La Violeta: el nou espai de Barcelona per acollir dones sense llar

Durant aquest mes es posarà en marxa el nou Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Violeta, un nou equipament residencial per a l’atenció i l’acompanyament de dones en situació de sensellarisme.

El centre és a Sarrià-Sant Gervasi, està gestionat per Assís Centre d’Acollida i comptarà, d’entrada, amb 26 places.


Barcelona posa en marxa aquest abril el nou Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Violeta, un nou equipament residencial per a l’atenció i l’acompanyament de dones en situació de sensellarisme. Aquest centre és el segon CRI que es posa en marxa a la ciutat l’últim any, després de La Llavor, inaugurat l’octubre del 2020. L’obertura dels dos centres forma part de l’estratègia municipal per prevenir i lluitar contra el sensellarisme femení.

El nou equipament té per objectiu donar atenció social i allotjament a dones a fi de frenar i revertir els efectes de l’exclusió residencial en fase inicial, a través d’eines i recursos personals, espais d’empoderament i un acompanyament integral per a la definició d’un projecte vital propi. A més, se’ls oferirà un acompanyament social i emocional des d’una perspectiva de gènere, i es treballarà per promoure la inserció laboral i la investigació d’alternatives residencials estables.

Mesures per frenar el sensellarisme

En l’actualitat, a la ciutat hi ha 2.700 places per a l’acollida de persones sense llar, unes 500 més que abans de l’esclat de la pandèmia. De titularitat municipal o en col·laboració amb les entitats socials que integren la Xarxa d’Atenció per a Persones sense Llar, Barcelona disposa de tres hotels i residències, centres per a dones, joves o per a persones amb drogodependències.

Tot i que, segons Serveis Socials, els efectes de la Covid-19 han precipitat possibles situacions de sensellarisme en persones que mai l’havien patit, el nombre de persones que dormen al carrer a Barcelona s’ha reduït en prop de 150 persones durant l’últim any, i se situen en 914, segons les dades del mes de febrer.

Unió de forces entre administracions

L’impuls del CRI La Violeta és fruit del treball conjunt entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Els municipis que volen abordar el sensellarisme compten amb el recolzament del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, que finança els ens locals que el sol·liciten a fi de portar a terme actuacions que facin, davant la urgència, ja sigui incrementant el nombre de places com ampliant l’atenció i l’acompanyament persones sense llar.

https://www.elperiodico.cat/ca/mes-barcelona/20210412/violeta-nou-espai-barcelona-acollir-11650768

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.