Què és el SAIER?

Concentració convocada per la coordinadora Obrim Fronteres. ACN / Laura Fíguls

A l’actualitat la immigració representa una de les qüestions més importants a les que han de fer front les diverses administracions dins de les polítiques públiques

Hem percebut com els fluxos migratoris des de principis de segle afecten directament a la política internacional.

A Catalunya la població estrangera resident a Catalunya era, a 1 de gener del 2021, d’1.250.665 persones, xifra que representa el 16,1% de la població catalana, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Aquest fet genera un augment de les demandes que es generen en els territoris i en les societats que els acullen. Cal doncs formular nous plantejaments polítics que han d’anar estretament lligats als conceptes de justícia social, dret a la ciutadania i multiculturalitat.

Anem doncs vers una execució de polítiques i un disseny d'estratègies que envolten el fet migratori, és molt important entendre i conèixer quin és el procés d'incorporació d'aquest tema dins de les agendes polítiques i com es transformen en diferents estratègies reals i també en la implantació de recursos normatius i institucionals.

Si parlem de Cubelles, amb 16.051 habitants la població estrangera representa l’11,28% és a dir un total de 1.810 persones .

L‘Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració d‘AMIC-UGT va posar en marxa un servei d’assessorament jurídic en estrangeria.

El servei ofereix informació sobre els drets i obligacions de les persones d’origen estranger i la gestió i tramitació de documents per tal de promocionar la seva integració social i laboral.

Les persones estrangeres residents a Cubelles poden demanar cita prèvia al telèfon: 938 95 03 00 ext. 512 El servei està ubicat al CSIDE (Centre Social), c/Joan Roig i Piera 5-7, 08880 Cubelles.

A Barcelona ciutat trobem el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), un servei municipal especialitzat en mobilitat internacional que està en funcionament des del 1989 i ofereix informació i assessorament sobre immigració, refugi, emigració i retorn voluntari a qualsevol ciutadà o ciutadana que visqui a Barcelona.

Aquest servei públic de l’Ajuntament de Barcelona és de gestió compartida, públic, gratuït i especialitzat, amb entitats com són :
L’ associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC/UGT).
L’associació per a l'Orientació, Formació i Inserció de Treballadors Estrangers (CITE)
El consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)
La Creu Roja
L’ Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB)

L’accés a aquest servei i per poder ésser atès s’ha de sol·licitar cita prèvia. Durant la pandèmia i com a mesura de prevenció de la Covid-19, les persones amb cita prèvia no havien d’anar presencialment al SAIER. Es va organitzar des del servei posar-se en contacte telefònic per poder realitzar l’atenció personalitzada.

Aquest contacte telefònic es fa a partir de la data programada (amb un marge d’una setmana). Les persones que es troben en situacions d’urgència social o jurídica o en altres situacions de vulnerabilitat s’han d’adreçar presencialment a la seu del SAIER al C/Tarragona, 141, per fer-ne una valoració del seu cas.

El SAIER disposa també, d’un servei d’intèrprets per a les persones nouvingudes que estiguin al país des de fa menys de dos anys.

Per poder rebre informació sobre cursos de català, es pot escriure a l'adreça de correu electrònic acollida@cpnl.cat o trucar al 933 428 080.

El SAIER està ubicat al carrer Tarragona, 141, 08004 Barcelona. T. 93 153 28 00, saierinfo@bcn.cat. Cal concertar cita prèvia, per garantir les mesures de seguretat i higiene derivades de la crisi sanitària per la Covid-19.

L’horari d'atenció al públic, presencialment i sense derivació prèvia, on només s’atenen situacions d’urgència, és de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores, a la seu del SAIER del carrer Tarragona 141. Fora d’aquest horari en situacions d'urgència es pot trucar al 900 70 30 30 o adreçar-se al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) C/ Llacuna, 25.

Per les persones estrangeres que han immigrat a Barcelona poden trobar al SAIER els següents serveis:
  • L’acollida i informació general sobre la ciutat de Barcelona.
  • La tramitació de documentació relacionada amb estrangeria.
  • L’atenció social a immigrants i informació sobre habitatge.
  • L’assessorament i orientació formativa, laboral i jurídica.
  • Les homologacions i convalidacions d’estudis i carnet de conduir.

En aquest enllaç podeu trobar unes guies del SAIER amb preguntes freqüents sobre immigració,

Les persones que han pres la decisió de marxar, o que estan valorant la possibilitat de fer-ho, trobaran al SAIER:
  • Tota la informació sobre aspectes culturals, socials, laborals, jurídics, sanitaris, etcètera, del país de destinació.
  • La informació sobre documentació per emigrar.
  • Informació sobre exportació de les prestacions, o el subsidi de desocupació d'un país europeu a un altre.
  • La homologació de títols acadèmics, reconeixement professional.


Les persones que volen demanar la protecció internacional a Espanya segons el dret d'asil, poden trobar al SAIER:
  • Tota la orientació i assistència jurídica en matèria de protecció internacional.
  • L’assistència social per a sol·licitants de protecció internacional.

Us adjunto una guia sobre el procediment ordinari de Protecció Internacional en diferents idiomes.

  • Al SAIER les persones que es plantegen tornar al seu país d'origen, trobaran:
  • Tota la informació i assessorament general sobre el retorn voluntari.
  • Informació sobre alternatives al retorn voluntari.
  • Més informació sobre els diversos programes i assessorament jurídic en qüestions de retorn.
  • I la derivació a entitats, organismes gestors i altres serveis de la ciutat vinculats al tema.

Aquí teniu guies del SAIER amb preguntes freqüents sobre retorn voluntari.

Per rebre atenció al Servei d’Atenció a l'Immigrant, Emigrant i Refugiat (SAIER), s'ha de sol·licitar cita a través de la pàgina web.

Les administracions públiques catalanes i molts professionals són conscients de la importància del tema, cada vegada més se senten moltes veus que creuen en la necessitat d’establir una coordinació i una cooperació.

Cal doncs mantenir el debat sobre la immigració fora de l'àmbit dels mitjans de comunicació i de la lluita partidista. Cal establir acords en els objectius i en un model d'integració, també s’han de dotar de recursos materials, humans i econòmics que s’ajustin a les necessitats dels diversos col·lectius que necessiten d’aquesta atenció.

La Generalitat de Catalunya recull bona part d’aquestes intervencions en el Pla interdepartamental 2000-2004, on també s’exposa la necessitat de definir una via catalana d'integració. La realitat però fa cada cop més necessari el treball i la coordinació en xarxa.

Podeu fer arribar tota aquesta informació a aquells i aquelles que ho necessitin, gràcies per fer-ho...

Joan Rodríguez i Serra és educador social.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.