, i els ajuden a buscar feina.

Es tracta d’un recurs que dona solució a les necessitats dels reclusos de la presó a través d’un programa d’acollida, promoció i inserció laboral. També hi ha un projecte a Sant Feliu del Llobregat on la Fundació es proposa facilitar l’adaptació a la vida fora del recinte penitenciari dels interns, a aquells que no disposen d’un entorn familiar que els aculli i avali durant els dies de permís i no tenen sostre, menjar ni algú que els acompanyi en el seu procés de reinserció, humà i espiritual.

La Fundació també ofereix un servei d’acompanyament jurídic on s’assessora a les persones i famílies en situació d’exclusió social en el seu procés judicial i penitenciari.

La Fundació treballa la llibertat i dignitat de les persones a través de tres etapes: la prevenció del delicte amb la formació, l’acompanyament amb el suport al pres durant la seva estada a la presó i la reinserció amb el seu pas per les llars d’acollida.

– Un treball amb la reconducció de conductes perquè les persones no recaiguin en el delicte.

– Un treball a les presons, a les llars d’acollida, als pisos de tràfic de persones, a les escoles, en els asils, en els centres nutricionals, als menjadors i centres de promoció humana.

En aquest sentit, en un món tan perfecte, on l’ésser humà ha acabat sent tan miserable, costa apostar per les segones oportunitats. I encara més, amb la gent que ha passat per la presó. Però els mercedaris sempre han cregut, per damunt de tot, en la llibertat i la dignitat de les persones.

Podeu llegir “Condemnes compartides”, el llibre de Núria Ortín, directora de Fundació Obra Mercedària. El llibre presenta la vida més personal i humana de 33 mercedaris i els interns de diferents presons del món. Un diàleg entre l’autora i cada testimoni. Una visió global i real d’aquest món tan desconegut, hostil i invisible per a la majoria de la societat.

S’entén per reinserció el "capacitar l'individu per aconseguir una veritable autonomia que li permeti integrar-se plenament i exercir-ne la llibertat i els drets socials sense recórrer al delicte”, per Álvarez i Díez.

Joan Rodríguez i Serra és educador social

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.