Drets Socials habilita un circuit d'urgència per l'acolliment de menors d'edat d'Ucraïna sense tutors legals

També s’ha adoptat mesures d’urgència perquè famílies catalanes puguin acollir prop d’un centenar d’infants ucraïnesos que arriben a través d’una entitat de Terrassa


La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha demanat canalitzar la solidaritat per tal de protegir els drets dels infants i adolescents ucraïnesos que arribin a Catalunya indicant que era un país solidari, i això els omple d’orgull, però que també han de ser conscients que cal fer la feina ben feta perquè el més important era garantir la seguretat, la salut, el benestar i els drets dels infants. L’esclat del conflicte ha provocat l’existència d’una afluència massiva de persones desplaçades procedents d’Ucraïna, que s’han vist obligades a fugir del seu país, d’entre les quals es troben una gran quantitat de menors d’edat no acompanyats. La consellera ha explicat que davant d’aquesta emergència internacional, tenen l’obligació de garantir al màxim els drets dels infants, vetllar per la seva seguretat i evitar possibles màfies que podrien aprofitar-se d’aquesta situació.

És per aquesta raó que el departament ha creat un circuit d’urgència per a l’acolliment de menors d’edat d’Ucraïna sense tutors legals, amb l’objectiu d’agilitzar i simplificar aquest procediment. L’entrada i gestió inicial dels expedients dels menors d’edat no acompanyats d’origen ucraïnès es farà a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

La DGAIA farà una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència (contacte amb la família, visita al domicili i entrevista, i emissió de l’informe). Un cop superat aquest pas, s’elaborarà una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari derivada del conflicte bèl·lic d’Ucraïna. La DGAIA és qui assumeix la tutela i s’atorga la guarda provisional a la família. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció formalitzarà l’acollida i en farà el seguiment. El Departament també gestionarà la targeta sanitària i l'escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

Com acollir menors d’edat d’Ucraïna sense tutors legals a Catalunya

Els ciutadans que es vulguin oferir per acollir un menor d’edat ucraïnès sense tutors legals cal que emplenin un formulari o truquin al 900 500 912.

Aquelles famílies que ja tinguin acollit un menor d'edat sense tutor legal han de trucar al telèfon d’Infància Respon 116 111.

Si tens una habitació o un habitatge lliure per acollir una família, pots consultar aquesta web.

Col·laboració amb el Consolat

Així mateix, i en relació amb el Consolat General d’Ucraïna, es mantindrà la col·laboració necessària i habitual per a la gestió i tramitació de la documentació dels menors d’edat que així ho requereixin, ja sigui per què arriben al nostre país sense documentació, per haver-la deixat al país d’origen, ateses les presses que genera la fugida d’una guerra, bé per què no en tenen, o qualsevol tràmit o comunicació administrativa. La DGAIA procedirà a comunicar al Consolat totes les resolucions que es dictin a efectes de protecció relatives a infants i adolescents provinents d’Ucraïna.

En el supòsit que sigui localitzat un infant o adolescent no acompanyat indocumentat i del qual la minoria d’edat no es pugui establir amb seguretat, els cossos i forces de seguretat de l’Estat, han de posar el fet en coneixement immediat del Ministeri Fiscal.

https://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/drets_socials_habilita_acolliment_menors_edat_ucraina.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.