Un 25% de les nenes i un 20% dels nens han estat víctimes d'abusos sexuals a Catalunya

Una de cada 4 nenes i un de cada 5 nens han estat víctima d'abusos sexuals, segons dades que ha donat a conèixer la Fundació Vicki Bernadet. Els psicòlegs forenses alerten que un "alt percentatge de les denúncies" que arriben als jutjats són falses.


Només el 40% dels infants víctimes d'abusos sexuals reben ajuda.

La por a denunciar i el tabú que continua existint al voltant dels abusos sexuals a menors per part de les seves famílies i també de les institucions, com l'escola, explica que només el 40 per cent dels infants rebin ajuda. L'últim estudi, fet a Catalunya el 2007, revela que una de cada 4 nenes i un de cada 5 nens han estat víctima d'abusos sexuals abans dels 17 anys. Són xifres que ha fet públiques la Fundació Vicki Bernadet, dedicada des de fa 15 anys a atendre i assessorar les víctimes d'abusos sexuals. 

Més de la meitat dels casos que analitzen els psicòlegs forenses a requeriment d'un jutge són falsos. Máximo Winberg, psicòleg forense que fa anys que avalua les seqüeles en menors víctimes d'abusos sexuals, afirma, en declaracions a l'agència EFE, que existeix un "alt percentatge" de casos falsos. "Més de la meitat dels casos en què el jutge té dubtes per no tenir, per exemple, una prova mèdica, i ens demana col·laboració, no hi ha delicte". Darrere d'una acusació falsa d'abusos sexuals infantils hi pot haver diverses motivacions del denunciant, la majoria associades a processos de separació i el desig de venjança cap a l'exparella, explica Winberg. No sempre és la dona la que denuncia aquests suposats abusos sexuals al seu fill o filla. Hi ha casos en què és l'exmarit qui, també per venjança, acusa la nova parella de la seva ex d'abusar del menor. "He arribat a sentir dir a una nena de quatre anys: 'la meva mare m'ha dit que t'expliqui que m'ha passat això perquè així estiguem sempre juntes'", afegeix el psicòleg. 

Hi ha una altra dificultat i és els menors que menteixen. Va ser el cas d'una altra nena que va dir que havia viscut durant més de deu anys abusos del seu avi, un oncle i un amic del seu pare. Després de moltes entrevistes, els psicòlegs van descobrir que la menor tenia un trastorn de personalitat d'idees delirants persistents. En un altre cas, els pares d'un adolescent el van enxampar amb continguts pornogràfics al seu ordinador i parlant amb un adult a través del xat. Va denunciar que l'havien enganyat per tenir relaciones sexuals, una acusació que va resultar ser mentida perquè el menor havia parlat diverses vegades amb l'adult de manera voluntària.

L'experiència de Máximo Winberg és similar a la del seu col·lega Ramon Vilalta, que assegura que dels 50 expedients que ha avaluat en els últims mesos, més de 40 eren falsos. Tots dos asseguren que descobrir l'engany no és fàcil, ni tampoc que les persones que menteixen i presenten una denúncia falsa siguin acusades per haver comès un delicte.

http://www.ccma.cat/324/Un-25-de-les-nenes-i-un-20-dels-nens-han-estat-victimes-dabusos-sexuals-a-Catalunya/noticia/2064031/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.